Az elektromos járműveket gyártó Rivian alig három hónap elteltével felfüggeszti a Mercedes-Benzcel közös vállalkozását, melynek keretében elektromos meghajtású furgonokat gyártottak volna Európában – jelentette be a vállalat hétfőn.

A Rivian és a Mercedes-Benz Vans még szeptemberben kötött keretmegállapodást arról, hogy elektromos furgonokat gyártsanak az utóbbi Lengyelországban, Magyarországon vagy Romániában található valamelyik gyáregységben, vegyesvállalat keretében.

Az amerikai vállalat azonban közölte, hogy a jövőben a saját fogyasztói és meglévő kereskedelmi üzletágára fog koncentrálni, miközben megpróbál pozitív cash-flowt fenntartani az amerikai üzletágában. A Rivian haszongépjármű-platformjára épülnek majd az Amazon furgonjai is, amelyek az egyesült államokbeli Illinois-ban készülnek. A vállalat eddig 100 ezer elektromos furgonra kapott megrendelést a világ legnagyobb online kiskereskedőjétől, amely egyben a Rivian legnagyobb befektetője.

Ugyanakkor a közös projekt felfüggesztése nem érinti a Mercedes-Benz lengyelországi Jaworban található gyártóüzemét, valamint a vállalat átállási stratégiája a az elektromos autógyártásra is változatlan marad – közölte Mathias Geisen, a Mercedes-Benz Vans vezetője.

A többi elektromos járműveket gyártó vállalatokhoz hasonlóan a Riviant is súlyosan érintik a globális ellátási láncok problémái, melyek miatt a vállalat arra kényszerült, hogy az év elején felére, 25 ezer darabra csökkentse termelési tervét.