A Mini Countryman oldalán az ős-Mini eredeti másolatának, a háromajtós Mininek az új generációja is bemutatkozott. A két modell formavilága soha nem állt még ilyen közel egymáshoz, kívül és belül egyaránt jelentősek az egyezések. Műszakilag ugyanakkor eltérő platformokra épül a két modell – komoly különbség például, hogy míg a Countryman a németországi Lipcsében készül, a mostantól minden kivitelében Mini Cooper néven futó városi ferdehátú kínai fejlesztésű és gyártású modellként debütál.

Egy lépést előre, egyet hátra tesz a Mini Cooper 1

A Mini arányaiban őrzi elődei hagyományait, ugyanakkor a hűtőmaszk immár nyolcszögletű, a motorházfedél nem az orral együtt nyílik fel, a vastag fekete sávval összekötött hátsó lámpatestek pedig háromszögletűek – de belső fényrajzolatuk ugyanúgy a brit zászlót mintázza, mint eddig. A fényszóró körül, illetve azon belül elhelyezkedő nappali fényekre változatos animációkat komponált a gyár, amelyek egyrészt megkülönböztetik egymástól a kiviteleket (ezekből négyféle lesz, köztük a sportos hangvételű John Cooper Works) felszereltségi szinteket, másrészt érdekessé teszik az autó nyitásának és zárásának a folyamatát.

Egy lépést előre, egyet hátra tesz a Mini Cooper 65

A hagyománytisztelő külső dizájn mellett a tervezők ügyeltek az aerodinamikára, a 0,28-as érték jónak számít a kisautók világában.

A vezetői környezet még a Countrmany-énél is egyszerűbb, ha nem rendeljük meg az opciós head-up kijelzőt, csak a 24 cm átmérőjű kerek OLED monitor tájékoztat bennünket az autó és a világ dolgairól. Az itt megjelenő információk egy része  – például menetsebesség, vagy az akkuk töltöttségi szintje – mindig látható, mások a menüből választhatók, vagy a menethelyzethez igazodnak. A Countryman középkonzoli kezelőpultja itt is megtalálható, az alapfunkciókat (kézifék, irányváltó, indítógomb, élménymód-kapcsoló, hangerő-szabályozó) vezérlő kapcsolókkal. Van digitális asszisztens, hangvezérlés, és új generációs fedélzeti infotainment operációs rendszer.

mini-boot-crop

A puritán környezetet szövetkárpitozású felületek és játékos formák mentik meg a sivárságtól. Az opciós üvegtető éle megvilágítható, így éjjel az egész felület sejtelmes fénybe borítja az utasteret. A csomagtartó szerény 200 literes, a hátsó üléseket osztva ledöntve 800 literig bővíthető.

A Mini Cooper olyan innovatív funkciókkal kényezteti utasait, mint a telefonról vezérelhető robotparkolás, a fedélzeti játékkonzol funkció, vagy a digitális kulcs, ami már a távolból észleli közeledésüket, és amit másokkal is megoszthatnak. Van továbbá egy beltéri kamera, amellyel szelfit készíthetnek az utasok, illetve amivel a távolból szemmel tartható az autó belső tere – ahogy a külső panoráma képe is lekérhető okostelefonra.

Egy lépést előre, egyet hátra tesz a Mini Cooper 67

Az új Mini Cooper elektromos hajtáslánccal készül, később várható ötajtós és benzines variáns is. A Cooper E alapverzió 184, a Cooper SE 218 lóerős. A forgatónyomatéki csúcsok 290, illetve 330 Nm-nél vannak, míg a 0-100 km/óra gyorsulást 7,3, illetve 6,7 másodperc alatt abszolválja a kétféle kivitel. A kisebb motorhoz kisebb, 40,7 kWh kapacitású akku tartozik, az ebben tárolt energia a szabványos európai mérések szerint 305 kilométerre elegendő, míg az erősebb kivitel 54,2 kWh-s akkuja 402 kilométerre elegendő energiát tud tárolni.

A fedélzeti töltő 11 kW-os, ha pedig inkább egyenáramú gyorstöltőről etetnék a Mini Coopert, azt akkutól függően 75, illetve 95 kW-tal tehetjük meg. Mindkét esetben 30 perc elég a 80%-os töltöttségi szint eléréséhez. A töltés programozható, ahogy az utastéri elő-kondicionálás funkció sem hiányzik.

Egy lépést előre, egyet hátra tesz a Mini Cooper 68