Először volt a Sweptail, majd jött a Boat Tail, most pedig itt a Droptail: a Rolls-Royce Coachbuild részlegének harmadik egyedi modellfejlesztése. A Coachbuild az autóipar hőskorának bevett gyakorlatát kelti életre, amennyiben az ügyfelek tetszőleges karosszériát rendelhetnek a meglévő műszaki alapok köré.

Értelmezhetetlen fényűzést kínál a kétüléses Rolls-Royce 1

A Droptail egyben egy rég elfeledett hagyományt éleszt fel a Rolls-Royce-nál: hosszú évtizedek óta nem létezett már roadster (azaz nyitott kétüléses sportmodell) a márka kínálatában.

Nem csak beltéri konfigurációjában tér el testvéreitől az újdonság, hanem abban is, hogy a karosszéria módosított arányaihoz igazodva újrarajzolták az ikonikus hűtőmaszkot. A márka történetében először törésvonalakat vittek a rácsozatba: az oszlopsor felső harmada a fényszórók vonalában indulva hátrafelé dől, alsó sarkait pedig levágták – ez a radikális változás a márka konzervatív luxusautói és a fiatalos, lázadó szellemiséget hirdető roadster közötti különbséget hivatott kihangsúlyozni.

Értelmezhetetlen fényűzést kínál a kétüléses Rolls-Royce 61

Szintén emiatt kapott különleges, aerodinamikailag indokolt kialakítást a hosszú csomagtérfedél. A homorú felület és a mögötte kialakított, rejtett szárny az útra préseli a hátsó tengelyt – ennek a speciális elemnek a véglegesítését két éven és húsz prototípuson át tartó munka előzte meg.

Ennél is tovább: négy éven át tartott a minimalista műszerfal kialakítása – annál meghökkentőbb, hogy a végeredmény tökéletesen hozza a Rolls-Royce-tól megszokott stíluselemeket. Egy sor funkciót a speciálisan felnyitható könyöklő alatt helyeztek el.

Értelmezhetetlen fényűzést kínál a kétüléses Rolls-Royce 199

Szintén nem szokványos a meredeken előre dőlő hátsó lámpa, vagy a lökhárítóba integrált diffúzor, amely ráadásul lakkozott, nyers szénszálas szerkezetével sokkolja a márka hagyományos luxushoz szokott ügyfeleit.

Szintén szénszálas szerkezetű a leszerelhető tető, amelybe gombnyomásra elsötétíthető üvegpanelt integráltak.

Értelmezhetetlen fényűzést kínál a kétüléses Rolls-Royce 200

Az utastér tervezésekor eleve masszív mennyiségű és kivételes kidolgozású fadekorációban gondolkodtak. Különleges stíluselem a kabin két oldalát és hátsó felét összekötő, az utasokat körülfogó, egybefüggő faelem.

A Rolls-Royce Droptail speciális arányaihoz nem volt elég átalakítani a márka meglévő platformjait: vadonatúj monocoque szerkezetet terveztek, amely alumíniumból, acélból és karbon kompozitokból épül fel. Szénszálas elem például a hátsó kerékdob – a legnagyobb karbonidom, amit a Rolls-Royce valaha alkalmazott.

Értelmezhetetlen fényűzést kínál a kétüléses Rolls-Royce 201

Még a jól ismert 6.6 V12-es erőforrás sem úszta meg módosítások nélkül: a 30 lóerős teljesítménytöbblet nem hangzik soknak, ám ez a tuning is olyasvalami, amire még nem volt példa a Rolls-Royce Coachbuilt programjának történetében.

Amint a cikk elején említettük, a Rolls-Royce mindössze négy példányt készít a Droptailből. Az elsőt már be is mutatták: a fekete rózsa (La Rose Noire) névre keresztelt műalkotás egy házaspár egymás iránt érzett szerelmét hivatott megtestesíteni.

Értelmezhetetlen fényűzést kínál a kétüléses Rolls-Royce 202

A fényezés önmagában megdöbbentő: 150 kísérlet után dolgozták ki azt az eljárást, amelynek keretében a szigorúan titkos összetételű alapszínre öt rétegben visznek fel eltérő árnyalatú piros pigmenttel színezett, áttetsző lakkozást.

A krómozott felületekhez szintén egyedi eljárást fejlesztettek ki, amelyben minden acélelemet egyetlen mikron vastagságú krómréteggel vonnak be.

Értelmezhetetlen fényűzést kínál a kétüléses Rolls-Royce 203

A fentiekben részletezett tetőt az ügyfél kérésére alacsonyabbra és hosszabbra szabták, ha leszerelik, alatta egy táblán a típus neve olvasható.

Szintén csak a beavatottak láthatják a hűtőmaszk rácsozatának belső felét díszítő piros fényezést, amely a True Love (igaz szerelem) fantázianevet kapta.

Értelmezhetetlen fényűzést kínál a kétüléses Rolls-Royce 204

A 22 colos keréktárcsák a távolból feketének tűnnek, de egészen közelről kiderül, hogy valójában sötétbordók.

A végére hagytuk a La Rose Noire legkülönlegesebb jellemzőjét: a kilenc hónapnyi kézi munkával megvalósított intarziát, amely a műszerfalat és az utastérben körbefutó panelt is díszíti. A műalkotást 1070 szimmetrikus fekete és 533 aszimmetrikus piros faháromszögből hozták létre, és – talán kitalálod – a rózsa lehullajtott és a talajon szétszórt szirmait hivatott jelképezni.

Értelmezhetetlen fényűzést kínál a kétüléses Rolls-Royce 205

Ugyanez a motívum a csomagtér fedelén is megjelenik.

Ehhez képest szinte hétköznapi részlet az ügyfél által megrendelt, egyetlen példányban legyártott Audemars Piguet kronográf – amely kiszerelhető, és karóraként is viselhető –, vagy a szintén intarziás berakású pezsgős láda, amelyet a Champagne de Lossy borászat kifejezetten ehhez az autóhoz elővett, hiperritka évjáratát tartalmazó palackokkal töltöttek meg.

Értelmezhetetlen fényűzést kínál a kétüléses Rolls-Royce 206

A Rolls-Royce La Rose Noire Droptail részleteit bemutató videót alább tekintheted meg:

a videó a hirdetés után indul