Csupán 5 kilométer tettek meg azzal a McLaren Elvával, amit a Forma-1-es szezonzáró futama előtt, Abu-Dzabiban bocsátanak árverésre a Bonhams eseményén. A becslések szerint akár 3 millió dollárt, azaz több mint egymilliárd forintot is fizethetnek a wokingiak szélvédő nélküli sportautójáért, melynek mostani tulajdonosa nem más, mint Fernando Alonso.

Tekintve, hogy a közelmúltban egy valamivel többet, nagyjából 150 kilométert futott példány esetében a 900 millió forintot alulról karcoló ajánlatot sem tartották kizártnak, egyáltalán nem meglepő a becsült leütési ár.

A képre kattintva galéria nyílik:

Szinte nullkilométeres autót szór ki Fernando Alonso 1

2019 végén mutatta be szélvédő nélküli, részben az 1960-as évekbeli elképzelései által ihletett sportkocsiját a McLaren, ami nem ritka látvány az utakon, hiszen csak 399 darab készül a típusból. A tetőket és oldalablakokat nélkülöző, ugyanakkor speciális légcsatornákkal és -terelőkkel, valamint aktív menetszél-szabályozó rendszerrel (AAMS) felvértezett Elva esetében nagy hangsúlyt fektettek a súlycsökkentésre.

Ennek köszönhető, hogy szénszálás karosszériájával összesen 1269 kilogrammot nyom. Így a 4,0 literes V8-as turbómotorja 815 lóerős teljesítményt ad le, mellé 800 Nm-es nyomaték párosul. Bár sok közös eleme van a Sennával, fürgébb az Elva: 0-ról 100-ra kevesebb mint 3 másodperc alatt gyorsul, a 200 km/órás tempót pedig 6,7 másodperc alatt éri el.

Szinte nullkilométeres autót szór ki Fernando Alonso 21

Fotó: Bonhams

Szinte nullkilométeres autót szór ki Fernando Alonso 22

Fotó: Bonhams

Nem ez az első ritka sportautó az idén, amin túl ad a spanyolok kétszeres Forma-1-es világbajnoka: az év első felében a Ferrari Enzója került kalapács alá. Az akkori aukció egyébként nem hozott sikert, és mint arról a Marca beszámolt, az Enzót végül árverésen kívül, 5,4 millió euróért sikerült eladni, ami több mint kétmilliárd forinttal egyenlő.