Lexus

Lexus

A Lexus luxusautó-gyártó vállalat, mely a Toyota leányvállalata. Ugyancsak Japánban, 1989-ben alapították, de a világ több mint 90 országában jelen van.

Tudj meg többet!

Miközben a rivális japán gyártók, a Honda és a Nissan az Acura, illetve az Infiniti létrehozásával bővítette a portfólióját, a Toyota is nagyobb babérokra szeretett volna törni. Ezért F1 kódnéven új projektet indított, melynek keretében egy prémium lépcsőshátú modellt fejlesztett, ami 1989-ben, LS néven mutatkozott be – ekkor született meg a Lexus, melynek központja Nagojában található.

 

A márkát Tojoda Eiji, a Toyota-alapító Tojoda Kiicsiró unokaöccse alapította, az első modell pedig az LS 400 volt, és ugyan az értékesítés a vártnál lassabban indult, végül sikerült elérni a kitűzött célokat. A későbbiekben kínálatát további szedánok mellett kupékkal, kabriókkal és szabadidőautókkal bővítette folyamatosan. Az Egyesült Államokban rendszeresen javultak a Lexus eladásai; többek közt ez tette lehetővé, hogy 2005-ben szervezetileg elszigetelődjön a Toyotától. Ekkor kezdtek el Japánban is Lexus néven forgalmazni autókat, miközben új piacokon, például Európában és Kínában jelent meg a márka.

 

Ami az alternatív hajtást illeti, a Lexus sokáig nem tört ki a hibrid árnyékából, így a márka első tisztán elektromos típusa, az UX 300e csak 2022-ben tört be a piacra.

 

A Lexus ismertebb modellcsaládjai: