Az idős autókat stílusuk, sokszor közvetlenebb, élénkebb vezetési tulajdonságaik miatt szeretjük. Felmerül még az egyszerű szerelhetőség, az „otthon is meg tudja csinálni a szomszéd srác” gondolat. Valamint ma Magyarországon az első számú ütőkártya ezeknek az autóknak a vételára. Legyen szó hathengeres prémium német szedánról vagy kis japán városi típusról, mindegyik olcsónak számít már csak a kora miatt. 

Ezért csábító lehet a vásárlás, de mielőtt érzelmeinkre hallgatva belevágunk egy ilyen autó vásárlásába, jobb, ha pár objektív tényt szem előtt tartunk, mert lehet, az első kiadás után csak még nagyobb költségek jelentkeznek. 

1. Alkatrészellátás: a bontóban van hozzá minden, hangzik el a bölcsesség sok autózáshoz értő szájából a 20 évnél idősebb autókkal kapcsolatban. Ez azonban sokszor nincs így. Ebben a korban már minden típuson kijönnek az adott modellre jellemző hibák, minden műszerfal pont ugyanott reped el, az összesben ugyanúgy felmondja a szolgálatot az ABS-kocka, és még sorolhatnánk. Ezért minden tulaj ugyanarra vadászik, a keresett termékekből hiány alakul ki, ami felfelé srófolja az árat. 

Ezért fogod megbánni, ha 20 évnél idősebb autót veszel 1

Lehet fillérekért a bal hátsó ajtó, ha nekünk pont egy ablaklehúzó kapcsoló kell, amiért súlyos tízezreket kérnek. Így gyakran nehéz megtalálni a szükséges alkatrészeket, ami nemcsak költséges, de időigényes is lehet.

2. Modern biztonsági felszereltség hiánya: a régebbi autók nem rendelkeznek a mai autókban megtalálható modern biztonsági funkciókkal, mint például oldallégzsákok, menetstabilizáló rendszerek vagy automatikus vészfékezés. Ennek hátrányát nem kell ecsetelni, egy korrodált, a kétezres évek elejének technikáját képviselő konstrukció ma a 2-2,5 tonnás SUV-ok világában nem épp életbiztosítás. 

Ezért fogod megbánni, ha 20 évnél idősebb autót veszel 2

3. Fokozott karbantartási igény: a korosodó autók gyakrabban igényelnek karbantartást, ami idő- és pénzbeli befektetést jelent. Egy 18-20 éves autóban bármi üzemszerűen elromolhat, a klímakompresszortól az indexkapcsolóig, és ezek a hibák az autó használtságából fakadhatnak, nem pedig eltitkolt, rejtett hibák. A másik gond, hogy ebben a korban jönnek az igazán húzós tételek a kopás miatt, a kuplung cseréje, a futómű, fékrendszer teljes felújítása, egy elrohadt fékcső cseréje is okozhat fejfájást például. 

A legkomolyabb rém mégis a rozsda. Rejtett helyen észrevétlenül okozhat bajt, és több százezres javítási költséget. Sajnos a teherviselő elemek is rozsdásodhatnak, köztük a rugótornyok, az első és a hátsó hossznyúlványok. Vizsgabukással járhat a meggyengült bölcső is, mert átrozsdásodott első vagy hátsó futómű-segédkerettel veszélyes autózni. Ezt muszáj megjavíttatni, vagy ha van mire, inkább kicseréltetni, de a gyári új ára horror, a bontottak zöme vagy rossz, vagy drága.

Ráadásul a szerelőnek mindegy, hogy az autód mennyibe került, az óradíj, a szerelésért elkért munkadíj nagyjából ugyanannyi, megszűnt az olcsó javítás. Aki még viszi az ipart, annál a javítási árak nem az autó értékétől függenek. Az autószerelők nagyjából ugyanannyiért dolgoznak a félmillió alatti és a 2-3-4 milliós autókon, de ugyanazok a kiadások másképp aránylanak az autók értékéhez, és vélhetően nem az olcsóbb autó tulajdonosa áldoz könnyebben százezreket az autóra.

 Ezért fogod megbánni, ha 20 évnél idősebb autót veszel 4

4. Alacsonyabb üzemanyag-hatékonyság: legendák szólnak az öreg szívódízelek fogyasztásáról, de ma már nem indulunk szívesen 800 kilogrammal és 54 lóerővel a kamionok közé besorolni az M0-son. Ha egy 20 éves autótól megfelelő teljesítményt, kényelmet és némi biztonságot akarunk, akkor azzal a fogyasztás is megnő. Ezzel szemben egy fiatalabb hibrid tényleg pénztárcát kímélő fogyasztási értéket tud produkálni, olyat, ami nagy futásteljesítmény mellett még az árkülönbséget is eltüntetheti.  

5. Kényelmi funkciók hiánya: a sok felesleges kütyü csak addig tűnik feleslegesnek, amíg nem ülünk be egy igazán modern autóba. Akkor jövünk rá, hogy ezek a rendszerek mennyire megkönnyítik a mindennapokat, egy adaptív tempomat az autópályán tényleg pihentető segítség, az ülés-, kormányfűtés télen igazi wellnessélmény, a fényre sötétedő tükrök és egy hatékony LED-fényszóró pedig az éjszakai vezetést teszik sokkal könnyebbé.

A legfontosabb, hogy legyünk tisztában saját anyagi lehetőségeinkkel, és tudjuk, milyen célra vesszük autónkat. A húszéves autók között is akadnak gyöngyszemek, csak eleget kell túrni értük, és néha jobb is egy megkímélt idős autó, mint egy széthajtott újabb. Mivel igen összetett kérdés, ezért a vásárláshoz legjobb, ha szakértő segítségét vesszük igénybe, és rászánjuk a pénzt egy alapos átvizsgálásra, ami objektív képet ad a megvásárlásra kiszemelt típusról.