Bár a Mazda a kis autógyártók közé tartozik, van városi autója a Yaris-ból lett Mazda2 hibriddel, a saját Mazda2-vel és az elektromos MX-30-cal; van utazóautója a Mazda6-tal és a sorhatos dízelekkel feldobott CX-60-nal. A kettő között van több kompakt autójuk a CX-30-cal meg a Mazda3-mal, és most már konnektorról tölthet akkus hibridből sem a CX-60 az egyetlen modell. De maradt kapacitás a hatótávnövelős MX-30 R-EV kifejlesztésére, amivel újjászületik a Wankel-motor! Ezzel a konstrukcióval a nemrég vezetett Mazda MX-30 R-EV egyedülálló Magyarországon és a világpiacon is.

Külső

Nincs méretbeli különbség a kétféle hajtásláncú Mazda MX-30 között. Élőben a 4395 mm hosszú, 1795 mm széles, 1555 mm magas és 2655 mm tengelytávolságú autó illik a rengeteg crossover közé, formára és kiterjedésre is.

Ilyen autó nincs még egy Magyarországon 1

130 mm a hasmagasság 75 kilós vezetővel terhelve az autót, tehát ne számítsatok aszfaltterepjárósan sok helyre a kocsi hasa alatt és a lökhárítóknál. A lélekpirosban (soul red) fotózott kocsi minden felszereltséggel 215/55 R18-as kerekeket kap.

Zsánerre a jó kiállású, helyenként kifejezetten szép részletekkel kicsinosított autó a Mazdák közül a CX-30-hoz áll a legközelebb. Nemes hűtőrácsával és szép vonalú fényszórójával az orra csont nélkül illik a márka modellsorába.

A csőszerű hátsó lámpa érdekes, a C-oszlopon lévő, fémbe préselt Mazda nyomat kimondottan szép. Lesz egy széria az autóból, amely a tető bordó kontrasztszínével az egykori R360 Coupét idézi, a legkorábbi Mazda-modellek egyikét az 1960-as évekből.

Ilyen autó nincs még egy Magyarországon 95

Nincs méretkülönbség a kétféle Mazda MX-30 között. A hossz 4395, a szélesség 1795, a magasság 1555 mm és 2655 mm a tengelytávolság. Szép a könnyűfém díszléc a C-oszlopon

Különlegesség a középső tetőoszlop nélküli karosszéria az egymással szembenyíló ajtókkal. A Freestyle-ajtó a szénszálerősítésű műanyag kardántengelyes RX-8-ra emlékeztet. A kasztni fix középső tetőoszlop nélkül is kellően merev.

Belső tér

Elöl nagyon szép az élet a felszereltségtől függően parafabetétekkel földobható, világos üléskárpittal kimondottan elegáns belső terű autóban. A kezelőszervek logikusak, finoman működnek, mindenre van egy értelmes, bevált megoldás. Nyoma sincs annak a baljóslatú kísérletezésnek, amiről legtöbbször úgyis kiderül, hogy csak megnehezítik a mindennapokat az autóval töltött évek során.

Ilyen autó nincs még egy Magyarországon 96

Szép belül és nagyon logikusan, egyszerűen használható benne minden

Érdemes kitérni rá, hogy ennyi pénzért nem illene egyzónás légkondicionálót adni, pláne annak tudatában, hogy a második generációs FIAT Pandával épp idén 20 éve vált elérhetővé az oldalanként állítható hőmérsékletű klímaberendezés a városi kisautók között, két kategóriával lejjebb.

De nem ez a gond, hanem a hátsó utasok állandó konfliktusa az ajtókoncepcióval. Nagyon sok függ attól az MX-30 tetszési indexében, hogy használjátok-e a hátsó üléseket. Ha a hátsó üléseken is gyakran utazik valaki, a harmónia odalesz.

Sajnos a hátsó ajtó csak az első kitárása után nyitható ki, így hátulról egyedül gyakorlatilag nem tudnak kijutni a járda felé az utasok, főleg nem a gyermekek. A vezetőnek minimum át kell hasalni az utasülésen.

Ilyen autó nincs még egy Magyarországon 97

Erős kompromisszumot követel az ajtómegoldás, a hátsók csak az elsők után nyithatók

Beszálláskor a fejnek útban van az ajtó rögzítőeleme, de mivel könnyű belefejelni, a gyár ügyes műanyagburkolattal látta el. Így csak tompán üt, nem roncsol és egy belebólintás után rögzül a helye.

Hátul gyerekeknek szól az MX-30, magasabb felnőtteknek kényelmetlen a mély üléspaddal kikényszerített, erősen behajlított lábtartás és a szűkös fejtér. Az apró háromszögablak mögötti, háromszemélyes padot felfoghatjuk védett, intim térnek és befalazott hangulatú. sötét zugnak is.

1500 wattos teljesítményt lehet kivenni a középkonzol alján lévő konnektorból, ami az egyik legjobb dolog az autóban. A vehicle to load (V2L) funkcióval ott is érdemben van elektromos energiánk, ahol híre-hamva sincs konnektornak. A belső égésű motorral nemcsak a töltési szint fenntartása lehetséges, hanem az akku feltöltése is, így amíg tart a benzin, áram is lesz sövénynyíráshoz, bulizáshoz, grillezéshez.

Ilyen autó nincs még egy Magyarországon 98

350 literes a csomagtér, a Bose-audio mélynyomójával 332 literes. Lehajtott háttámlával 1155 vagy 1137 liter a térfogat

Technika

Mivel a vevők nagy többsége nem autózik napi 60-80 kilométernél többet, a Mazda kiszámolta, hogy a környezetszennyezés mérséklése érdekében 200 kilométeres WLTP-hatótávval és bruttó 35,5 kilowattórás akkuval kéne piacra dobni az elektromos Mazda MX-30-at.

Talán ráéreztek, hogy az embereknek a valójában 115-190 km hatótávú villanyautó nem biztos, hogy bejön, így a például Ausztráliában kapható sornégyes benzines mellett eleve gondoltak egy hatótávnövelős modell kifejlesztésére.

Ilyen autó nincs még egy Magyarországon 99

50 literes a tank, sokáig áramot termelhet vele a 75 lóerős Wankel-motor

Jóval korábbra vártuk a range extenderes Mazda bemutatkozását, de mostanra lett kész. A koronavírus-járvány miatti lezárások szétzilálták a fejlesztők munkastruktúráját és az áramfejlesztő benzinest sem a polcról kellett levenni.

De végre kész a hatótávnövelős modell, amivel a nagyvárosi ingázóknak és az egyautós családoknak is vonzóbb lehet az MX-30, mint csekély hatótávú villanyautóként. Akinek második autóként jó az elektromos Mazda, továbbra is választhatja a tisztán elektromos modellt, jóval alacsonyabb szervizköltséggel.

Egy árban van a kettő, tehát a nagyobb elektromos hatótávú villanyautó és a gyár szerint 85 km hatótávú, kisebb akkus konnektoros hibrid között nem az ár dönt majd.

Ilyen autó nincs még egy Magyarországon 100

36 kW a DC-töltés maximuma, 11 kW a váltóáramé 3 fázison

Változatlanul a CX-30 és a Mazda3 a legközelebbi családtag, a közös padlólemezből fakadóan az MX-30-nak is csatolt hosszlengőkaros hátsó futómű jut csak. A félmerev hídnak van előnye is, kisebb a helyigénye és jellemzően könnyebb a független kerékfelfüggesztésnél.

Többnyire a teljes hibrid és a plug in full hibrid autók is párhuzamos hibridek, tehát a belső égésű és a villanymotor külön és együtt is hajthatja őket.

A Mazda a Nissan E-Power hajtásrendszeréhez hasonló megoldást választott, amiben a belső égésű motornak nincs mechanikus kapcsolata a hajtott kerekekkel, de az MX-30 R-EV akkuja jóval nagyobb és sokkal izgalmasabb az áramfejlesztő benzines.

Ilyen autó nincs még egy Magyarországon 101

9,1 mp alatt gyorsul 100-ra, de csak 140 km/óra a végsebesség

Visszatér ugyanis az Európából az Euro 5-ös emissziós norma bevezetésekor, a gyártásból 2012-ben kifutó Wankel-motor! Az új fejlesztésű gép kamratérfogata 830 köbcentiméter.

A motor közvetlen befecskendezéses, hogy a benzin-levegő keverék nagy része ne az égéstér hátsó részében landoljon, mert ott nem tudna teljesen elégni. Az el nem égett gázként távozó keverék megdobja a fogyasztást és rontja az emissziót, ami rég nem fér bele. A hosszabb élettartam érdekében 2 helyett 2,5 mm vastagságú a forgó tárcsa éltömítése.

Részben hagyománytiszteletből kapta azt a motort az autó mivel a Mazda tartotta legtovább életben ezt a különleges technikát. De a Wankel bevetését indokolta a kis helyigény is, így az elektromos hajtás mellett marad elég helye az orrban keresztmotorként beépítve.

Ilyen autó nincs még egy Magyarországon 102

Elöl balról a Wankel-motor hatótávnövelőként, mellette a generátor és a hajtó villanymotor. Középen az akku, mögötte a tank, bal hátul a benzinbetöltő-nyílás, jobb hátul a töltőcsatlakozó

Az utolsó Wankel-Mazda, az RX-8-as 13B kódjelű motorjához képest 80-ról 76 milliméterre csökkent a rotor szélessége.

Az alternáló dugattyús motorok között hosszú löketűnek mondanánk a konstrukciót a 120 mm-s generátorsugárral, ha a rotorszélességet képzeljük furatnak és a generátorsugarat a löketnek. Az RX-8 motorjának oldalsó házrésze vasöntvény volt, az újé aluötvözet, ami 15 kilós megtakarítás.

4500-on 75 lóerő vagy 55 kW a motor csúcsteljesítménye, a cél nem a minél több lóerő volt, hanem a tiszta és gazdaságos működés áramfejlesztés közben. A generátor a főtengellyel egy tengelyen van.

Ilyen autó nincs még egy Magyarországon 103

85 km-es elektromos hatótávjával együtt 680 km-t tehet meg az autó a gyári adatok szerint

A belső égésű motorja bolygódugattyús, Felix Wankel licence alapján. A tárcsás motorok működéséről, Felix Wankel találmányának jelentőségéről és a forgódugattyús motorok sajátosságairól nézzétek meg korábbi videónkat!

Míg az elektromos Mazda MX-30 145 lóerős, az R-EV hajtó villanymotorja 170 lóerős vagy 125 kilowattos 9000-en. A nyomatékmaximum 260 Nm 0-4481-es percenkénti fordulatszámon.

Az eredetileg 310 kilós, folyadékhűtésű akkut nem egyszerűen megfelezte a gyártó, kialakításuk eltérő, alacsonyabb az új akkupakk. Csak bruttó kapacitást ad meg a Mazda, ami 17,8 kilowattóra. Ha a másik MX-30 esetében 30,5 kilowattórára becsülhető nettó kapacitásból indulunk ki, 15,25 kWh kiautózható kapacitással számolhatunk.

Ilyen autó nincs még egy Magyarországon 104

Jobbról lehet tölteni és balról tankolni a soros hibrid plug-in MX-30 R-EV-t

Örömteli, hogy a 355 voltos akku egy fázison 32 amperrel tölthető, ami 7,36 kilowattos elméleti töltési teljesítményt jelentene 230 volton, a Mazda 7,2-t ír a műszaki adattáblában. Tavaly óta adott a háromfázisú, 11 kilowattos váltóáramú töltés az MX-30-ban, amit az R-EV is átvett.

Egyenáramon 36 kilowattal tölthető a telep, ezzel 25-30 perc alatt tölthető fel teljesen. A lítiumion akkumulátor a kezelési útmutató szerint -30 és +60 Celsius-fok között működik és maximum 90 amperes töltőáramot visel el.

Érdekes, hogy a Wankel-motor ellenére a kezelési útmutató kenési része nem ír különösebb olajszint-ellenőrzési rituáléról. A leverkuseni rendszámú autókban a gépkönyv Schmierstoff (kenőanyag) fejezetében csak a motorolaj viszkozitását találtam meg, ami 0W20 vagy 5W30 lehet, és az ACEA A5/B5 teljesítményszintet.

Ilyen autó nincs még egy Magyarországon 106

1778 kilóról indul az autót, tehát körülbelül 130 kg az R-EV súlytöbblete a belső égésű hatótávnövelővel

1778 kilóról indul az autó, tehát körülbelül 130 kg az R-EV súlytöbblete a belső égésű hatótávnövelő érkezésével. A kisebb akkumulátort bőven ellentételezi a belső égésű motor, a generátor, illetve a tank 50 liter benzinnel és az üzemanyag-ellátással.

Mivel a súlynövekedés jórészt az autó orrára jut, a tisztán elektromos verzió 55:45 arányú első-hátsó súlyeloszlása romlott egy kicsit, most a súly 60 százaléka terheli az első és 40 a hátsó kerekeket.

Vezetés

Németországban is tartott október közepén az ott Altweibersommernek, szó szerint a vénasszonyok nyarának nevezett időszak, így ingujjas, 20 foknál melegebb időben vezettük az autót. Sem fűtéssel, sem hűtéssel nem kellett növelni az áramigényt.

Ilyen autó nincs még egy Magyarországon 107

A simán forgó Wankel-motorral sincsenek rezgések, csak a hangja ront sokat a komforton az egyébként csendes autóban

Kétarcú autó az MX-30 R-EV. Ameddig elektromosan suhan, kifinomult, halk, tökéletesen rezgésmentes. Az azonnali gázreakció, a lelkes megindulás akkor is megmarad, amikor jár a hatótávnövelő, de a motor zúgása zavaró.

Mivel a simán forgó Wankel-motorral sincsenek rezgések, egyszerűen a hangja ront sokat a komforton, az egyébként nagyon csendes autóban feltűnően zúg. Másfelől egy Wankel-motorral teljesíteni az európai emissziós szabványt, megfeleltetni az Euro 6D szintnek valóban mestermű.

Áramfejlesztő motorként akár egyazon fordulatszámon is foroghatna a Wankel-motor, de vezetés közben ez zavaró lehetne. Emiatt a motor fordulatszáma és hangja nagyjából igazodik a gázpedál állásához.

Ilyen autó nincs még egy Magyarországon 108

Tetszett az MX-30 mozgása, van benne élet és természetesek a reakciói

Három üzemmód van. A tisztán elektromosban az akku lemerül 0 százalékos SOC-ig (State Of Charge) és a beinduló benzines nagyjából ezen a töltöttségi szinten tartja, annyi áramot termel, amennyi a haladáshoz épp kell.

Hibrid üzemben a vezérlés 45 százalékig engedi lemerülni a nagyfeszültségű akkut, ekkor indul be a benzines áramfejlesztő. A harmadik lehetőség az akku feltöltésére szolgál a belső égésű motorral. 20-tól 100 százalékig, 10 százalékos sávokban beállítható a szint, ameddig fel szeretnénk tölteni az akkumulátort a benzinessel.

Bár ez egy eredendően környezetszennyező és gazdaságtalan módja a töltésnek. mégis értékes lehetőség, mert a belső égésű motoros autóknak tiltott övezetekbe behajtva kellhet akár a teljes elektromos hatótáv is. A menetpróbán az ígért 85 km helyett 70-75 km adódott, ami elég jó arány a WLTP szerint mért és a valóban megtehető távolság között.

Ilyen autó nincs még egy Magyarországon 109

Szép a világos kárpitozás, kényelmes az ülés és jó az üléshelyzet is

Szokatlan, hogy elektromos üzemmódban feltöltött akkuval is beindul az áramfejlesztő, ha a jól kivehető akadópontnál mélyebbre nyomjuk a gázpedált hirtelen gyorsításkor. Az automatikus váltós autók padlógázas visszakapcsolását végző kick-down kapcsolóhoz hasonló határ jól kivehető.

9,1 mp a gyorsulás 100-ra, ami jobb az elektromos 9,7 másodpercénél, összességében azonban villanyautós szinten közepesek a menetteljesítmények.

Közepes a rugózási kényelem, a viszonylag magas oldalfalú gumikkal jobb is kitelhetne, de a félmagas építéshez feszes lengéscsillapításra van szükség a karosszériadőlés megfogására.

Ilyen autó nincs még egy Magyarországon 110

Hajtómotorként nem, hatótávnövelőként a Mazda visszahozta a Wankel-motort. Ott van lent a motortér bal oldalában

Összességében most is nagyon tetszett az MX-30 mozgása, van benne élet, természetesek a reakciói, olyan emberek hangolhatták, akik érzik a közlekedés és az autózás közötti különbséget.

Sajnos nem sok kanyargás jutott nekünk a München és Augsburg között, nagyrészt országúti tesztúton, ahol azonban elvállalhattunk pár kanyart egészséges sebességgel, ott a súlyosabb és orrnehezebb MX-30 is elemében volt.

Kormányerői jók, az autó precízen irányítható, és nem dől túl nagyokat. A volánon lévő flepnikkel állítható áram-visszatermeléssel kényelmesen, akár a fékpedál nélkül fékezhetjük meg a kanyarokat vagy javíthatunk az első kerekek tapadásán, gázelvétellel több súlyt helyezve rájuk.

Ilyen autó nincs még egy Magyarországon 111

500 wattos teljesítményt lehet kivenni a középkonzol alján lévő konnektorból

Papíron 140 km/óra a végsebesség, amit padlógázon elég fürgén el is ért az autó. A leszabályozás nem engedte óra szerint 144-145 km/óra fölé gyorsulni, aminél lehetne engedékenyebb a leszabályozás a kényelmesebbre komponálható előzésekhez.

Kár, hogy ez a határ átkerül a belső égésű motoros modellből. 160-as végsebességet nyugodtan ráhagyhatna a Mazda a hatótávnövelős modellben, ami nem fog megállni rövid száguldás után, mint az elektromos. A szigor oka érdemben nem derült ki a gyári szakembereket kérdezve sem.

Költségek, garancia

Januárban jönnek az első autók, de mivel az árlista már adott, az MX-30 R-EV rendelhető Magyarországon. Alapára 13 600 000 Ft Prime-Line felszereltség szinten, a legtöbbe kerülő modell az Edition-R, listaáron 16 040 000 forintért.

Ilyen autó nincs még egy Magyarországon 112

Alapára 13 600 000 Ft Prime-Line felszereltségi szinten, az Edition-R listaára 16 040 000 Ft

Hat év vagy 150 000 km az autó garanciaideje. Az akkumulátorra 8 év/160 000 km a vállalás. Ha kapacitása az újkori érték 70 százaléka alá csökkenne, a márkaszervizek új vagy új modullal javított, esetleg gyári felújított telepre cserélik.

Értékelés

Nem mindenkinek jobb megoldás a nagyobb akkus, olcsóbban szervizelhető villanyautónál a Wankel-motoros MX-30 R-EV. Az egzotikus motorkonstrukció elsősorban műszaki értéket jelent az erre fogékonyaknak, funkciójában nem ad többet egy soros vagy V-motornál és alaposabb hangszigetelést kívánna. Racionális akkukapacitásával és benzines motorral megnyújtott hatótávjával a Mazda MX-30 R-EV az egyautós családoknál is beválik, amire villanyautóként az MX-30 nem képes.a

Mellette – Ellene
 
  • Egyedi karosszéria szekrényajtókkal
  • Városban is jól használható formátum
  • Észszerű akkuméret a mindennapi villanyautózáshoz
  • Egészséges hatótáv az 50 literes tankkal
  • Praktikus, könnyen használható belső tér
  • Jó minőségérzet
  • Kedvező ár más plug-in hibridekhez képest
 
  • Nehezen használható hátsó ajtómegoldás
  • Passzentos, sötét hátsó utastér
  • Méltatlan végsebesség
  • Morgó, felzúgó hatótávnövelő
  • Kis csomagtér
Hogy tetszik a hatótávparától mentes MX-30 R-EV?
átlag
6.74
szavazat
443
Hogy tetszik a hatótávparától mentes MX-30 R-EV?