Rolls-Royce

Rolls-Royce

A Rolls-Royce brit autómárkát 1906-ban alapítottak, jelenlegi formájában, a BMW leányvállalataként azonban 1998 óta létezik. Luxusautó-gyártás a fő területe.

Tudj meg többet!

Repülőgép-hajtóművek gyártójaként és a luxusautók királyaként egyaránt ismert a Rolls-Royce márkanév, bár a két cég tulajdonosi köre merőben eltér egymástól. A vállalatot 1906-ban alapította Henry Royce és Charles Stewart Rolls, első autójuk a 10 hp (Royce 10) volt.

 

1931-ben a Rolls-Royce átvette a csődbe jutott Bentley-t, majd a két gyár termékei annyira hasonlatossá váltak egymáshoz, hogy az 1950-es évek legelejétől lényegében csak az embléma és a hűtőmaszk kialakítása tért el. Ennek a német autógyártók által a cég felvásárlásáért folytatott viaskodása vetett véget: a cégnek motorokat szállító BMW tűnt befutónak a Rolls-Royce megvételére 1997-ben, ám a Volkswagen-konszern ráígért ajánlatukra. A Volkswagen megszerezte a crewe-i gyárat, az embléma és a hűtőoromzat jogait, ám a márka- és névhasználati jogokat nem. Ezekre a BMW csapott le, majd a két német fél megállapodása alapján a Bentley tulajdonosa a VW-konszern, a Rolls-Royce-é a BMW lett 2000-től.

 

A Rolls-Royce egyik legismertebb, egyúttal legtovább gyártott modellje a Phantom, mely a mostani kínálatban is elérhető, már a nyolcadik generációját tapossa, egészen 1929 óta gyártják. A márka palettája a Cullinan, a Dawn, a Ghost és a Wraith típusokkal egészül ki.

 

Tudniillik, a márka kedvelői körében udvariatlanságnak számít Rollsként emlegetni az autót, ha muszáj, inkább a Royce rövidülés használata ildomos.

 

A Rolls-Royce modelljei: