Úgy is bekerülhetett volna a köztudatba a Rimac Nevera, mint a világ legelérhetetlenebb sorozatgyártású modellje. Az 1914 lóerős elektromos hiperautóról ugyanis tudvalevő, hogy pusztán 150 darabot gyártanak belőle, az átszámítva körülbelül 900 millió forintos vételár pedig csak tovább szűkíti a vevőkört.

Most bárki szerezhet egyet ebből a sportkocsiból 1

Ez azonban (részben) megváltozott: a Rimac bejelentette, hogy gyakorlatilag bárki hozzájuthat a ritka típushoz – annyi a bökkenő, hogy nem ülhetünk bele, és nem is vezethetjük majd. Ebből már könnyen kitalálható, hogy a Rimac – a Hot Wheelsszel együttműködve – a Nevera kicsinyített, 1:64-es méretarányú másával rukkolt elő.

Játékautóként hétfőn mutatkozott be a Rimac Nevera, mostanra viszont már egy darab sincs belőle.

Legalábbis jelen sorok írásakor már az erre utaló üzenet fogad minket a Rimac webshopjában, ahol eleve korlátozott mennyiség állt rendelkezésre. Ez magyarázható azzal, hogy a Nevera élethű „kistestvéréből” – Mate Rimac szavaiból következtetve – ezres nagyságrendű mennyiség készült, azokat pedig 3 euróért, átszámítva nagyjából 1200 forintért árulták; magyarán: egy igazi Nevera ára mintegy 750 ezer játékautóéból gyűlne össze.

Most bárki szerezhet egyet ebből a sportkocsiból 11

Fotó: Rimac

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lesz belőle utánpótlás, ugyanakkor erre sem a termék oldalán, sem pedig a Rimac közösségi felületén nem találtunk utalást. (Szomorkodó és további darabok iránt érdeklődő kommentelőket annál inkább, sőt, olyan is akad már, aki ötszörös áron próbálja eladni az interneten.)

A közelmúltban egy sor rekordot döntött meg a típus, egyes esetekben még az eredeti gyári adatokat is leiskolázva. Ezek alapján 0-ról 100-ra 1,82 másodperc alatt gyorsul, de 4,42 másodperc elteltével már 200 km/órás tempót diktál. A négy elektromos motorral, illetve egy 120 kWh-s akkupakkal ellátott Nevera 1914 lóerős teljesítményéhez 900 Nm-es forgatónyomaték párosul, de a paramétereket elnézve a 412 km/órás csúcssebesség sem szorul magyarázatra.