2021-ben a Volvo égisze alá tartozó Polestar márka dizájnversenyt hirdetett, témának mindössze egy szót adtak meg: progress, azaz előrehaladás. Számtalan pályamű érkezett a villanyautó-gyártóhoz, a sokszor futurisztikus pályaművek közül egyet azonban meg is valósítottak.

Egy finn dizájner, Kristian Talvitie lombkoronaháza vált kézzelfoghatóvá: a KOJA névre hallgató, egy fa törzse köré felépülő miniszállás Finnország délnyugati részén található. Az építmény szeptemberig lesz az említett helyszínen egy kiállítás keretein belül. A képre kattintva galéria nyílik!

Fa tetejére épített házat az autógyártó 1

A KOJA célja az volt, hogy fenntarthatóbbá tegyék a kikapcsolódási célú utazásokat: első körben rögtön minimálisra csökkentették a távolságot a szálláshely és a természet között, emellett pedig a felhasznált alapanyagok (fa, gyapjú) is helyi, könnyebben elérhető forrásokból származnak.

Fa tetejére épített házat az autógyártó 23 Fa tetejére épített házat az autógyártó 24

Az épület jelenlegi formájában lakható is lenne: felszereltségéről ugyan nincs infó, de a képeken látható, hogy viszonylag kis mérete ellenére belülről tágas, két ágynak is van benne terület – ezek azonban elrejthetőek a helytakarékos kialakításnak köszönhetően. Nem mehetünk el a pazar kilátás mellett, 180 fokos panoráma nyílik a környező erdőre.