Az évtized derekára huszonöt országban, illetve régióban kívánja megvetni a lábát a villanyautókat gyártó kínai Nio. A 2014-ben alapított, sanghaji központtal működő márka jelenleg három szabadidőjárművet és egy sportkupét gyárt, most azonban a hagyományosabb formák kedvelőit örvendeztették meg a frissen bemutatott Nio ET5 szedánnal. A négyajtós egy komoly modelloffenzíva első lépése, és a műszaki paraméterek alapján több mint izgalmas adalék a villanyautók szinte már átláthatatlan piacához.

A kiemelkedően merev karosszériájával igen biztonságosra tervezett szedán két villanymotorja összesen 360 kW, azaz 480 lóerőt ad le (ennek 42%-a az első, 58%-ra a hátsó tengelyre jut), a kombinált maximális forgatónyomaték 700 Nm. A házi fejlesztésű fékrendszer 33,9 méteren állítja meg 100 km/óráról az autót, amelynek 0,24-es közegellenállási együtthatója is hozzájárul a kedvező energiafogyasztási mérleghez. A 75 kW kapacitású alap akkumulátor 550 kilométeres, a 100 kW-os 700 kilométeres, az extra 150 kW-os akku pedig több mint 1000 kilométeres hatótávolságot biztosít.

Jön az 1000 kilométeres villanyautó 1

A Nio 2022 során a norvég, német, holland, svéd és dán piacokon kezdi forgalmazni újdonságát, amelyet felkészítettek a 2. szintű autonóm közlekedésre – a szolgáltatás a bevezetést követően fokozatosan fog megjelenni az autóban, igénybevétele havi előfizetési díjhoz kötött (legalábbis a kínai piacon).

A modern lakberendezési és divattrendek hangulatában berendezett belső teret világossá teszi a panoráma napfénytető és a nagy oldalablakok, a kárpitozási opciók a diszkrét agyagbarnától a harsány narancssárgáig terjednek. A fedélzeten főleg újrahasznosított és fenntartható anyagokkal találkozhatunk, a szellőzőrendszer láthatatlan rostélyokon keresztül fújja be a levegőt az utastérbe, az audiorendszer Dolby Atmos 7.1.4 hangzásvilágot kínál.

Jön az 1000 kilométeres villanyautó 7

Minimalista belső környezet, a műszerfal közepén a fedélzeti mesterséges intelligenciát megtestesítő robottal

Az autó másik büszkesége a mesterséges intelligenciát és virtuális valóságot alkalmazó kezelőfelület: az autóhoz olyan, speciális szemüveget is fejlesztettek, amelyen keresztül a vezető úgy láthatja, mintha egy ötméteres képátlójú kijelző lebegne hat méterrel az autó előtt.