Néhány hónappal ezelőtt írta meg a Vezess, hogyan járt az az amerikai férfi, akinek 42 ezer dollárba, akkori árfolyamon számítva több 14 millió forintba került egy kisebb koccanásban behorpadt hátsó lökhárító javíttatása, jelen esetben cseréje.

A Rivian R1T-nek ugyanis tisztán elektromos hajtású pick-upként az egyik hátulütője az, hogy a gyártási költségek optimalizálása végett, valamint a gyors és költséghatékony javíthatóság kárára nagyobb elemekből állítják össze az autót. Így szinte nagyítóval kell keresni az illesztések vonalait, azokból ugyanis nincs sok, ahogyan különálló panelekből sem.

Mégis hideg zuhanyként érte a Rivian-tulajdonost a borsos javítási számla, főleg 2,5 hónap elteltével, ráadásul történetével nincs egyedül. Azóta ugyanis további tulajdonosok erősítették meg, hogy a legtöbb, hivatalos tanúsítvánnyal is rendelkező szervizben valóban 30-40 ezer dollár (11-14,7 millió forint) közötti összeget kérnek el a hasonló volumenű javításokért, ami egyenlő a gazdasági totálkárral.

Úgy tűnik azonban, hogy van alternatív megoldás: a fényképek láttán egy floridai (USA) technikus jelezte, megkísérelné a horpadás kijavítását, erről az Autoevolution számolt be. Mérete és összetettsége miatt komolyabb kihívásra vállalkozott az illető, de egyáltalán nem tűnt lehetetlennek. Matt Boyette műhelyében kötött ki az autó, ahol a technikus három nap aprólékos munkájával ki tudta javítani a horpadást.

Egyetlen „hátránya” van a megoldásnak, mégpedig az, hogy a javítás során kisebb hibák keletkeztek a festésben, amin viszont egy fényező segíthet, de lehet, hogy egy festékjavító toll is elegendő, és ami biztos, egyik sem kóstál milliókat. A lényegesen alacsonyabb költségek mellett ráadásul azt is megúszta a tulajdonos, hogy az eset a járműelőéleti dokumentumain negatív eseményként jelenjen meg.

A technikus a Rivian körül kialakult helyzet kapcsán általánosságban véve emelte ki, hogy „eldobható”, azaz fogyasztó társadalomban élünk, emiatt manapság a legtöbb dolog nem javítható. Nem valószínű ugyanakkor, hogy a Riviannál szándékosan úgy tervezték az R1T-t, hogy egy lökhárító-javításhoz is bankot kelljen robbantani, valóban a gyártás egyszerűsítése állhat az anomália mögött.