Heteken belül forgalomba állhatnak az első elektromos Rivian furgonok Európában – adta hírül az Amazon, amely a németországi leányvállalatának működését kívánja segíteni ezekkel az áruszállítókkal. A Rivian furgonról még három évvel ezelőtt rántották le a leplet. Az Amazon rögtön 100 ezer darabra adott le megrendelést, mivel akkor úgy tervezte, hogy az évtized végére teljesen nullemissziós Rivianokból fog állni a flottája. Erről a célkitűzéséről továbbra sem mondott le.

A Rivian furgon sorozatgyártása tavaly indult az Egyesült Államokban és azóta több mint háromezer darabot szállítottak le belőle. A németországi Rivian flotta legalább háromszáz darabos lesz és várhatóan olyan nagyvárosokban fognak velük csomagokat kiszállítani, mint München, Berlin, vagy Düsseldorf.

Az Amazon közlése szerint a következő években egymilliárd eurót fordít az európai flottájának elektrifikálására, amiből legalább 400 millió eurót a német flotta fejlesztésére fordítanak. 

Új e-furgon jelenik meg Európában 1

Az Amazon már közzé is tette az első fotókat a német rendszámú változatról, amely az EDV 500-as típusszámot viseli. Ez 6,3 méter hosszú és 4 méteres tengelytávolsággal rendelkezik. A modellből létezik hosszabb, hétméteres változat is, amely az EDV 700-as elnevezést viseli. A Rivian EDV-vel 150 mérföld, vagyis körülbelül 240 kilométer tehető meg egy feltöltéssel.

Új e-furgon jelenik meg Európában 2

Mivel a gyártó tavaly már tesztelte ezeket a furgonokat Európában, ezért a Németországba érkező változatokat már felszerelik némi plusszal. Az európai kiadásokban ütközésre figyelmeztető rendszer, távolságtartó tempomat, automata vészfék, automata ajtózár, elektromosan nyíló raktérátjáró és régióra tervezett szoftvercsomag lesz.