Az amerikai Nio a közelmúltban azzal került a weboldalak nyitólapjára, hogy EP9 nevű önjáró villanysportkocsijuk (4 x 340 LE, 0-200 km/óra 7,1 mp, 312 km/óra végsebesség) 7 perc 05,12 mp alatt ment körbe a Nordschleifén, ezzel jelenleg ez a világ leggyorsabb autonóm gépkocsija.

Az a tanulmányautó azonban, amelyet a rendkívül ambiciózus vállalkozás a héten leplezett le, egészen másról szól, mint a sportrekordok kergetése: a Nio Eve annak az autónak az előfutára, amellyel 2020-tól elérhetővé teszik a közönség számára a teljesen autonóm mobilitást – legalábbis ezt ígéri a cég.

Az Eve egyetlen, optimalizált kontúrú oldalajtóval rendelkezik. Hagyományos tetőoszlopok nincsenek, ahogy konvencionális ülések sem. Van egy tárgyalósarok, egy relaxfotel, és két panoráma ülés elöl, így pillanatnyi kedvünktől függ, hogy hol foglalunk helyet.

Nio Eve: nincs két egyforma ülése, nincs két ajtaja 1

Az autóban nincsenek hagyományos kezelőszervek: kijelzőként az egész szélvédő szolgál, ha pedig egy funkciót szeretnénk elérni, elég megszólítani Nomit, a kocsiban élő mesterséges intelligenciát, és ő intézkedik.

Na jó, lehet hogy nem minden fog ebből 2020-ra megvalósulni.