Szörényi András

Szörényi András

2000. novemberében léptem be a Vezesshez, sokan kérdezik, nem dögunalmas-e ilyen hosszú ideje autókkal foglalkozni? Kicsit sem, mert az autó szabadságélményt ad, az autó társ, sporteszköz, befektetés és az autóipar káprázatos elmék viadala. A tévedéseimről kapott visszajelzéseket komolyan veszem és igyekszem alapos lenni, de sajnos sosem leszek olyan jártas egy típus részleteiben, mint azok, akiknek csak a De Tomaso Deauville létezik.

Nincs kedvenc mai autóm, sem autógyártó nemzetem. Balázs Viktor, a mi szakmánk nagy alakja arra a kérdésre, hogy a francia, japán, olasz német stb. autókat szereti-e jobban, ezt válaszolta: ő a jó autókat szereti. Ehhez csatlakozva azt mondhatom, hogy a jó ár/érték arányú autókat szeretem, amire olcsó és drága autók között is akad példa. A Vezessnél bontóérett használt autóktól a budai villa-árban mért luxuskupéig számtalan kocsit vezettem. A fő tanulság: temérdek pénzből könnyebb kiváló autót csinálni, mint kevés pénzből jót. Ezért a nagymenő autókkal szigorúbb vagyok, mint az olcsóbbakkal, mert egy highend hifi felárából kihozni egy komplett autót négy légzsákkal, ESP-vel, Euro 6-os motorral szép feladat.

2010 óta a mi kiadónkhoz tartozó Autó Magazinba is dolgozom, Főleg a 100 000 kilométeres tartóssági teszteket szeretem fordítani, mert az utóbbi pár évben nagyon megfogtak a használt autók. Ezek kapcsán kiváló (szak)embereket ismertem meg márkaszervizekben és maszekoknál, bontókban és importőrök műszaki vezetői között egyaránt. Az ő tudásokra, tapasztalatukra építve igyekszem tanácsot adni olvasóinknak a megfelelő új vagy használt autó kiválasztásában.

Hamar Balázs kollégámmal hozunk be néha használt autókat a családnak vagy ismerősöknek, lábon vagy tréleren. Ezt az ipart kint sem klarissza apácák űzik, a legarcátlanabb neppertől a tisztességes használtautó-kereskedőig széles a spektrum. Szeretem a használtautó-keresésben a vadászat izgalmát és a személyes tapasztalás értékét. Mert a fotelből, a gép elől nem derül ki, mivel találkozik az olvasó exportrendszám kiváltásakor, P-rendszámot használva vagy a hazai forgalomba helyezéskor.

1 2 295