Hétköznap reggel van, Rüsselsheim belvárosa felé autózom az új Corsa-e-vel a nemzetközi menetpróba fix helyszínére, az Opel fejlesztőközpontjához és gyárához. Nem hogy forgalom, autó egyre kevesebb jön szembe, ahogy a gyár felé közeledek. Elgondolkozom, hogy jó helyen vagyok-e, amikor a totálisan sötét ablakokkal álló szomorú szürke épületek tövében meglátom a sárga zászlót, ami jelzi a rendezvény parkolóját.

Letámasztom a bejárathoz a bánatosan szürke Corsát, amit a köd és a környezet még unalmasabbá varázsol, mint amikor a reptér parkolójában beleültem. Szinte biztos vagyok benne, hogy ez a hely volt már sokkal pezsgőbb és inspirálóbb is, most viszont az életkedvemet leszívja a környék és a tesztautó flotta. A köd miatt fénytelen németországi októberben próbáltam ki az új elektromos Opel Corsát.

Használni való. Se több, se kevesebb az új Corsa-e 1

Külső

Bírom az olyan autóipari helyeket, ahová hétköznapi emberként nem tehetném be a lábamat, mert olyan dolgok történnek, amik még titkosak. Az Opel rüsselsheimi dizájn részlege is ilyen volt valamikor, most viszont még úgy is csöndes és üres, hogy minket vártak.

Az a fém platform, amit arra terveztek, hogy agyagmodelleket építsenek rá, most a reggeliző asztalaink talapzataként szolgál. Az emeleten három tanulmányautó árválkodik, amik között az 1965-ös Experimental a környék egyedüli színforrásaként okkersárgában őrzi az Opel múltját. Még ez is itt született, ahogy nagyon sok jó Opel forma, a Corsa ráncfelvarrásához viszont nyilván elég volt valami CAD program is.

Használni való. Se több, se kevesebb az új Corsa-e 43

Fekete emblémákkal és feliratokkal készül a GS kivitel

Lekapták az orráról a formát adó kedves maszkot, a fényszórók nappali menetfényével úgy játszottak, hogy kiadja a Vizor formáját, az emblémát pedig feketében kapta meg. Ez a GS szint sajátossága, az alapváltozaton még ezüstben hirdeti a márkát, és csak ez a két lehetőség létezik mostantól. Színek? Vannak még, de a kommunikációban, reklámokban ezt a mély szürkét fogjuk látni a 17 colos fekete felnikkel és fekete feliratokkal.

Méreteiben semmit nem változott, 4060x1765x1433 milliméter foglal el a világból. Ez a külső beavatkozás csak annyira volt elég, hogy a lökhárítókat kicsit szögletesebbre cseréljék.

Belső

Sosem volt igazán gond a Corsa belsejével, és ezen a frissítés sem változtatott semmilyen irányba. Ugyanazt a rideg ajtókárpitot kell behúznunk magunk után, ami már 10 évvel ezelőtt sem volt túl kellemes alkatrész a korabeli, akkor még PSA modellekben. Így még inkább nagy a kontraszt, hogy a GS felszereltségű autókban minőség Alcantara betét került az ajtókra és az üléseket is ezzel húzták be.

Használni való. Se több, se kevesebb az új Corsa-e 44

Újak az ülések, masszírozni is tudják a benne ülő testet

Magunk az ülések újak, a tartásuk elég jó és beállítani is könnyű, meglepő, de még masszírozni is tudnak a fűtés mellett. Helykínálatra nem rossz a Corsa belső, elöl lábtérből mintha kevés lenne, nagyon hátra kell tolni az ülést, hogy elférjek a pedálok mögött vagy a jobb oldalon utasként. Hátul így nem marad sok hely, de ha azon múlna, beférnék magam mögé, csak kicsit szorítana.

Változott a kormány… közepe, megint csak egy olyan részlet, amit egy ideje csak foltozgatnak, pedig az Astrában van tényleg új kormány is, amit megkaphatott volna a Corsa is. Igaz, sok baj nincs vele, ennek is jó a fogása, csak láthatóan egy másik dizájn időszakból valóak a küllők, mint a kormány közepe.

Használni való. Se több, se kevesebb az új Corsa-e 45

A kormánya a régi, csak a közepét cserélték ki

Fejlesztettek a multimédián, most már a Stellantis csoport 10,25 colos érintőkijelzőjén friss szoftver fut. A sötét témával ügyesen illesztették a belső teljesen fekete világába, így egészen rejtett marad, ami nekem tetszik. A kezelőfelületen halványak a grafikák, semmi tolakodó, de azért ízlésesen dereng némi háttér színnel. A menü felépítése ugyanaz, mint az összes többi Opelben és Stellantis csoportos autókban, nincs semmi újdonság, legfeljebb az, hogy pontosan megegyezik az Astráéval, így kicsit fejlettebbnek tűnik a Corsa.

Kimondottan jó a beltér összeszereltsége, masszívnak, tartósnak tűnik, a műszerfal puhított felső része is egész jó minőségérzetet áraszt. A sivárság és sötétség ellenére jó benne ülni, ami lehet abból is adódik, hogy nem magasan, hanem mélyen ülök benne, így érzem az autó mozgását.

Használni való. Se több, se kevesebb az új Corsa-e 46

Kisautók között nagyon jó a hatótávolság, de még nagyobb modellek sem tudnak sokkal többet

Technika

Három hajtáslánccal is bővül a Corsa modellkínálata, amivel tovább „zöldül” a modell. Két lágy hibrid hajtás érkezik, amik az 1,2-es benzinmotor 100 és 130 lóerős kivitelei megerősítve 48 voltos hibrid rendszerrel. Ezeket még nem próbálhattuk, csak az új elektromos változatot.

Az eddigi 136 lóerős, bruttó 50 kWh-s akkumulátorral szerelt változat mellé érkezett egy erősebb, 156 lóerősre tekert villanymotorú, bruttó 54 kilowattórás akkumulátorral szerelt kivitel. Ez a Stellantis csoport friss hajtáslánca, belekerül Corsába, Peugeot 208-ba, DS-3-ba, Jeep Avengerbe és a nagyobbakba is, mint az Astra vagy a 308.

Használni való. Se több, se kevesebb az új Corsa-e 47

156 lóerős és 260 -Nm nyomatékú az új elektromos hajtás

Teljesen új lítium-ion akkumulátort használ 216 cella helyett csak 107-tel, de a kapacitása nagyobb, így 320 kilométer helyett 405 lehet hatótávolság. Még mindkét modell elérhető lesz, az új Long Range néven. A friss akkumulátor 5 kilóval könnyebb is a réginél (340 kiló), így az autó súlya 1550 kiló, ami ebben a kategóriában nem kevés, de jelentősen nehezebb és nagyobb villanyautók is nagyjából ennyit mennek el, így ez egy szép súly/teljesítmény(hatótáv) arány, ha beszélhetünk róla így. Töltése váltóáramról legfeljebb 11 kilowattal, egyenáramról (DC) 100 kilowattal is történhet alapáron. 

Raliautó is készül belőle

2019-ben kezdte meg az Opel az elektromos raliautó fejlesztését a Corsa-e-ből. Ebben a motorsport ágban még nincs hivatalos kategória az elektromos autóknak, így az Opel főként azért is fogott bele, hogy a villanyhajtást bevezesse a rali világba is.

Használni való. Se több, se kevesebb az új Corsa-e 48

Raliautó is készül belőle, ugyanolyan erős, mint az utcai kivitel

Technikai szempontból a legtöbb alkatrész teljesen gyári. Ami a motort és az akkumulátort illeti, mindenképpen. 156 lóerős a friss modell, ami külsőre is az új vonásokat viseli. Futóműve keményebb rugókat és lengéscsillapítókat kapott és hanggenerátorral látták el, ami főként biztonsági berendezésként szolgál a pályabírók számára, hogy hallják, mikor érkezik a versenyautó.

Az autók töltéséhez a pálya mellett egyedi, az Opel Motorsport csapata által fejlesztett generátorokat használnak, amit a hagyományos elektromos hálózatról tudnak ellátni árammal. A versenyautók éles használatban nagyjából 60 kilométert bírnak ki egy töltéssel, ami a szakaszokat illetően bőven elég.

Vezetés

Háromféle vezetési üzemmódot kínál egy ilyen elektromos Opel Corsa-e, és mindben más a teljesítmény. Ha letapossuk a gázt (kickdown) megadja mindhárom a 156 lóerőt, de Ecóban alapvetően 83, Normálban pedig kb. 100 lóerőt használ, és csak Sportban tartja készenlétben mind a 156-ot.

Ez alapvetően okos döntés, nem kell 80-nál több lóerő a hétköznapi közlekedéshez, de ha mégis nagyot kéne előzni, mondhatjuk, hogy egy gombnyomásra ott a 156 ló meg a 260 Nm nyomaték. Egyik sem olyan, amitől megfejelnénk a fejtámlát, de azért látványosan odébb áll vele a Corsa-e.

Használni való. Se több, se kevesebb az új Corsa-e 49

Szerencsére pont nem olyan nehéz, mint a beton, 1,5 tonnát nyom csak

Sportban érezhetően élesebben is reagál a gázpedálra, a másik kettőben feltűnően lusta, de pont ez a lényege, vigyáz a hatótávra. 95%-os töltöttséggel startoltunk, amivel 398k kilométert mutatott és az út alatt konstans csökkent a hatótáv, ami elég jó hír. Megkockáztatom, hogy tényleg tudja a 400-at, hiszen egy ekkora karosszériára nincs akkora behatással a menetszél, és a tömege sem fogja vissza túlzottan.

Stabilan fordul, remek a rugózása és az első ablakoktól hallható sistergésen túl nincs is igazán zaj odabent, persze, a német utak sem olyanok, mint a hazaiak. Lustán kezd el fogni a féke, a kormánya érzéketlen, messze nem a vezetés élményére, sokkal inkább a kényelmes használhatóságra hangolták, arra pedig pont tökéletes.

150 km/h a végsebessége, menne többet is, de pont semmi értelme nem lenne, a hatótáv érdekében ez így van jól. Autópályán így is bőven van tartaléka az előzésre, nem kell várni vagy készülni a gyorsításra, azonnal megoldja.

Használni való. Se több, se kevesebb az új Corsa-e 50

Az új Opel jegyek elrejtik az emblémát, a szürke fényezés sem áll jól neki

Érzésre nem tudnék különbséget tenni a 136 lóerőshöz képest. Nyomatékban ugyanannyit tudnak, a 20 lóerő különbség nem érezhető, a motor egyébként is csak a nagyobb teljesítményű akkumulátor miatt lehet erősebb.

Költségek

Egyelőre nincs hivatalos árlista a frissített Corsához, csak a korábbi modellekből lehet kiindulni. A 136 lóerős változat jelenleg 13,7 millió forintnál startol kedvezményesen, az új, erősebb Corsa-e ennél biztosan magasabb áron lesz kapható, ami azt, jelenti, hogy a nagyobb, komolyabb felszereltségű kínai BYD Doplhin is jobb áron kapható.

Már nem három csak kettő felszereltségi szinten lesz elérhető a megújult Opel Corsa három helyett. A sportosabb külsőért, fekete emblémákért a GS-t kell majd választani, vezetéstámogató biztonsági felszerelések viszont már alapáron lesznek, mint a vészfék asszisztens, táblafelismerő, vagy a tempomat.

Használni való. Se több, se kevesebb az új Corsa-e 51

Az Opel központjánál próbáltuk ki a friss modellt

Értékelés

Új elektromos hajtáslánca miatt hatékonyabb a friss Corsa-e, mint volt, így erre mindenképp elmondható, hogy fejlődött a modell. Igazán egyedi megoldása, váratlan, vagy különleges felszereltsége nincs, az egyetlen, amivel vonzó lehet, az az, hogy kicsi, mégis sokat megy el egy töltéssel, és az lenne a legjobb, ha sokan így gondolkodnának. Városi autónak tökéletes, de messzebbre is elindulnék vele.

Mellette – Ellene
 
  • Magas hatótávolság
  • Jól összeszerelt beltér
  • Széles hajtáslánc-választék
  • 100 kilowattos töltés
 
  • Elöl is szűkös lábtér
  • Több helyen olcsó hatású beltér
  • Várhatóan magas ár

Szavazás

 

Hogy tetszik az új Opel Corsa-e?
átlag
6.01
szavazat
308
Hogy tetszik az új Opel Corsa-e?