Miközben sorra jöttek az egyre puccosabb, egyre drágább autók a piacra, a Dacia ügyesen ismerte fel, hogy sok embernek fontosabb, hogy olcsóbban jusson új autóhoz, mint az, hogy a legmodernebb technológiákat azonnal megkapja. Így lett aztán sikertörténet a Loganból, majd a szabadidő-autók divatossá válásával a Duster is követte az árral kijelölt utat.

13 évvel ezelőtt, 2010-ben kezdődött a Dacia Duster története, ami akkor a hatodik Dacia-emblémás modellként érkezett meg Magyarországra. Az első tapasztalatok után is ígéretesnek tűnt a megfizethető áron kínált, minden puccos extrától mentes, de terepen otthonosan mozgó, masszív felépítésű szabadidő-autó.

Az idő igazolta a kezdeti lelkes fogadtatást, a Duster elképesztő siker lett Európában, 2,2 millió darabot adtak el belőle és számos díjat is bezsebelt a Pitestiben lévő gyárban még ma is naponta 1000 példányban gyártott Duster. Időközben átesett néhány modellfrissítésen, 2017-ben megérkezett az elődre nagyon hasonlító második generáció is.

Itt a legújabb Dacia, nemcsak jól néz ki, de olcsó is lehet az új Duster 1

A sok Duster megtévesztő, a legújabb még csak a harmadik generációt képviseli

2023 év végére befutott a legújabb, harmadik generációs kivitel a kontinens legnépszerűbb kompakt SUV-jából. Néhányan már a hivatalos bemutató előtt megnézhettük, megtapogathattuk az új Dacia Dustert, amely kívül, belül egyaránt óriásit változott.

Itt a legújabb Dacia, nemcsak jól néz ki, de olcsó is lehet az új Duster 2

Külső

Az új Dacia-emblémás kompakt SUV a CMF-B padlólemezre épül, amellyel először a Sandero és Logan modelleknél találkozhattunk, majd a Jogger is erre épült. Ennek köszönhetően a harmadik generációs Duster belsejében több helyet lehetett kialakítani az utasoknak és a csomagoknak is, habár az autó külső kiterjedése szinte teljesen megegyezik a jelenlegi változatéval, csupán széltében gyarapodott néhány milliméterrel, és a magasságából vesztett szintén jelentéktelen mértékben. Az új alváz a vibrációt, zajt jobban szűrve kínál nagyobb komfortot, és ami legalább ennyire fontos, lehetővé tette, hogy részben elektromos hajtásokkal is elérhető legyen a típus, hiszen képes fogadni a lágy és öntöltő hibrid rendszereket is. 

Karosszériája 4,34 méter hosszú, 1,81 méter széles, és 1,66 m magas, hasmagassága 4×2-es hajtással 209, összkerékhajtással 217 mm, aminél nehéz nagyobbat találni a piacon. Terepszögei elöl 31, hátul 36 fokosak, csomagtartójába 474 liternyi rakomány pakolható. 

Itt a legújabb Dacia, nemcsak jól néz ki, de olcsó is lehet az új Duster 76

Az új padlólemez tette lehetővé az elektromosítást

Formára hozza a klasszikus szabadidőautó-kinézetet, de a korábbi, egymáshoz nagyon hasonló Duster változatoktól – az előző generációváltás szinte észrevehetetlenre sikerült – ez most eléggé elüt. Sokkal komolyabb, masszívabb hatású a szögletesebb, férfiasabb dizájn, amire rá is erősítenek a fényezetlen első és oldalsó, bőkezűen mért műanyag kiegészítők. A natúr, fényezetlen műanyag a környezeti terhek csökkentése mellett a terepi használatot is megkönnyíti, hiszen így nem kell félni attól, hogy valami leradírozza a festéket a lökhárítóról, sárvédőívről.

Itt a legújabb Dacia, nemcsak jól néz ki, de olcsó is lehet az új Duster 77

Klasszikus forma

Sokat dob a minőségérzeten, hogy végre rendes kilincseket kapott az autó, sőt, a hátsó ajtóké egész extra lett, ahogy felkúszott a C oszlop mellé. Lámpáinál az Y alak tűnik fel, elöl a nappalifény LED-csíkjában, hátul pedig az egész lámpatest ilyen alakú, igaz, ettől talán egy kissé skodás hangulata lett a fenekének. A tetőlégterelő és a masszív hátsó műanyag burkolat viszont megint jól sikerült darabok. 

Mennyire zöld?

2023-ban már nehéz megúszni azt, hogy ne legyen valamiféle újrahasznosított anyag egy autóban. Nincs ez másként a Dusterben sem, bár a márkánál nem vicceltek, az iparági átlag fölötti arányban használtak fel korábban más célt szolgáló plasztikokat. Egészen pontosan az új modell műanyagjainak 20 százaléka újrahasznosított.

Itt a legújabb Dacia, nemcsak jól néz ki, de olcsó is lehet az új Duster 78

Jól látható a saját recept alapján kevert újrahasznosított műanyag

Ami az összes közül a leglátványosabb, az autó külsején, a kerékjárati íveket, a küszöböket, és a lökhárító betétjeit alkotó Starkle fantázianevű festetlen anyag, amit az apró világosabb pöttyökről lehet könnyen azonosítani, de az utastér szőnyegeiben is akad némi reciklált plasztik. Könnyebb megérteni, hogy miért fontos az újrafelhasználás, ha tudjuk, hogy 1 tonnányi műanyag visszaforgatásával 830 kg olajat lehet megspórolni és egyúttal 1000 kg CO2-kibocsátástól is megmenekül a bolygó. 

Emellett csillogó krómot és állati eredetű anyagokat is hiába keresnénk az új Duster belsejében, sőt, az autóhoz mellékelt kezelési könyv is kisebb, papírtakarékos kiadás, – valljuk be, szinte nincs ember, aki ezeket elolvassa – de akinek szüksége van rá, az elektronikus formában megtalálhatja a My Dacia alkalmazásban, online.  

Itt a legújabb Dacia, nemcsak jól néz ki, de olcsó is lehet az új Duster 79

Y alakú lámpák és új márkaembléma

Belső

Civilizált és ötletes lett az új Dacia Duster főleg masszív, könnyen takarítható, egyszerű műanyagokból építkező utastere is. Valószínűtlenül sokat lehet javítani a minőségérzeten egy jól eltalált dizájnnal, amire egész jó példa a Duster belseje. A formákkal, mintákkal, különböző rafinált textúrákkal, színekkel kifejezetten kellemes látvány az autó belseje még úgy is, hogy minden kemény műanyagból van.

Bent is feltűnik a lámpáknál már megismert Y-forma, van büszke Duster felirat az anyósülésen helyet foglaló orra előtt, a kormány közepén pedig összekapaszkodó láncszemeket, vagy éppen a Dacia D-jét és C-jét idéző minta került. 

Itt a legújabb Dacia, nemcsak jól néz ki, de olcsó is lehet az új Duster 80

Bár minden kemény műanyag, mégis vonzó a Duster belseje

Az alul felül lapított, kellemes tapintású bevonattal burkolt kormány mögötti műszerfal 7 colos méretű kijelzőt kapott, a középkonzolon pedig egy 10,1 colos monitor mutatja a fedélzeti rendszer információit. Korábban a Dacia ülései sok kritikát kaptak, most úgy fest, ezt is sikerült jobbá tenni. Igaz, hosszú távot még nem ültünk bennük, de elsőre határozottan jobbnak tűnnek, mint a korábbiak. Javult a térérzet is, 190 centivel a hátsó sorban ücsörgés sem okoz kihívást és új extrák is feltűntek benne, illetve olyan izgalmas kiegészítők is rendelhetők hozzá, mint a komfortos alvást kínáló ágy, vagy a praktikus, hosszabb túráknál hasznos tetőcsomagtartó rendszer. 

 

Itt a legújabb Dacia, nemcsak jól néz ki, de olcsó is lehet az új Duster 81

Hátsó sora is egész tágas

Odafigyeltek az utastér használhatóságra is, vannak pohártartók, és elegendő USB töltőaljzattal is ellátták, – C típusúból négyet számoltunk meg benne – és még olyan extrák is kerülhetnek az autóba, mint az ülés- vagy kormányfűtés.

Remek saját ötlet a YouClip nevű rendszer, ami különféle apró kiegészítők rögzítésére szolgál. A belsőben többfelé látni apró, négyszögletű kis műanyag izéket, amikre telefontartót, extra pohártartót, vagy éppen picike, akkumulátoros lámpát lehet rögzíteni. Aztán, ha nincs rá szükség áthelyezni, vagy csak leszedni. Maga az ötlet kiváló, de a kivitelezésen még van mit csiszolni, mert egyelőre igen sérülékenynek tűnik a felfogatás. De van még idő jobbra reszelni, az új Duster 2024 februárjában mutatkozik be, valamikor április környékén lesznek a menetpróbák és tavasztól kerül piacra. 

Itt a legújabb Dacia, nemcsak jól néz ki, de olcsó is lehet az új Duster 82

Terepen hasznos információkat is megmutat a 10,0 colos központi kijlező

Motorválaszték

Bár teljesen logikusnak tűnne a dízelmotor egy ilyen kaliberű autóban, a Duster mégis csak benzinmotorokkal lesz kapható, ha megérkezik. Mármint az az alap, és van erre épülő öntöltő hibrid, illetve gázzal is üzemelő kivitel is. A belépőt a TCe 130 változat jelenti, ez 130 lóerős, 3 hengeres, 1,2 literes turbófeltöltős, Miller-ciklusú benzinmotort jelent, amit 48 voltos, lágy hibrid rendszer egészít ki, amivel úgy 10 százalékos üzemanyag-megtakarítás érhető el. Fékezés közben a mozgási energiából nyert elektromos energiát a 0,9 kWh-s akkumulátor tárolja el. A TCe 130-as változathoz hatfokozatú kézi váltó jár és 4×2-es, illetve 4×4-es hajtáslánccal is elérhető. 

Itt a legújabb Dacia, nemcsak jól néz ki, de olcsó is lehet az új Duster 83

Dízelmotor pillanatnyilag nincs a választékban

Aki komolyabb villamos rásegítésre vágyik, annak a HYBRID 140 lehet a jó választás, amely 2023 elején a Dacia márkánál a Joggerben jelent meg először. Alapját a 4 hengeres, 1,6 literes, 94 lóerős szívó benzinmotor adja, amit két villanymotor egészít ki, egyikük 49 lóerős és a hajtásba is besegít, a másik pedig indítógenerátor. Fékezéskor 1,2 kWh-s akkumulátort tölt a rendszert, az így nyert energiát induláskor használja fel a hibrid Duster. A tengelykapcsoló nélküli rendszert hibrid Renault modellekben már próbáltuk több alkalommal is, az új Dusterben 20 százalékos fogyasztás-csökkenést ígér a gyártó a villamos rásegítés nélküli változathoz hasonlítva. 

Bár jelenleg a Jogger hibrid változata nem kapható Magyarországon, de az importőr már dolgozik azon, hogy ez belátható időn belül megváltozzon. Azonban arról még semmi pontos infó, hogy a Duster hibriddel mi a helyzet, lesz-e nálunk is, vagy esetleg arra is egy kicsit tovább kell majd várnunk. 

Van még egy hatótávra optimalizált változat is, ezt ECO-G 100 néven érdemes keresni, itt a beépített LPG gáztartály segít az akár 1300 kilométeres hatótáv elérésében, amit az 50 literes benzintankban és a szintén 50 literes, a csomagtartó alá beépített gáztartályban tárolt üzemanyaggal lehet elérni. A maguk módján a gázüzemű autók is zöldek, hiszen 10 százalékkal kevesebb CO2-t bocsátanak ki a hagyományos, benzines társaikhoz képest. Jelen üzemanyag-árak mellett pedig az üzemeltetésük is olcsóbb.

Itt a legújabb Dacia, nemcsak jól néz ki, de olcsó is lehet az új Duster 84

Innen nekem nagyon Škoda.

Költségek

Egy évszakkal a piaci megjelenése előtt még lehetetlen megjósolni, hogy mennyibe kerül majd az új Duster, de annyi infót sikerült szerezni, hogy a tervek szerint alig lesz drágább a kifutó változatnál, ami most 6 359 000 forintos listaártól kapható, 90 lóerős motorral, és 6 929 000 forintért a 130 lóerőssel. 15-17 százalékos áremelésről suttognak, ami mellé jobb alapfelszereltség társul majd. Ha így lesz, akkor valószínűleg a következő években sem kell majd aggódni a modell népszerűsége miatt. 

Szavazás

Hány pontot adnál az új Dusternek?
átlag
8.03
szavazat
2146
Hány pontot adnál az új Dusternek?
Hány pontot adnál az új Dusternek?
átlag
8.03
szavazat
2146
Hány pontot adnál az új Dusternek?