A hollandiai Amszterdamban egészen különleges jármű bukkan fel időről-időre a villamossíneken. A hatalmas, Mercedes-Benz Actros típusú teheerautó úgy gurul végig a síneken, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne. Oké, hogy ilyet láttunk már az Unimogok esetében, na de ettől a típustól viszonylag ritka az ilyen produkció.

A speciális járművet a 65 éve működő családi vállalkozás, az AH Vrij szerezte be azzal a céllal, hogy teljesíteni tudja a Schiphol vasúti alagút tisztítását, amelyet évente legalább négyszer el kell végezni, hogy eltűnjön a sínek mellett heverő papírból, üres konzervekből és fém italos dobozok álló szemét. A feladat elvégzése 27 éjszakát vesz igénybe, ennyi időt tehát biztosan lenn tartózkodik a teherautó egy-egy komolyabb takarítás alkalmával.

Síneken is tud közlekedni ez a jókora teherautó 1

A háromtengelyes Actros 3351L típusú teherautó egy hatalmas hidraulikus fejjel rendelkezik, amely a megtisztítani kívánt területre irányítható. Ha úgy tetszik, akkor ez önmagában nem más, mint a porszívó fej, a teherautó ugyanis hatalmas porszívóként funkcionál, amely menet közben a tartályába szippantja az útjába kerülő szennyeződéseket. A 6×4-es hajtásképletű, 33 tonnás össztömeggel rendelkező teherautó szolgai módon, profin hatja végre a feladatát.

Éppen ezért nem csoda, ha nemcsak Hollandiából számítanak a szakértelmére. A járművet hamarosan egy belgiumi, hét kilométer hosszú vasúti alagútban is bevetik. Ott sem kevés időt fog eltölteni, mivel várhatóan 12 hétvégén keresztül fogják használni.

Ha szereted a különleges Actrosokat, akkor minden bizonnyal elnyeri a tetszésedet ezek az Ausztráliában közlekedő road trainként használt Actrosok.