A csomag célja, hogy 2050-re az Európai Unióban a nullához közelítsék a halálos közeledési balesetek számát – írta a 24.hu. A célhoz új szabályokat is rendelnek az európai jogalkotók, amelynek keretében kiemelten foglalkoznak a fiatal sofőrökkel, az alkoholos és módosult tudatállapotban vezetés elleni fellépéssel és a szabályszegők büntetésének határokon átívelő, szigorodó behajtásával.

Az Európai Parlament napirenden lévő javaslata többek között kötelező egészségügyi vizsgálatot írna elő a jogosítvány megújításához, kezdőknek pedig kétéves „próbajogosítványt” vezetne be az összes tagállamban. Megújítanák továbbá mind az elméleti, mind a gyakorlati járművezető-képzést, hogy a sofőröket jobban felkészítsék a valós vezetési helyzetekre. Az államközösségben külön rendelet szabályozná digitális vezetői engedélyek bevezetését és kötelező elfogadását, azaz mobiltelefonra tölthető, a fizikai vezetői engedéllyel egyenértékű jogosítványokat vezetnének be.

Az új szabályok alapján a személyautókra érvényes B kategóriájú jogosítvánnyal legfeljebb 4250 kg tömegű járművet lehet majd vezetni a jelenlegi 3500 kg-os korlátozással szemben. Ezzel a nagyobb súlyú elektromos járművek vezetésére való átállást segítenék. Európa-szerte egységesítenék a jogosítványokkal kapcsolatos tájékozódást, eljárásokat és vizsgáztatást egy úgynevezett digitális kapu bevezetésével.

Az EP közlekedésbiztonsági csomagja hatékonyabbá tenné a szabálysértési bírságok behajtását is, ha azokat egy másik tagállamban vetik ki valakire. Arra már van uniós szabály, hogy a bíróságok határokon átívelő módon kikényszerítik a behajtást gyorshajtás, a biztonsági öv mellőzése vagy vezetés közbeni telefonálás esetén. 2019-ben a külföldön elkövetett közlekedési szabálysértéseknek ennek ellenére 40 százaléka büntetlen maradt. Ennek oka, hogy vagy nem sikerült megállapítani az elkövető személyét, vagy mert a büntetést nem hajtották be.

A bizottsági tervezet ezzel együtt az alábbi leggyakoribb szabályszegésekre is kiterjesztené a tagállamok közti együttműködést:

  • nem megfelelő követési távolság tartása;
  • veszélyes előzés;
  • veszélyes parkolás;
  • záróvonal átlépése;
  • menetiránnyal szembeni vezetés;
  • a mentősávok használatára vonatkozó szabályok be nem tartása;
  • túlterhelt járművel közlekedés.

A visszaeső elkövetők esetében a vezetéstől való eltiltás ugyancsak határokon átívelővé válna. Ha tehát valakit az egyik tagállamban eltiltanak a vezetéstől, azt az EU-n belül máshol sem kaphat majd vezetői engedélyt.