Június 25-én kigyulladt a Nio második generációs akkumulátorcsere-állomása a kínai Kuangtung tartományban, Csiangmenben. A balesetről videó szivárgott ki az internetre, amelyen a füstölő létesítmény látható. A kiérkező tűzoltók gyorsan megkezdték az oltást, szerencsére személyi sérülés nem történt. Kiderült, hogy egy sérült akkumulátor okozta a gyulladást.

Jelenleg a Nio Kínában és Európában is telepíti a második generációs csereállomást. Egy ilyen egység egyszerre 13 akkumulátorcsomag tárolására alkalmas. Ami a cserét illeti, körülbelül 5 percet vesz igénybe a művelet, így naponta egyetlen egység 312 cserét tud végrehajtani.

A Nio hamarosan piacra dobja a harmadik generációs csereállomást, amely 22 csomag tárolására és 800 voltos töltésére lesz képes. Ennyi akkumulátor egy kupacban viszont egyértelmű kockázat, amit a nemrég bekövetkezett tűzeset is mutat, de a Nio rendszerei jól vizsgáztak.

Történhetett volna ugyanis rosszabb. A Nio online rendszerei már távolról érzékelték az akkumulátor sérülését, a probléma azonosítása után a felhasználót arra kérték, hogy a sérült akkumulátort adja le a csereponton. 

Ezt az autós készséggel meg is tette, de tíz perccel távozása után füstölni kezdett a cserepont, a sérült akkumulátor kigyulladt, és csak kiérkező tűzoltók tudták megfékezni a lángok továbbterjedését. A tulaj viszont örülhet, hogy nem autója alatt gyulladt ki a hibás akkumulátor, ez is lehet egy előnye a bonyolult csererendszernek, így a hibát időben észlelve gyorsan meg lehet szabadulni a tűzveszélyes energiatárolótól, és megmenekülhet az autó.