Miután az Evija kupéval, majd az Eletre villany-SUV-val odacsapott az elektromobilitás asztalára, most egy újabb modellben hasznosítja elektromos elektromos hajtásláncát a Lotus. Az Emeyával ismét ismeretlen területre vetődik a márka, hiszen ahogy szabadidőjárművet, szedánt sem épített eddig (bár a hetvenes években készítettek négyüléses GT-ket).

Négyajtós, összkerékhajtású  sportautót mutatott be a Lotus 1

Az Emeya gyártása majd csak valamikor 2024-ben veszi kezdetét, az alábbiakban szereplő műszaki adatok csupán előzetes célértékek, de jól érzékeltetik, mire számíthatnak majd a vásárlók.

Az elektromos hajtáslánc ezek szerint megegyezik az Eletre R csúcskivitelével: a két villanymotor (amelyek közül a hátsó tengelyen dolgozó kétfokozatú erőátvitelt alkalmaz) együtt 905 lóerőt ad le; a nyomatéki csúcs 985 Nm. Mindez 2,78 másodperces 0-100 km/óra gyorsulást tesz lehetővé, a végsebesség 256 km/óra.

Négyajtós, összkerékhajtású  sportautót mutatott be a Lotus 35

Az akkucsomag 102 kWh kapacitású – az Eletre azonos értéke 112 kWh, de nagyon is elképzelhető, hogy az egyik nettó, a másik bruttó érték. Vagy nem. A hatótávolságot mindenesetre nagyságrendileg hasonlónak ígérik a két modell esetében: az Eletre R 490 kilométert megy egy feltöltéssel.

Maga a töltés akár 350 kW teljesítménnyel történhet, ami azt jelenti, hogy 5 perc alatt 150 kilométerre elegendő energiát tud magához venni a nagy kupélimuzin. A sztenderd 10-80%-os töltés 18 percet vesz igénybe.

Négyajtós, összkerékhajtású  sportautót mutatott be a Lotus 36

Az Emeya aktív első hűtőmaszkot, aktív hátsó diffúzort, és szintén állítható, kétfedeles hátsó szárnyat kapott. Utóbbi 296 mm széles (az Eletre hasonló légterelője „csak” 286 mm-es), a rajta ébredő maximális nettó leszorítóerő meghaladja a 215 kg-ot.

A légrugózás szintén adaptív, másodpercenként ezerszer vesz mintát az útról, és igazítja a beállításokat.

Négyajtós, összkerékhajtású  sportautót mutatott be a Lotus 37

Az Emeya gyártásánál jelentős mennyiségben alkalmaznak fenntartható forrásból származó, újrahasznosítható anyagokat. A világon először készítenek divatipari anyaghulladékból prémiumminőségű szövetet, de van még másodlagos alumínium, reciklált Alcantara, bőr és szintetikus üléskárpit is a fedélzeten.

Ami az elektronikus tartalmakat illeti, aktív útzajcsillapítás, az Eletre fedélzetén megismert Kef audiorendszer, valamint egy nagyon nagy, 55 colos, kiterjesztett valóságú head-up kijelző is került a kocsiba.

Négyajtós, összkerékhajtású  sportautót mutatott be a Lotus 38

A Lotus Emeya gyári videóit ide kattintva tekintheted meg.