Hagyományos formájukban kifújt a nagy autókiállításoknak Európában, de amíg még van valami hasonló, addig lelkesen megyek. Hamvas Tamással a Vezesstől idén én jártam a nagyközönséget szeptember 5-10. között váró IAA-n, ami az eddigi nagy németországi autószalon helyébe lépett.

1897-ben Berlinben volt az első IAA, avagy Internationale Automobil Ausstellung. A Benz és a Daimler adta a kiállítók felét, az elegáns Bristol Hotelben jól elfért a négy cég összesen nyolc motorizált hintója. A kezdetleges automobilokban még az utasokat sem védte tető, később már csak a sofőrnek kellett a széllel, az esővel és a hóval dacolnia. Az utastér befedése után, 1910 körül jelentek meg a limuzinok, a név eredetileg a vezető felett is zárt karosszériás autókra vonatkozott.

Mobilitási kiállítás: autó mellé bicikli

1951-től egészen 2019-ig Frankfurtban élt tovább a német és a globális autóipar parádéja. A szalon látogatottsága 950 ezer fő körül volt a legjobb években, ám 2019-re 560 ezerre csökkent, bár ez még mindig hatalmas embertömeg.

Eltűnnek a magyarok kedvenc új Opeljei 1

Négy éve a rendező VDA, a német autóipari szövetség szerződése lejárt a helyszínnel. Ideje volt új élettel megtölteni a seregszemlét, amely gigantomán kiállítási területeken és brutális kiállítói díjakkal működött.

Több német nagyváros pályázott a rendezésre, végül München nyert. Fájó bukta volt a Majna-menti pénzügyi központnak az IAA elköltözése, hiába vannak más komoly rendezvények is a Frankfurti am Main-i vásárterületen, köztük a könyvvásár. A szállodások, a taxisok, a kiállításon dolgozó vendéglátók és a standépítők megérzik forgalmukon a váltást.

2021-ben Münchenben még a koronavírus-járvány árnyékában éledt újjá a rendezvény, hangsúlyozottan mobilitási kiállításként. A név idén is maradt IAA Mobility, így kevésbé feltűnő, hogy az autómárkák helyét többek között biciklik, utastéri kijelzők és elektromos töltőberendezések gyártói vették át a 38 országból érkező, majdnem 750 kiállító között.

Eltűnnek a magyarok kedvenc új Opeljei 55

Maga a vásárterület az autóipari szakembereknek és az újságíróknak szóló IAA Summit helyszíne. A tényleges autókiállítás München belvárosának több pontján van, szabadtéren. Ez a Porsche kitelepülése

Hiányzó britek, japánok, koreaiak

Maga a vásárterület, a Neue Messe München az autóipari szakembereknek és az újságíróknak szóló IAA Summit helyszíne. A tényleges autókiállítás a bajor főváros több pontján van, szabadtéren. Az autógyártók nem aprózták el a jelenlétet, a Mercedes-Benz egyenesen a korábbi bajor uralkodócsalád székhelyére, a Münchner Residenz egyik udvarába települt, egykori hercegek, választófejedelmek és királyok otthonába. A Bajor Ottó magyar királyt és Sissi császárnét adó Wittelsbach-ház nemzedékei négy évszázadon át, egészen 1918-ig lakták a pazar palotaegyüttest.

Néhány autógyártó igyekezete nem sokat szépít azon, hogy a dél-koreai márkák közül egy sem állított ki, távol maradtak a kiállítástól a brit, a japán és a zömmel az amerikai autógyártók, köztük az Európában érdekelt Ford is. Nem állított ki a Stellantis-konszern olasz (Alfa, Ferrari, FIAT) és francia ága (Citroën, Peugeot) sem. Itt volt viszont az elektromos autókat gyártó Lucid és minimális jelenléttel ugyan, de a Tesla is, a megújult Model 3 bemutatására.

Eltűnnek a magyarok kedvenc új Opeljei 56

Ez az Eisbach patak szűkített zúgója München belvárosában, az Englischer Garten szélén, amit évtizedek óta használnak a városi szörfösök

Sok a kínai kiállító

Idén a kínai autógyártók jelenléte a legérdekesebb téma az IAA-n, Hamvas Tamás kollégám nemsokára részletesen ír majd a kínai invázió szereplőiről. A futóbalesete nyomán kalózszerű szemtakaróval érkező Olaf Scholz kihagyta a diktatúra autógyártóinak standjait, a német külügyminiszter, Annalena Baerbock viszont tiszteletét tette a BYD-nél.

Olyan autókat is láttam kínai standon, amiket talán elhozni is kár volt Európába, ha nem féláron adják őket a konkurensekhez képest, de egészen mutatós és komolynak ható autók is érkeztek.

Eltűnnek a magyarok kedvenc új Opeljei 57

Kicsi, csak 450-1300 literes a 4,8 méteres Nio ET 5 Touring csomagtere, még 42 liter van a padló alatt

Itt volt a Magyarországon akkucsere-állomásokat összeszerelő Nio is, amely bemutatta azt a kombit, ami Ötös és Touring, mégsem BMW. A Nio ET5 Touring egy 4,8 méter hosszú, 1,95 méter széles és 1,5 méter magas villanyautó.

Mélyre húzott orrával teljesen autószerű jelenség, a részleges önvezetésre előkészített modellben lidar és összesen 33 érzékelő dolgozik az autó környezetének észlelésében. A süllyesztett kilincsek légellenállás-csökkentő hatása inkább elméleti. A 75 és 100 kilowattórás akkuval kapható kombi a nagyobbikkal 500 km WLTP-szerint mért hatótávot ígér.

Két motorja 489 lóerőt ad le sport üzemmódban, 700 Nm nyomatékmaximummal. A gyorsulás 100-ra 4,0 mp. 130 kW-tal az egyenáramú villámtöltés csúcsértéke elmarad az élmezőnytől, de vállalható. Az autó bérelt akkuval használható vagy megvásárolható az akkupakkal együtt is.

Eltűnnek a magyarok kedvenc új Opeljei 58

Két motorja 489 lóerőt és 700 Nm-t ad le, 4,0 mp a gyorsulása 100-ra

Utóbbi esetben alapára Németországban 60 000 euró, 23,6 millió Ft a kisebbik akkuval és nagyjából 3,5 millió forinttal több a nagyobbikkal. Értelemszerűen az akkucsere csak a bérelt akksis autókkal működik, mert ki akarná a saját megóvott akkuját egy ki tudja hányszor villámtöltéssel terhelt másikra cseréli.

Két év múlva csak elektromos új Opelek jönnek

Ennél közelebb van a magyar piachoz egy másik villanykombi, amely az elektromos Opel Astrából készült és év végén jelenhet meg hazánkban. A vásárterületen az Opel standján viszont nem ez az autó ált, hanem a sokkal izgalmasabb külsejű Experimental.

A tanulmányautón nincsenek króm díszítőelemek, helyette az első fedél közepén és az embléma alatt a belülről megvilágított fényívek díszítik. Elöl légfüggöny teszi áramvonalasabbá a kocsit a kerékjárati légörvények lecsendesítésével. A külső tükröket a második tetőoszlopba belesimuló, 180 fokos látószögű kamerák helyettesítik. Az autó farán is megtaláljuk az iránytűmotívumot, ami ott pirosan világít. Sajnos a koncepcióautóról semmilyen kézzelfogható adatot nem adott ki az Opel, azt sem tudjuk, van-e hajtása és mekkorák a méretei.

Eltűnnek a magyarok kedvenc új Opeljei 60

A futóbalesete nyomán szemtakaróval érkező Olaf Scholz kancellár tiszteletét tette az Opelnél is

Volt náluk más konkrétum elég. 2024-re minden Opelből lesz akkumulátoros villanyautó-verzió, ami jó dolog, mert bővíti a választékot és akinek pont ez passzol az életviteléhez és a pénztárcájához, az ilyet is vehet. 2025-től azonban kizárólag akkumulátoros villanyautókat mutat be az Opel, tehát az érkező új típusok és a mostaniakat leváltó modellek csak elektromos hajtást kaphatnak.

2028-tól a márka kizárólag elektromos autókat tervez értékesíteni az EU-szabályozás és az emissziós büntetőadók következményeként. Számomra kérdéses, mi lesz a hazai autóállományban vezető márkával, ha tényleg ez valósul meg és az ügyfeleiknek esetleg mégsem 100 százaléka kíván elektromos autót venni.

Eltűnnek a magyarok kedvenc új Opeljei 61

A tükröket a második tetőoszlopba simuló, 180 fokos látószögű kamerák helyettesítik

Natalie Portman a színpadon

Ha más formában és takaréklángon is, azért volt mit látni Münchenben. Az egyik nagy esemény Natalie Portman szereplése az IAA-n. A színész-rendezőt sikerült megnyerni egy pódiumbeszélgetésre a kiállításon, ami azonban meglehetősen sablonosra sikerült.

Többek között a megfizethető mobilitáshoz való egyenlő hozzáférésről és arról beszélt, hogy zsidó család sarjaként arra nevelték, emelje fel a hangját, ha igazságtalanságot észlel. A 9 éves kora óta vegetáriánus sztár arról is szót ejtett, mennyire jó, amikor létezik valahol vasúthálózat és városi tömegközlekedés, amikor egy polgármester száműzi az autókat a város belső területeiről, amikor egy településen lehet sétálni és biciklizni, mert a levegőminőség megengedi. Los Angeles-ből nézve felértékelődnek ezek a nekünk természetes tényezők.

Natalie Portman édesanyja – közelebbről nem részletezett típusú – Oldsmobile-ján tanult meg vezetni, első saját autója egy Toyota Prius volt, 21 éves korában. Arra a kérdésre, hogy mostani Teslájában volt-e hatótávparája, kitérő választ adott azzal, hogy izgulni néha izgult, de Kaliforniában adott a jól kiépített Supercharger-hálózat. Szokatlan volt, amikor a pódiumbeszélgetés során a Teslák fingófunkcióját dicsérte, bár a külső hangszóróval kifelé is sugározható szellentéshangok szerintem is mókásak.

Eltűnnek a magyarok kedvenc új Opeljei 62

Meglepetés volt az önrepülő, egyszemélyes villanyhelikopter

Helikopterezés taxiárban

Autóbuziként engem a vasúttól a repülésig a közlekedés más eszközei is megfognak, ezért ragadtam le a Schaeffler autóipari beszállító standján. A Continental főrészvényesénél számomra a pilóta nélküli, súlytakarékos villanyhelikopter volt a fő látványosság.

Szénszálerősítésű műanyagból épül fel, váza, külső borítása és belső tere is a könnyű és szilárd anyagból készült. Egyetlen ülőhely vagy raktér lehet benne, mert előbb a tehertaxi lesz használható a gyártó tervei szerint. 2025-től szállíthat csomagokat és 2028-tól utasokat az önvezető helikoptertaxi.

Eltűnnek a magyarok kedvenc új Opeljei 63

A szerző a helikopter prototípusában. 2025-től szállíthat automatizáltan csomagokat, elvileg 2028-tól embereket is

Koaxiális rotorja van, két villanymotor forgatja a két rotort, ami tulajdonképpen a helikopter szárnya. Többek között a villamos gépeket gyártja hozzá a Schaeffler. Mindössze 52 kW (71 LE) a két motor összteljesítménye, tehát 26+26 kW elég a repüléshez az alkalmatosságnak.

Redundáns elemek biztosítják a többszörös túlbiztosítást a motorokkal. Az alsó villanymotor mozgatja a felső rotort, a felül lévő motor az alsót. Stabilizáló farokrotorra az egymással ellentétes irányban forgó főrotorok miatt nincs szükség. Az akku és a két motor is léghűtéses, a töltés pedig induktív. A helikopter rárepül a töltőfelületre az alul lévő akkuval.

Egyelőre nincs légkondicionálás az együléses utastérben, de az önrepülő villanyhelikopter forgalomba állásakor már természetesen lesz. A háttámla mögötti rakodóhelyre befér egy közepes méretű hátizsák.

Eltűnnek a magyarok kedvenc új Opeljei 64

Egy felső és egy alsó villanymotor forgatja egymással ellentétes irányba a koaxiális rotortengelyű szárnyakat

A legmeglepőbb az volt benne, hogy fejlesztői szerint használata nem lesz drágább a közúti taxizásnál. Elsősorban gazdag metropoliszokban lehet rá ügyféligény, de az 50 km hatótáv az én fejemben sehogy nem fér össze az egyik célpiacként megjelölt Los Angeles-szel, mert ott nagyok a távolságok és az akkumulátoros helikopter összesen tud ennyit repülni, amiből lejön az utasért megtett út is. De forgalomba állásáig még fejlődhet az akkutechnika.

Billenőplatós kerékpár. Mi van?

A kerékpárok között is előretörőben van az elektromos hajtás. A müncheni mobilitási kiállításon találkoztunk olyan közlekedési eszközzel, amit bicikliként egyre nehezebb értelmezni, mert majdnem egy FIAT Seicento helyét foglalja el a városok zsúfolt közös teréből.

Eltűnnek a magyarok kedvenc új Opeljei 65

Teherszállító villanykerékpár, billenőplatóval. Nehéz bicikliként gondolni rá, kisebb autónyi területet foglal el a városokban

Bár pedál van rajta és a rajta tekerőt ugyanúgy éri az eső és a hó, na meg simogatja a szél és a napsütés, mint egy valódi kerékpárost, a háromkerekű, billenőplatós villanybicikli kevéssé hat kerékpárnak. Gyártója szerint ez is egy megoldás a csomagszállításon belül a házhoz szállítás végső szakaszára, az utolsó mérföldre. Ez a last mile, én pedig azt remélem, hogy a müncheni mobilitási kiállításból nem ez volt a last edition.