Évről évre tisztábban gyártja autóit a Polestar, derül ki a vállalat éves fenntarthatósági jelentéséből. Tavaly az egy évvel korábbihoz képest 8, 2020-hoz viszonyítva azonban már 13 százalékkal csökkent az egy autó teljes élettartamára vetített szén-dioxid-kibocsátás.

Még többet, még tisztábban gyárt a svéd villanymárka 1

Ez részben annak tudható be, hogy a termelés környezeti terhelésének állandó összetevői több autó között oszlanak meg, részben viszont valós fejlesztéseknek is köszönhető.  

Ilyen például, hogy a keréktárcsák és az akkumulátorbölcsők gyártásához használt alumíniumötvözetet mostantól olyan beszállítótól vásárolják, aki 100%-ban vízenergiával működteti az olvasztót: ez önmagában 1,2 tonnás (!) CO2-csökkentést eredményez autónként.

Maga a Polestar 2 gyártósora is 100%-ban megújuló energiával üzemel, illetve a modellkínálatban megnőtt az egy villanymotoros verziók aránya, ami csökkenti a fajlagos nyersanyag-felhasználást.

Még többet, még tisztábban gyárt a svéd villanymárka 9

A Polestar blokklánc-technológiával követi nyomon a nyersanyagok útját, visszavezetve azt egészen a bányáig, ami nemcsak az emissziós, hanem a munkajogi elvárások teljesülésének ellenőrzését is lehetővé teszi. Immár fél tucat anyagot tudnak nyomon követni, a bőrön és a gyapjún kívül a kobaltot, a szigetelőként használt csillámpalát, a lítiumot és a nikkelt is.

Mindez annak a Polestar 0 projektnek a keretében történik, amelynek célja, hogy 2030-ra teljesen klímasemlegessé tegye a márka típusait.

a videó a hirdetés után indul