Röviden – használt Mitsubishi i-MIEV, 2009-2020 (HA3W)
Mi ez? 2009-től gyártott, Európában 2010-ben bevezetett, 2012-ben felfrissített elektromos kisautó öt ajtóval és négy üléssel. Ez a Citroën C-Zero és a Peugeot Ion alapja. Gyártása 2020-ban szűnt meg.
Melyik motor jó bele? Egyféle hajtáslánccal volt kapható a három kisautó. 2012 nyarától jobb és tartósabb akkucellákat kapott a trió minden tagja. A francia testvérmodellekben a 88 majd 80 cellás akkuban lehet különbség, az i-MIEV-é 88 végig cellás volt.
Mennyibe kerül? Körülbelül 2,9 és 4,8 millió Ft közötti árakkal kell számolnotok, ha egy használt Mitsubishi i-MIEV a cél.
Mi van helyette? Citroën C-Zero és Peugeot Ion, a hármas ikrek másik két tagja vagy egy erősen elhasznált akkus Nissan Leaf. Esetleg Renault Zoé, amely jó alternatíva vagy sokkal több pénzért egy BMW i3.

Ha használt elektromos autóban gondolkodtok, ára és elterjedtsége alapján a Mitsubishi i-MIEV az egyik kézenfekvő választás. Sokaknak az első modern kori, lítiumion-akkumulátoros elektromos autó a kapudrog a villanyautózáshoz: ha idővel le is cserélik, elektromos autóba ülnek át. Mit tud használt autóként a Mitsubishi i-MIEV, amelynek két vele egyenértékűnek tekinthető testvérmodellje is van a Citroën C-Zeróval és a Peugeot Ionnal?

Modelltörténet: benzinesként indult

Japánban és Európában is forgalmazta a gyártó a típus kiindulási alapját, ez volt a Mitsubishi i, sima benzines motorral, a japán belpiacra konstruált kisautó, egy kei car. Elektromos testvérmodellje a kicsit megnyújtott lökhárítókkal túlnyúlik a kei autók 3,4 méteres hosszhatárán. Az i-MIEV neve a Mitsubishi Innovative Electric Vehicle szavakat rejti.

Hogy lehet a legolcsóbban jó villanyautóm? 2

A 2009-ben bemutatott és Európában 2010-től, Magyarországon 2011-től értékesített villanyautó felszereltsége 2012-től többek között távirányítható légkondicionálóval bővült, majd a Mitsubishi 2014-ben is modernizálta az autót.

Ekkor lett halogénizzó helyett energiatakarékosabb LED-es az első fényszóró, a korábbi NEDC-ciklus szerint mért hatótáv 150-ről 160 km-re nőtt. 2020 végén írtunk arról, hogy nyugdíjba megy a villanyautók matuzsáleme, mert tizenegy év után a Mitsubishi beszünteti az i-MiEV gyártását.

A tulajdonos véleménye: Berényi-Fodor Andrea, Mitsubishi i-MIEV, 2011, 26 818 km

Egy 2014-es modellévű plug-in hibrid Outlanderről váltottunk a tisztán elektromos Mitsubishire. Nagyon szerettük az Outlandert (Troli a neve), nagy, kényelmes, elegáns megjelenésű, igazi japán óramű, sok extrával, bőrkárpittal. A 68 százalékos akkuja kb. 30-35 km re elég tisztán elektromosan, vegyesben városban 7 liter körül, országúton 10 liter körül fogyaszt. Bár van otthon napelemünk a töltéséhez, de így is havi kb. 30-35 E Ft-ért tankoltunk.

Hogy lehet a legolcsóbban jó villanyautóm? 74

Otthon napelemről tudja tölteni tulajdonosa, aki a céges autó mellé választotta a trió japán tagját egy konnektorról tölthetős akkus Outlander hibrid utódaként

Körvonalazódott, hogy váltunk, mert változtak a felhasználási szokásaink, főként városban/elővárosban használjuk az autót és a céges kocsi mellett az i-MIEV marad velünk. Egy barátunk vett egy C-Zerót próbából, akinek több autója is van, de elektromos még nem volt. Férjem kipróbálta, neki nagyon tetszett, végig mosolygott vezetés közben. Aztán rávett engem is, hogy próbáljam ki a C-Zerót és én is mosolyogtam vezetés közben. Ekkor kezdtünk el számolni, illetve jobban elmélyedni a témában.

Leafből nagyon az alját kaptuk volna akkoriban a négymilliós keretünkből, ezért néztük a triót. Csak négyszemélyes, kisebb, mint a Nissan, kisebb az akksija, de vagy 400 kg-mal könnyebb nála, és vélhetően ebből jobbat kapunk, mint a Leafből ugyanannyiért.

Férjem elolvasott mindent, beszélgetett a tulajokkal, próbáltunk alaposak lenni. Idővel jött a vágyott hirdetés, írtunk az eladónak, másnap reggel 8-ra ott is voltunk. Az eladó itthon az első magyar tulajdonos volt, aki járatos az elektromos járgányokban, a cégénél több Tesla is fut, a lányának vette első autónak. A fékszivattyú miatti visszahívásos javítás megvolt rajta, a típushibás AC-töltőt is javította már egy solymári villanyautó-specialista.

Hogy lehet a legolcsóbban jó villanyautóm? 75

Itt nyitható a 230 voltos konnektorhoz való töltőnyílás

Az autón szinte nincs egy karc 11 évesen, mindössze három apró kis horpadás van rajta. Az utólagos extrák (pl. tolatókamera, Bluetooth-kihangosító, fűthető ajtópanel), illetve a polifoammal szigetelt fűtés- és klímacsövek miatt rábólintottunk a magasabb vételárra. Azóta csökkentek az árak, a mi esetünkben 3 690 000 Ft lett a vége 2022 decemberében 24 600 km-rel, külön szett téli-nyári hibátlan márkás gumikkal, és ami fontos, 81 százalékos akkukapacitással, de cellafeszültséget nem tudtam mérni.

Hamar becenevet kapott, Micuki nagyon jól bevált az elmúlt hónapokban. A városban van elemében, nemcsak a fogyasztása, hanem a méretei miatt is. Bármilyen kis helyre beférünk vele. 70 km/óra felett többet fogyaszt, viszont jól tölt vissza fékezéskor, ezzel lehet kalkulálni a hatótávszámítás során. A műszerfali teknős eddig csak egyszer bukkant fel, máskor nem autóztunk az akku merülése miatt a teljesítménycsökkentéssel járó üzemmódban.

Aki oly mélyre merül az autórajongásba, mint ezen autó tulajdonosa, bizonyára értékeli az érdekes alapkonstrukciót is. Az autó térrácsvázra épül és akárcsak a Smart Fortwo vagy a Forfour második generációja, az i-MIEV is farmotoros, hátsókerék-hajtású autó, mert ezzel a felépítéssel nagyon kis helyet vesz el a hajtáslánc. A hajtás főeleme az állandó mágnesű szinkronmotor, amely egyfokozatú lassítóáttételen át hajtja a hátsó kerekeket.

Hogy lehet a legolcsóbban jó villanyautóm? 76

Kompakt egység a csomagtér alatt az állandó mágnesű szinkron farmotor, az egyfokozatú lassítóáttétel és a differenciálmű

A hármas ikrek francia autói léteznek 80 cellás akkumulátorcsomaggal és 88 cellás akkupakkal is, a nagyobb cellaszámú lítiumakku tehát nem a Mitsubishi privilégiuma a hármasból.

A 2012 nyarától gyártott francia verziók átálltak a 80 cellás akkura, amiben már a GS Yuasa beszállító továbbfejlesztett akkucellái voltak. A hatékonyabb rekuperációval a hatótávolságuk nem romlott a 88 cellás akkukhoz képest, jóllehet a nagyfeszültségű akkumulátor bruttó kapacitása 16-ról 14,5 kilowattórára csökkent.

2012 második felében a Mitsubishi i-MIEV is megkapta a magas hőmérsékletet jobban tűrő, hosszabb élettartamú akkucellákat, de az akkumulátorcsomag itt maradt 88 cellás és 16 kWh kapacitású.Legalábbis itt ezt olvashatjuk erről.

Hogy lehet a legolcsóbban jó villanyautóm? 77

2012 második felében az LEV50 akkucellákat leváltotta az LEV50N. A Mitsubishi megtartotta a 88 akkucellát, a francia autók akkuja 80 cellás lett

16 kilowattóra az akkumulátor bruttó kapacitása, ebből nagyjából 14,5-öt lehet kiautózni. A francia testvérmodellekben a 80 cellás akkuval a teljes energiatartalom nagyobb arányban fordítható az autó hajtására, így a ténylegesen kiautózható kapacitásban a német Wikipédia szócikke szerint nem 10 százalék az eltérés, hanem nagyjából csak 0,5 kilowattóra, 14,0 a 14,5-tel szemben.

Hatótávolság, töltés

Minden használt elektromos autónál elsődleges a megtehető távolság. Jó állapotú akkucsomaggal télen 65-85 km közötti hatótávra számíthattok az i-MIEV-től fűtésigénytől és hőmérséklettől függően, kellemes melegben, amikor még nem kell a légkondicionálás, ez felmehet 100-125 km-re a választott tempótól és útvonaltól függően.

Hogy lehet a legolcsóbban jó villanyautóm? 78

Hidegben nagyjából 60-85, melegben 90-130 km a hatótávja jó állapotú akkuval a fűtéstől, a hőmérséklettől és a vezetési stílustól függően

Mivel az akkumulátor elég gyorsan képes degradálódni, öregedése és kapacitáscsökkenése miatt a használtan megvásárolható Mitsubishi i-MIEV modellekkel sokszor csak ennél kisebb távokat lehet megtenni töltés nélkül.

Az akkukapacitás csökkenése sok tényezőtől függ, de a degradáció inkább velejárója a használt villanyautóknak, mint hibalehetősége. A hőség nem tesz jót nekik, érdemes lehet takaróponyvát használni és lehetőség szerint nem a tűző napra parkolni velük a gőzölgő aszfalton.

A hatótávadatokat sokan légkondicionálás és fűtés nélkül közlik a hirdetésekben, még a ventilátort is kikapcsolva, de aki nem akar dideregve vagy izzadva autózni, az vonjon le belőlük 20-25 százalékot.

Hogy lehet a legolcsóbban jó villanyautóm? 79

Újszerű a cikkhez fotózott, 2011-es, de csak 26 818 km-t futott használt i-MIEV. Budapestre ingázáshoz kompromisszumokat követel, de kilométerköltsége otthoni napelemmel verhetetlen

Mert a hatótáv nemcsak a 130 km/órás végsebesség közelébe merészkedve esik gyorsan, hanem a fűtéstől is. A kellemest közelítő utastéri hőmérséklet a hatótáv negyedét is elviheti. Mivel elég sokszor adódhat az a kérdés, hogy hazaérsz töltés nélkül vagy inkább fűtesz, a válasz gyakran a vacogás. Ebben az autóban is van egy szolgálati pokróc a csomagtartóban, jól jön, amikor fűtés nélkül kell autózni télen a Budapestre ingázó családtagoknak.

Váltóáramról csak egy fázison és maximum 16 amperrel tölthető a nagyfeszültségű akkumulátor, így 3,7 kilowatt a maximális töltési teljesítménye AC-n. Többnyire még így is 5 óra alatt feltölt az akku megfelelő konnektorról, ahol adott a 16 amperes áramerősség.

Remek adottság a CHAdeMO-csatlakozós egyenáramú villámtöltés is. A 80 cellás akkuknál maximum 41, a 88 cellásoknál 44 kW töltési csúcsteljesítményt tud legfeljebb, aminek inkább a felével számoljatok átlagosan a folyamat során. Villámtöltéskor ne lepődjetek meg, ha bekapcsol a légkondicionáló és vadul zúgni kezd a hűtőventilátor!

Hogy lehet a legolcsóbban jó villanyautóm? 80

Városi autó, mégis van hozzá egyenáramú gyorstöltési lehetőség. A DC-csatlakozója CHAdeMO-szabványú

Ez normális folyamat, az akkumulátor hűtéséhez lehet szükséges, amikor egyenáramon zúdul a töltés a CHAdeMO-nyíláson keresztül. (A léghűtést nem egészíti ki akkumulátorfűtés, erről lemondott a gyártó.) Bár a CHAdeMO töltőcsatlakozó vesztett a CCS-szabvány ellenében, az egyenáramú villámtöltők jelentős részéhez az iMIEV is csatlakoztatható, ahol nagyjából fél óra alatt feltölthető az akkuja, ha nincs teljesen lemerülve.

Milyen autó a használt Mitsubishi i-MIEV?

Belül olcsó hatású műanyag felületekre számítsatok, viszont a térkihasználás bámulatos. Magas emberek is elférnek hátul egy másik magas ember mögött, a komfortot állítható dőlésszögű háttámlák javítják a második sorban. Négyszemélyes az utastér, nem is volna hely hátul három embernek széltében, az autó vállban elég szűk felnőtteknek. A csomagtartó 227, más adatok szerint 256 literes, kellően nagy az autó méreteihez képest.

Hogy lehet a legolcsóbban jó villanyautóm? 81

Tágas a hely és állítható a hátsó üléstámlák dőlésszöge, ez kényelmes és praktikus megoldás

Ülésfűtés ebben az autóban csak a vezetőnek jut, kapcsolója a lábtérben van, kicsit eldugott helyen. Egy utólagos átalakításnak köszönhetően itt az első ajtóburkolatok is fűthetőek. Eddig csak luxusautókban láttam hasonlót a középső kartámasz fűtésével kiegészítve, de itt sokkal nagyobb szükség van rá. A keskeny kisautó jéghideg ajtaja felől csikorgó fagyban ömlene a hideg a vezető felé.

Nem alaptalan, ha ebben az autóban egy Daewoo Matizt látsz villanymotorral, ahogy használtautó-vásárlási szakértőnk, Varga Tibor fogalmazott. A használt Mitsubishi i-MIEV biztonságérzete, lengéskényelme és stabilitása messze nem olyan jó, mint egy Fiestáé vagy Polóé abból a korból.

Az agglomerációból Budapestre ingázni kompromisszumot igényel, de mindenki eldöntheti, mit ér meg neki az elektromos Mitsubishi csekély üzemeltetési költsége, jelentős részben kivédve az alkatrészárak és munkadíjak megugrását.

Hogy lehet a legolcsóbban jó villanyautóm? 82

15,9 mp a gyorsulási idő 0-ról 100-ra, a végsebessége 130 km/óra. Városban ennek ellenére is fürge az i-MIEV

Ha arra használod ezt a kocsit, amire tervezték, sokkal jobb a helyzet, mint autópályán vagy az M0-son imbolyogva, dacolva az oldalszéllel. A Mitsubishi i-MIEV maga a tökéletes városi autó. Hátsókerék-hajtásával és parádésan alászedhető kerekeivel zseniálisan fordulékony.

Bár a 67 (egyes modelleknél 64) lóerős csúcsteljesítmény nem sok jót ígér, a villamos gép 180 Nm-es csúcsnyomatékával fürgén eljöhetünk a lámpától. Az autó agressziómentes tojásformája, mosolygós arca derűt áraszt és vezetése is gyerekjáték. A kézifék manuális, váltó nincs, kuplung sem, és a kormány is könnyen jár. A fürgeség fontos tényezője a csupán 1110 kilós önsúly.

A kocsi fejlesztője, a Mitsubishi még némi műszaki különlegességet is fenntartott magának a testvérekkel szemben. Az i-Miev váltókarjának van két extra fokozata a franciákhoz képest, melyekkel takarékos és különösen takarékos (vagyis lassabb és még lassabb) üzemben is futtatható az autó.

Hogy lehet a legolcsóbban jó villanyautóm? 83

Irányváltókarjának van két extra állás a franciákhoz képest, ezzel takarékos és különösen takarékos, vagyis lassabb és még lassabb üzemben futtatható

Adott az a jó érzés, hogy az elektromos autózást itt arra használjuk, amiben remekel, amire adottságai predesztinálják és nem erőszakoljuk meg a környezetet a napi utakhoz szükségesnél sokszor nagyobb akkuk vízzabáló, energiafaló gyártásával. Aminek a vége még mindig csak 300-350 km-es valós hatótáv, ez a fele-harmada a belső égésű motoros autókénak, amik egyszerűen alkalmasabbak a hosszú távú autózásra a mai legfejlettebb elektromos autóknál is.

Egy használt Mitsubishi i-MIEV legnagyobb értéke a gazdaságosság. Karbantartása alig emészt fel pénzt, minimális menetellenállásaival a legtakarékosabb elektromos autók egyike, ára is a legalacsonyabb modern kori elektromos használt autóvá teszi két testvérmodelljével, a Citroën C-Zeróval és a Peugeot Ionnal együtt.

Ha nem töritek össze saját hibás ütközésben, akkor a fenntartási költségei közül egyedül a gumizása kerülhet viszonylag sokba, de ne gondoljatok ijesztő összegekre! A két széles gumiszettből az elsők gyári mérete 145/65 R15, a hátsóké 175/55 R15.

Hogy lehet a legolcsóbban jó villanyautóm? 84

Gumizni viszonylag sokba kerül őket, a két széles gumiszettből az elsők gyári mérete 145/65 R15, a hátsóké 175/55 R15. A gyári új akkucsomag listaáron bruttó 5,7 millió Ft a Mitsubishi-márkaszervizekben, de teljes új akkupakkra a legritkább esetben van szükség, érdekességként adtam meg az árát

Ha ragaszkodtok a noname helyett egy prémiummárka gumiabroncsához, akkor az elsők darabja nyáriból 40-45 ezer, téliből 50-52 ezer forintba kerülhet, de nyáriban 22, téliben 28 ezer forinttól már vannak gumik jegyzett márkától. A hátsók ára hasonló, 22-25 ezer forintért nyárit már kapni olyan cégtől, amiről már hallottál jót is, a télik 28-32 ezer forinttól indulnak elismert márkáktól.

A próbaúton ne csak a kiírt hatótávra figyeljetek! Ha előtte valaki nagyon takarékosan és lassan ment, az megdobja a hatótávígéretet, így azt is mérjétek, mennyit esik a hatótávolság a nektek elfogadható, normális tempóban autózva! Így reálisabb képet kaphattok a megtehető távról.

Tudjatok róla, hogy az i-MIEV ötből négy csillagot kapott az Euro NCAP 2011-ben végrehajtott töréstesztjén, ami jól hangzik, de a tesztelt autó vázszerkezete a vizsgálatban elért teherviselő képessége határaihoz, a vezető mellkasának védelme gyenge, a lábtérbe türemkedő alkatrészek miatt a vezető lába sincs megfelelően óvott környezetben.

Hogy lehet a legolcsóbban jó villanyautóm? 85

Megkapta ugyan a négy csillagot az ötből az Euro NCAP töréstesztjén, de a karosszéria elért szilárdsága végső határához, a vezető mellkasának és lábának védelme kifogásolható

Hibalehetőségek

Bár egy elektromos autó bizonyos szempontból egyszerűbb szerkezet, mint egy benzines, dízel- vagy gázüzemű, a használt Mitsubishi i-MIEV sem úszta meg a gyermekbetegségeket és vannak jellemző hibalehetőségek.

Gond lehet a fékszervó szivattyújával, amit ezen az autón is garanciában cserélt a Mitsubishi márkaszervize. Hibaforrás a fedélzeti töltőberendezés, amit ezen az autón szintén javítottak már, így most jól működik.

Hogy lehet a legolcsóbban jó villanyautóm? 86

Ellenőrizzétek, hogy megtörtént-e a fékszervó szivattyújának javítása. Ezt garanciális műveletként is elvégezheti egy márkaszerviz, nézzetek utána a kocsi alvázszáma alapján!

Ez az autó Németországból érkezett és korához képest árban a kínálat legfelső karéjába tartozott, amikor tavaly decemberben megvette mostani tulajdonosa, mintegy 3,7 millió forintért. Származási helyéhez sokan rögtön a korróziót asszociálják, de ez a példány alulról újnak hat. Az óvatosság indokolt azonban, mert oly sok más japán autóhoz hasonlóan a használt Mitsubishi i-MIEV is képes kiábrándítóan rozsdásodni alulról az alvázlemezen és a futómű elemein is, főleg hátul. A karosszérialemezek védettsége elfogadható.

Az elöl MacPherson kerékfelfüggesztés és hátsó csatolt hosszlengőkaros, merev hidas futómű a kormányműhöz hasonlóan ritkán ad okot panaszra. A játékautós hangulatú külső ellenére a futóműalkatrészek nem különösebben filigránok, hasonlóak, mint más városi autókban, hiszen a nagyjából kétmázsás akkucsomaggal az apró japán villanyautó 1,1 tonnás.

Hogy lehet a legolcsóbban jó villanyautóm? 87

150 000 forint körül van egy gyári első szélvédő, utángyártottat még a Pilkington keresője sem hozott, pedig ott a 3000 GT sportkupéhoz is van találat

Árak: nem olcsó használtan a Mitsubishi i-MIEV

Cikkünk írásakor 2,9 és 5 millió forint közt szór használtan a Mitsubishi i-MIEV modellek ára a HaHun. A francia testvérmodellek hasonló ársávban mozognak, de a japán eredeti egy kicsit többet érhet összevethető korban és futásteljesítménnyel. Futásteljesítményben 30 és 150 ezer km között szórnak az eladó használt i-MIEV-ek, de a legtöbb ötjegyű óraállással keres új gazdát.

Elektromos hajtással más modern kori villanyautóból csak Nissan Leafet tudtok venni hasonló összegekért. A Leaf jóval kényelmesebb és komolyabb, belül érezhetően tágasabb és nagyobb csomagterű autó, ám az alsó ársávjában (ami a hármas ikrek felső ársávja) erősen lecsökkent kapacitású autók vannak csak eladók.

Hogy lehet a legolcsóbban jó villanyautóm? 88

Nagyon kell rá a casco, az elektromos autókat sajnos kicsinek ható töréssel is el lehet vinni a gazdasági totálkárig

Ebben az esetben a Leaf a nívósabb, tágasabb, biztonságosabb karosszériája vagy a hármas ikrek nagyobb hatótávja között lehet választani. Városi autóként a Mitsubishi i-MIEV, a Citroën C-Zero és a Peugeot Ion verhetetlen a villanyautók között. Hibáik dacára a zsebkendőnyi helyen megforduló, takarékos apróságok vidám társaitok lehetnek minden nagyvárosban, határainkon innen és túl.

Mellette – Ellene
 
  • Csekély energiaigény
  • Remek térkihasználás
  • Használható csomagtér, állítható hátsó üléstámla
  • Egyenáramon is tölthető
  • Kiváló fordulékonyság
  • Hátsókerék-hajtás kikapcsolható ESP-vel
  • Minimális karbantartási költség
  • Jó értéktartás
 
  • Csekély hatótáv
  • Gyenge biztonságérzet
  • Rozsdásodási hajlam
  • Viszonylag erősen csökkenhet az akkukapacitása az évekkel
  • Sokat fogyasztó fűtés