Magyarországon utoljára 1999-ben volt, és legközelebb 2081-ben lesz teljes napfogyatkozás. Aki nem akar, vagy nem tud addig várni, annak alternatív élményt kínál a Rolls-Royce Black Badge Ghost Ékleipsis: a márka kisebbik szedánjának huszonöt példányban készülő limitált kiadása új trükkökkel teszi ismét izgalmassá a csillagfényes tetőkárpit és a műszerfalba ágyazott, egyedi időmérő mára kissé megfakult csodáját.

Ebben az autóban bármikor átélheted a napfogyatkozás varázsát 1

Az alapot a Rolls-Royce Ghost Black Badge kivitele adja. A karosszéria rézszínű Lyrical Copper fényezése árnyékban sötét, ha viszont fény esik rá, hirtelen felragyog. A hűtőmaszk rácsait, a féknyergeket ugyanolyan mandarinszínűre színezték, mint az övvonalon végigfutó vékony sávot, vagy a beltérben az üléskárpitok szegélyeit.

Ebben az autóban bármikor átélheted a napfogyatkozás varázsát 41

Ami igazán különleges, az a Rolls-Royce Black Badge Ghost Ékleipsis teljesen egyedi, animált csillagfényes tetőkárpitja, amely az ajtók becsukását és a motor indítását követően elsötétíti a csillagokat, majd megjelenít egy 940 LED-ből álló fénykört, amely a Hold által kitakart Nap szélét, a koronát jelképezi. A napfogyatkozás homályában nappal is láthatóvá válnak a fényesebb csillagok: ennek fényében (érted…) 192 további LED-pötty világosodik ki, hogy a látvány pontosan visszaadja azt, ami elénk tárulna egy személyesen átélt teljes napfogyatkozás során (feltéve persze, hogy a megfelelő helyről nézzük azt.)

a videó a hirdetés után indul

Ez az animáció pontosan 451 másodpercig tart – ez a teljes napfogyatkozás leghosszabb elméleti időtartama. Ezt követően visszaáll az eredeti, csillagfényes tetőkárpit. A Rolls-Royce éveken át dolgozott ennek az animációnak a megvalósításán, a cég három komplett prototípust épített, míg eljutottak a minden szempontból megfelelő megoldásig.

Ebben az autóban bármikor átélheted a napfogyatkozás varázsát 42

Szinte már elvárás a Rolls-Royce Bespoke részlegénél, hogy a műszerfali panelt valami exkluzív műalkotás borítsa. Ez esetben 1846 darab csillagocskát gravíroztak lézerrel a felületbe, amelyek egy napfogyatkozás fázisait jelenítik meg. A munkát egyetlen mester végzi, 100 munkaóra ráfordításával.

Ebben az autóban bármikor átélheted a napfogyatkozás varázsát 43

A csomagnak része a műszerfali óra, amelyet ezúttal egy apró, fél karátos csiszolt gyémánt díszít, arra a csillanásra utalva, amely a Hold sziluettjén jelenik meg közvetlenül azelőtt, hogy eltakarná a Napot, illetve rögtön azután, hogy az kibukkan mögüle. Az ékkövet az óra lünettájába ágyazták bele – ilyet a Rolls-Royce korábban nem tett. Hogy a gyémánt biztosan a helyén maradjon, mínusz 30 és plusz 90 fok között tesztelték a ragasztó tartósságát. A sötét alumínium órakeret gravírozásánál láthatóvá válik a nyers, fényes alapfém.

Ebben az autóban bármikor átélheted a napfogyatkozás varázsát 44

 

A teljes napfogyatkozás jelenségét egy további természeti csoda is kíséri: ez a panoráma naplemente, amikor a horizonton körbe-körbe láthatók az alkony fényei. Ezt adják vissza a kéttónusú ülések, amelyeket 200 000 mikrolyukkal megvalósított, perforált alkotással díszítettek. Ezeken a perforációkon sejlik át a mandarin árnyalatú alapbőr, amely megint csak a világűr sötétjét pettyező csillagokat juttatja eszünkbe. A mintát számítógépes szimulációval hozták létre, és sokadszori próbálkozásra elégedtek csak meg a megvalósítással.

Ebben az autóban bármikor átélheted a napfogyatkozás varázsát 45

Ezek mellett szinte már említést sem érdemelnek a megvilágított küszöbbetétek, a mandarin szegéllyel díszített esernyők, valamint a beltéri porvédő ponyva.