Régóta ismert tény volt, hogy 2023-ban megújul a Škoda Superb. Nem is csinált titkot abból az elmúlt hónapokban a márka, hogy újdonsággal készülnek, de ha csak azt nézzük, hogy 2015-ben mutatkozott be a modell harmadik generációja, 2019-ben pedig megjött hozzá a facelift, számszakilag is várható volt a lépés.

Előzetesen számos információt közöltek már az autóról, de mégis más, ha élőben találkozik az ember a végeredménnyel. El is látogattunk a világpremierre, a Prága mellett fekvő Dolní Břežanyba.

Elég ennyi a sikerhez a Škodától? – Ültünk az új Superbben! 1

Külső

Szemrevaló, klasszikus arányokkal rendelkező szedánok és kombik gördültek be a helyszínül szolgáló jégkorongstadionba, négy autó tett pár kört a lelátó előtt, ahonnan meghívottak százai figyelték az eseményeket. Ezúttal is kétféle kivitelben készült a Superb. Jelentős változások nem vehetőek észre az alapformán, de a bevált recepten felesleges is változtatni: a harmadik generációs Superbből bemutatásától 2023 szeptemberéig 845 ezer példány fogyott. Ez a hozzáállás egyébként az egész fejlesztési folyamatra jellemző volt, a helyszínen megszólaló szakértők mindvégig inkább egyfajta továbbfejlesztésként hivatkoztak az új autóra.

Az alapokon olyannyira nem változtattak, hogy a legnagyobb méretnövekedés is csak bő 4 cm, ennyivel lett hosszabb a ferdehátú. Nem jellemző napjainkra a méretcsökkenés, de a Superbnél tapasztalni ilyet, az autó szélessége 15 mm-rel lett kisebb.

Méretek Škoda Superb ferdehátú Škoda Superb kombi
Hossz [mm] 4912 (+43) 4902 (+40)
Szélesség [mm] 1849 (–15) 1849 (–15)
Magasság [mm] 1481 (+12) 1482 (+5)
Tengelytáv [mm] 2841 2841
Fejtér elöl [mm] 1049 (+11) 1049 (+7)
Fejtér hátul [mm] 986 (+6) 1008 (+8)
Csomagtartó [liter] 645 (+20) 690 (+30)

 

Természetesen az olyan módosítások elengedhetetlenek, melyek egy márka képét határozzák meg. Ezt napjainkban a Škodánál a kristályos formák jelentik, melyek visszaköszönnek a második generációs, az elődnél 40 százalékkal fényesebb LED-mátrix fényszórókon, valamint a hátsó lámpákon. Az elegáns, nyugodt összképet kicsit dinamikusabbá teszi a nyolcszögletű hűtőmaszk és a gépháztetőn végigfutó vonások. Egy speciális anyag, az UDC (Unique Dark Chrome) átvette a krómfelületek helyét. Így nem csillog annyira szépen például hátul a nagybetűs márkanév, de fenntarthatóbb megoldás az igazi krómnál.

Elég ennyi a sikerhez a Škodától? – Ültünk az új Superbben! 69

Nem csillog annyira a króm helyett használt környezetbarátabb anyag, de ez is jól áll az autónak

Kifejezetten büszke a Škoda arra, hogy mennyivel hatékonyabb a Superb elődjénél. Ahhoz, hogy a légellenállási együtthatót 0,23-ra (–10%), illetve a kombinál 0,25-re (–15%) csökkentsék, nem csupán a dizájncsapat működött együtt szorosan a mérnökökkel, de állításuk szerint még a mesterséges intelligenciát is bevetették.

Az eredmény egy szemmel láthatóan meredekebb szélvédőjű autó, melyet ívesebb tető követ. Ezeken felül áttervezték a visszapillantókat, az első lökhárító belső járatai pedig légfüggönyöket alakítanak ki menet közben a felszereltségtől függően 16–19 colos kerekek körül. Szemmel nem látjuk, de aktív redőny húzódik a motor előtt is, mely szabályozza a borítás alatti légáramlást is, sőt, az első fékek is egy olyan hűtőrendszert kaptak, mely a hűtőventilátor levegőjét használja. A jobb légellenállás nem csupán fogyasztásban eredményez javulást, de akusztikailag is, csökken ugyanis a szélzaj.

Elég ennyi a sikerhez a Škodától? – Ültünk az új Superbben! 70

Meredek szélvédője hozzájárult a légellenállás csökkentéséhez

Belső

Sokszor csalókák az ilyen premierek, ugyanis legtöbbször a legjobban felszerelt autókat tapogathatják körbe az emberek, ezekbe ülhetnek be. A négy kiállított Superb azonban viszonylag jól lefedte a különféle enteriőrlehetőségeket. Az összkép nekem bejött, az anyagok és az összeszerelés minőségében sem láttam kivetnivalót, az pedig különösen tetszett, hogy a műszerfal dizájnja a hűtőmaszkét tükrözi. Hétféle beltérdizájnból választhat a majdani vásárló.

A sofőrt körbeölelő tér az átláthatóság és a helykihasználás jegyében lett olyan, amilyen, állította a Škoda. Rossz szavam nemigen lehet, nem tudok belekötni semmibe, legfeljebb abba, hogy az alkalmazott megoldásokat a márka úgy tálalta, mintha azok valóban világújdonságok lennének.

Elég ennyi a sikerhez a Škodától? – Ültünk az új Superbben! 71

Átlátható környezet

Ilyen például a kormányoszlopra költöző menetválasztó vagy a tekerőgombok visszatérése a középkonzolra. Tény, hogy utóbbiakat felokosították, így a három gomb valójában egy kompakt, sokfunkciós kütyüvé vált, gyorsabb elérést biztosítva a hangerőszabályzáshoz, a vezetési üzemmódhoz vagy épp a klímabeállításokhoz.

Ez az újdonság csak egy eleme a Škoda szlogenje után elnevezett simply clever (egyszerűen okos) megoldások egyikének. 21+7 található belőlük elszórva az autó körül, köztük olyanokkal, mint a parkolójegy-csiptető, a jégkaparó a tanksapka belső felén, a toll-, apró- és napszemüvegtartó, a ruhafogas a B oszlopban, a 1,5 literes palackok tárolására alkalmas rekesz az ajtózsebben vagy a hátsó kameramosó. A plusz hét opciós tétel, melyből több is a csomagok tárolását, rendszerezését segíti, de van a kínálatban ajtóra akasztható kuka, tablettartó a fejtámlán, állítható hosszúságú hátsó kartámasz pohártartóval, vagy alváscsomag, melyhez speciális, a nyakat tartó fejtámla jár, illetve egy takaró.

Komoly hangsúlyt fektettek a telekommunikációra a Superb megalkotásakor. 15 W-os vezeték nélküli mobiltöltője külön hűtést is kapott, így nincs több felforrósodó telefon. Kábelről 45 W-tal is lehet tölteni telefonokat vagy akár a laptopokat, bizonyos felszereltségi szintek felett pedig még a visszapillantóban is találunk egy 15 W-os USB-C csatlakozót. Mindeközben az autó állandó internetkapcsolattal rendelkezhet. Komoly teljesítmény ez a Škodától, mely mérce lehet mindenkinek kütyüfüggő világunkban.

Elég ennyi a sikerhez a Škodától? – Ültünk az új Superbben! 72

13 colos is lehet a kijelző, melyhez külön törlőeszközt mellékelnek

A beltér központi eleme a kiviteltől függően 10 vagy 13 colos érintőképernyős kijelző. Tűéles a képe, de hajlamos az ujjlenyomatgyűjtésre. Tisztában van ezzel a Škoda is, ezért a könyöklő előtti egyik mélyedésbe mellékeltek egy szövetborítású hasábot. A kb. 10 cm hosszú téglatest egyetlen dedikált feladata az ujjlenyomatok eltávolítása a képernyőről.

10 colos a teljesen virtuális műszeregység, melynek talán egyetlen szépséghibája a vastag kerete. Ha valakinek nem elég a teljesen személyre szabható kijelző nyújtotta adatmennyiség, az hagyatkozhat a Superb történetében először felbukkanó head-up displayre is.

Komfortosak a szövetborítású, a bőr- és a szintetikusbőr-ülések is az autókban elöl-hátul. Bőséges a fej- és a lábtér is, és ezt nem csak én mondom a 178 centimmel, a nálam termetesebb kollégák is elégedettek voltak. Hálával gondolok a tervezőre, aki gondolt a kicsit terpeszben vezetőkre vagy a hosszú lábú emberekre, ugyanis kipárnázták a középkonzol jobb térddel érintkező részét.

Elég ennyi a sikerhez a Škodától? – Ültünk az új Superbben! 73

Bőséges fej- és lábtér a hátsó sorban

Háromféle első üléssorral kérhető a Superb, ezek közül a másodikban érkezik meg a motoros háttámlaállítás. Kézzel nyújtható a combtámasz, jár deréktámasz és alapszintű masszázsfunkció is. A legfelső szinten három helyett tíz légpárna masszírozza a sofőrt és a mellette utazót a fűthető-szellőztethető, memóriafunkciós ülésekben. A beltér szövetei, valamint az ikonikus esernyő az ajtóban és a jégkaparó egytől egyig újrahasznosított anyagokból készülnek, a bőröket pedig fenntartható eljárással festik.

Eddig sem volt kicsi a Superb csomagtere, de a negyedik generációs modell emelte a tétet: 645, illetve a kombinál 690 literes raktere számos rendszerezést segítő kiegészítővel variálható, valamint a csomagtéren lévő kallantyúval egy pillanat alatt 1920 literre bővíthető a hátsó üléssor síkba döntésével. Kombiknál elérhető a gombnyomásra előugró vonóhorog, bár az kicsit illúzióromboló volt, hogy a kiállított autón a nyitó-záró mechanizmus csak félútig vitte az eszközt, onnan nekem kellett teljesen kinyitnom vagy becsuknom a rendszert.

Elég ennyi a sikerhez a Škodától? – Ültünk az új Superbben! 74

690 literes a kombi raktere, de az ülések ledöntésével 1920 literre bővíthető

Technika

Ha van megosztó része az új Superbnek, az a motorkínálata. Talán ezzel kapcsolatban érheti a legtöbb kritika az autót, ugyanis nincs tisztán elektromos erőforrása, ami igencsak meglepő 2024-re fordulva. Ezzel együtt épp ez az, aminek köszönhetően pozitívabb lehet a fogadtatása, vágyottabb darabbá teheti a kocsit olyan országokban, mint például Magyarország, ahol azért a villanyautózással kapcsolatban még mindig van egyfajta tartás, akár elutasítás.

A Škoda ki is tűzte a választás szabadsága tételmondatot egyik legfontosabb modelljének hat különböző, fosszilis üzemanyagot használó motorjához. A kínálat igencsak változatos, össze is szedtük az egészet egy táblázatba:

Motor Hajtás Teljesítmény Váltó
1,5 TSI Plug-in hibrid (csak kombi) elsőkerék-hajtás 150 kW (204 LE) – benzinmotor önmagában 110 kW (150 LE) hatfokozatú DSG
1,5 TSI mHEV (benzines lágyhibrid) elsőkerék-hajtás 110 kW (150 LE) hétfokozatú DSG
2,0 TSI (benzines) elsőkerék-hajtás 150 kW (204 LE) hétfokozatú DSG
2,0 TSI (benzines) összkerékhajtás 195 kW (265 LE) hétfokozatú DSG
2,0 TDI (dízel) elsőkerék-hajtás 110 kW (150 LE) hétfokozatú DSG
2,0 TDI (dízel) összkerékhajtás 142 kW (193 LE) hétfokozatú DSG

Néhány pluszmondatot azért érdemel a két villanyosított erőforrás. A lágyhibrid a jól ismert szíjas indítómotor-generátoros rendszer, 48 voltos elektromos egységgel és akkumulátorral.

Elég ennyi a sikerhez a Škodától? – Ültünk az új Superbben! 75

Hatféle erőforrásból választhatnak a Superb-vásárlók

A konnektoros hibridet 25,7 kWh kapacitású akkumulátorral szerelték, mellyel a WLTP-szabvány szerint több mint 100 kilométert is megtehet a Superb Combi iV. 11 kW-os AC-töltővel a teljesen lemerült akkupakk is feltölthető 2,5 óra alatt, egyenáramú töltőkkel, 50 kW-os teljesítménnyel pedig 25 perc alatt 10-ről 80 százalékra hozhatók a telepek.

Opcióként elérhető az adaptív felfüggesztés az autóhoz, mely két, független irányítású szelep segítségével szabályozza a futómű útját a korábbi egy helyett. A rendszer gyorsabban reagál, kevésbé érzékeny az autó a függőleges irányú mozgásokra, így komfortosabb vele az utazás, mint a korábbi verzióval.

Elég ennyi a sikerhez a Škodától? – Ültünk az új Superbben! 76

A konnektoros hibrid a kombik privilégiuma, egy töltéssel több mint 100 kilométert tudnak megtenni tisztán elektromosan

Jókora csokor vezetéstámogató és biztonsági rendszert kapott a Superb negyedik generációja. Ki sem lehet emelni mindet, de az érdekesebbek közé tartozik a kanyarodási asszisztens, mely például együttműködhet a fékekkel is, ha valamiért a szembejövő forgalom felé akarnánk kanyarodni az autóval, például egy benézett egyirányú utca esetén. Hirtelen ütközéselkerülő manővert végezhet a vészkormányzási asszisztens 30 és 150 km/óra között, de van keresztforgalom-figyelő és kiszállásfigyelmeztető: utóbbi szól, ha rányitnánk az ajtót a forgalomra. Le is parkol helyettünk a kocsi az intelligens parkolóasszisztenssel, a sebességet és a kormányzást is magától végzi a Škoda, melyben akár tíz légzsák is védheti az utasokat.

Költségek

Cikkünk megjelenésekor még nincs ára az új Superbeknek, azt azonban már tudjuk, hogy először a kombi kivitel válik rendelhetővé még idén. A ferdehátúra 2024 elejétől veszik fel a rendeléseket, az első legyártott darabok pedig jövő tavasszal érkezhetnek Magyarországra.

Elég ennyi a sikerhez a Škodától? – Ültünk az új Superbben! 77

Nyolc színben kapható majd a Superb, ebből hat metálfényezés

Értékelés

A klasszikus értelemben vett autózás lemezének újrajátszása az új Škoda Superb, melynél visszanyúltak a már bizonyított, sikeres szólamokhoz. Hogy ez platina lesz-e, az csak azon múlik, mit tartanak fontosabbnak a vevők az elkövetkezendő években: még egyszer, utoljára kérnek a megújult köntösbe csomagolt régi slágerekből, vagy már teljesen új hangzást keresnek egy zöldebb autó formájában.

Hogy tetszik előzetesen az új Škoda Superb?
átlag
8.34
szavazat
1070
Hogy tetszik előzetesen az új Škoda Superb?