„Akkor még nem volt vicces” – jelentette ki az a brit férfi, aki most már mosolyogva emlékszik vissza arra, hogy a közelmúltban a Vauxhall – vagy ahogy a hazai piacon is ismerik: Opel – Mokkáját nagyjából 20-30 ezer méh lepte el, mindössze három nappal azután, hogy újonnan megvásárolta az autót.

Kass Thomas múlt hét hétfőn szembesült azzal, hogy narancssárga színű autója felett egy méhraj vette át a hatalmat. A napjait bolti dolgozóként „tengető” férfi ekkor kihívott egy kártevőirtót, de mire az kiért, már az autó utasterébe is behatoltak a méhek. „Az én autómban voltak. A vadonatúj, háromnapos autómban” – nyilatkozta a helyi sajtónak Kass. „Szombaton hagytam el vele a szalont, hétfőn már ez történt.”

Egy kártevőirtó sikeresen egy ideiglenes kaptárba terelte a méheket a Mokkáról. Kellett azonban egy újabb nekifutás, mire ugyanis visszaértek, az autó hátuljában újabb mintegy száz méh csoportosult. Chris Bowyer végül az egész méhkolóniát a farmjára költöztette, ahol 75 kaptárral rendelkezik.

„Letelepedtek a kocsira, majd egyre többen csatlakoztak hozzájuk” – magyarázta a szakértő, akit a BBC idézett. „Ha a raj például egy keményben vagy egy épület tetején telepedik le, onnan sokkal nagyobb feladat eltávolítani őket.”

Bowyer távolságtartást tanácsol a méhekkel szemben, még akkor is, ha nem rajban a legveszélyesebbek a méhek, hanem épp ellenkezőleg, akkor a legnyugodtabbak.