Vannak autók, amelyek még akkor sem elavultak, amikor gyártójuk leváltja őket. Nem sok autónak adatik meg, hogy ne kivénhedt, elmaradott modellként búcsúzzon, a Škoda Kodiaq a kevesek egyike. A 841 900 eladott autó és nyolc év után érkező második generációt a berlini világpremieren néztük meg közelebbről, hogy kiderítsük, mit tud az új SUV?

Az új Škoda Kodiaq és a Kodiaq iV egy berlini pályaudvar föld alatti rendezvényhelyszínén volt először látható, ahol a lámpák éles fénye rondán árnyékos és túlexponált, szénné égő sávokra hasította a belső teret. Itt sajnos ilyen fotók sikerültek, de a képgalériában találtok normálisan bevilágított stúdióképeket is a második generációról.

Külső

Széttagolt, vízszintesen osztott fényszórókkal néz szembe veled a Škoda Kodiaq második generációja. Újdonság a hűtőmaszkon az összesen 14 LED-ből álló fénysor.

Ez a Škoda fontos lesz a magyar családoknak 1

Karl Neuhold, a Škoda külső formatervezési vezetője mesélte nekem erről az újításról, hogy a BMW-től eltérő megoldást választottak. Náluk a hűtőmaszk fényei nem világítanak együtt a nappali menetfénnyel, a helyzetjelzőkkel együtt aktiválhatók. A hátsó lámpákat azért nem kötötték össze vörös fénysávval, mert így visszafogottabb az autó fara, ami egy Škodánál szempont, egy Q8-as Audinál kevésbé.

Modern Solid az újnak mondott, de inkább csak módosított formanyelv neve. A solid jelentésébe a visszafogott, diszkrét értelemben vett magyar szolidon túl a szó másik jelentését is beleérthetjük, a masszívságot, a tömörséget és a tartósságot.

61 mm-rel hosszabb lett az új generáció a 2021-es modellfrissítés utáni verzió 4697 milliméterénél, így most 4758 mm-es. 1864 mm a 2024-es Kodiaq szélessége és 1659 milliméter a magassága. A tengelytáv 2791 mm, ez egyetlen milliméteres növekedés.

Ez a Škoda fontos lesz a magyar családoknak 143

Együtt a Kodiaqot tervező csapat a berlini világpremieren. Középen Oliver Stefani formatervezési igazgató, bal szélen fekete keretes szemüvegben Karl Neuhold, a Škoda külső formatervezési vezetője

Óriási előrelépés a 0,282-re lefaragott alaktényező, persze ez a legáramvonalasabb modell értéke a palettán belül. Az aerodinamikai tulajdonságokat javítja az első hűtőnyílások aktív zárása-nyitása, a motortérbe bejutó levegőmennyiség mérséklése, a fékhűtés tökéletesítése és némi reszelés a külső tükrök formáján.

Lényeges tényező az első kerekek előtti légterelő, a lökhárító szélén a függőleges nyílásokkal kialakított légfüggöny, és fontos a tetőlégterelő megnyújtása is, mert a tisztábban leváló légörvények kisebb erővel szívják vissza az autót.

Az aerodinamikai finomságok közé tartozik a keréktárcsák légellenállásának lefaragása a felnik formatervével és a küllőkre a felpattintható légterelő betétekkel, de hatott a hosszirányú tetőlécek magasságának visszafogása és a szélvédőt keretező, fekete vízvetők áttervezése is. Az eddiginél jól kitapinthatóan kisebb a távolság a fűthető szélvédőüveg és a vízvetők között, ami kevesebb turbulenciát okozhat.

Ez a Škoda fontos lesz a magyar családoknak 144

Kiváló alaktényező a 0,282. Teljes az alsó burkolat, az első kerekek előtt légterelőt látunk

Esztétikai kérdés ezzel szemben a mattított, sötét krómfelülettel díszíthető D oszlop. A hátsó típusfelirat mindenképp a matt krómhatású betűkből áll. A fotókon a kék színű autó a feketére fújt műanyag elemekkel díszített Sportline kivitel, ezen a negyedik tetőoszlopot is fényezett fekete borítás fedi.

Belső tér

Általában is átgondoltabb a Škodák belső tere a legtöbb autóénál, de a Kodiaq híresen élhető kocsi, és az utastérben töltött első óra alapján az is marad. A fokozatválasztó kar a kormányoszlopra költözött, ezzel a két első ülés között felszabadult egy csomó tér, amiből rakodóhely lett.

Ez a Škoda fontos lesz a magyar családoknak 145

Rendes anyagok, rengeteg jó ötlet, értelmes kezelőszervek, itt 13″ képátlójú felső kijelzővel. A Škodánál nem tébolyodtak meg a tervezők

Új a maximum 13,0” képátlójú kijelző a műszerfalon, ez azonban nem alapáras, belépőszinten 10 hüvelyk az érintőképernyő képátlója. A kiállított autókban a képernyő elfogadható sebességgel reagált a nyomkodásra és a menüstruktúra is értelmesnek tűnt, de erről majd az első vezetés és az egyhetes teszt után lehet érdemi képünk. Az óracsoport digitális, az éles rajzú, szép képű műszeregység képátlója 10 hüvelyk.

Végre a Kodiaq is kapható lesz szélvédőre vetített kijelzővel. Újak a fűtésvezérlés okoskapcsolónak mondott tekerői, amik az új Passatból és a következő Tiguanból ismerősek. A 32 mm átmérőjű kapcsolók közül a középsővel eltérő funkciókat vezérelhetünk, a szélsők a fűtést és a szellőzést működtetik.

Négy USB-C töltő élteti a kütyüket masszív töltési teljesítménnyel, 45 wattosak. Azért ilyen erősek, mert a Kodiaq is megkapja azokat a fejlesztéseket, amikkel a B9-es Passat és a Superb IV Combi villoghat.

Ez a Škoda fontos lesz a magyar családoknak 146

Se elöl, se hátul nem voltak nyitáskor kiugró élvédők az ajtókon. Az osztott üléspad állítása és az opciós hátsó oldallégzsák is megmaradt

Itt is két telefon tölthető induktívan 15-15 wattos teljesítménnyel és mindkettőt hűtheti a klímaberendezés, hogy ne forrósodjanak fel. Továbbra is rendelhető hátsó oldallégzsák, alapáron két első légzsák, első oldallégzsák, függönylégzsák és az első utasokat elválasztó középlégzsák jár.

Tépőzáras csomagrögzítő ékektől az első fejtámlák okostelefon-tartóján vagy az ablakrolón keresztül a pohártartóban lévő, a kupaktok egykezes letekerését lehetővé tevő gumibütykökig a Kodiaq nagyon sok belső okossággal szépíti meg a kocsival töltött éveket.

Na meg bőséges hellyel. Az osztott hátsó ülés hosszirányú állíthatósága továbbra is az egyik legjobb megoldás a Kodiaqban. Nagyon sokat javít az utastér használhatóságán, főleg a hétülésesben. A csúsztatható üléssor a konnektoros hibridben is benne van, de az iV mindig ötszemélyes, a többi motorral kapható még két ülés.

Ez a Škoda fontos lesz a magyar családoknak 147

Megfordítható a csomagtérszőnyeg, ez a koszolhatóbb oldala. 340–2035 literes a hétüléses csomagtere

Szakmai érdeklődésből bekúsztam a harmadik sorban lévő ülésekre. Nagy meglepetésemre a fejemnek volt elég hely a 15 mm-rel, 920 mm-re növelt fejtérnek köszönhetően, a térdemnek viszont nem. Ehhez előrébb kellett volna tolni a középső üléssort, amire adott a lehetőség.

Videóközvetítés a világpremierről. 1:14-2:10 között látni a prototípusok tesztelését sarkköri és sivatagi körülmények között, az új Superbbel együtt, 5:00-5:40 között az 5 tonnás szerelvény vontatási tesztje jön a Grossglockner-hágón. Majdnem 3 millió kilométert tettek meg a tesztautók alatt, a fejlesztés körülbelül négy évéről a mérnökök mesélnek

Mivel a tengelytáv csak egy milliméterrel nagyobb az eddigi 2790Videóközvetítés a világpremierről. 1:14-2:10 között látni a prototípusok tesztelését sarkköri és sivatagi körülmények között, az új Superbbel együtt, 5:00-5:40 között az 5 tonnás szerelvény vnatási tesztje látható a Grossglockner hágón. Majdnem 3 millió kilométert tettek meg a tesztautók a fejlesztés körülbelül négy éve alatt, közben a mérnökök mesélnek a fejlesztésről. milliméternél és arányaiban az első túlnyúlás sem változott, a hossznövekedés a hátsó túlnyúlásra jut, jórészt a csomagteret gazdagítva.

Előrehúzott hátsó vagy középső ülésekkel az ötüléses modellben 910 literre nőtt a csomagtér az alsó rekesz térfogatával együtt, ami 75 literes plusz. Lehajtott ülésekkel 40 liter a többlet az elődhöz képest és 2105 liter az eredmény.

Ez a Škoda fontos lesz a magyar családoknak 148

745 literes a hibrid iV csomagtere. Itt nincs hely pótkeréknek, de a töltőkábelnek adott a fedeles mélyedés

340 literrel váratlanul nagy csomagtartó marad a harmadik üléssor mögött, a növekedés 70 liter. A hétszemélyesben a csomagtérpadlóba hajtott ülések felett 845 (+80) liternyi hely várja a csomagokat. Ebből fakadóan a hétszemélyes verzió is több csomagot fogadhat be, mint eddig, 2035 liter 30 literes fejlődés.

Az iV-ben a padló alatti tér jóval kisebb, abba nem is fér be pótkerék, a töltőkábelnek viszont adott a fedeles mélyedés a lökhárító mögött. A térfogat emiatt legfeljebb 745 liter.

Motorok, technika

Évek óta szinte csak az elektromos autókról szólnak a bemutatók és az autóipari nagyvezérek egymásra licitálnak az átállás gyorsaságában. A valóság azonban továbbra is az, hogy a vevők legnagyobb része belső égésű motoros autót választ, amit sokszor valamilyen fokú villamosítás egészít ki kisegítő vagy teljes hibriddé, esetleg külső töltésű akkus hibriddé.

Szürkében a 2021-re frissített, sárgásbarnában az új Kodiaq

Ez a Škoda fontos lesz a magyar családoknak 149
Ez a Škoda fontos lesz a magyar családoknak 150

Itthon épp 5 százalék az akkumulátoros villanyautók részesedése az idén forgalomba helyezett új autók között. Az Európai Unióban a tavalyi teljes évben 12,1 százalék volt és az az arány erősen függ attól, hogy épp mennyi adófizetői pénzzel szubvencionálja egyik vagy másik kormány a villanyautókat.

Üdítően józan a Škoda stratégiája. Itt a kétféle Enyaq szól a villanyautót keresőknek, a Kodiaq pedig két dízelmotorral, két benzinessel és egy plug-in hibrid benzinessel érkezik. Mindegyik négyhengeres.

Ez a Škoda fontos lesz a magyar családoknak 151

204 lóerős a konnektoros hibrid hajtásrendszere és az erősebbik 2,0 TSI is

Szűkebb lett a teljesítménysáv, 150 és 204 lóerő közötti motorokkal jön az új Škoda Kodiaq, a nagyon sikeres első generációban még 125 és 245 lóerő közötti motorok voltak a modell története során.

Marad 150 lóerős a kisebbik benzines, az 1,5 TSI-t 48 voltos lágy hibrid rendszer teszi valamivel takarékosabbá. A 204 lóerős 2,0 TSI-ből kimaradt ez a technika, viszont ez 4×4-es, akárcsak az erősebbik dízel. A 193 lóerős TDI-ből kizárólag összkerekes készül. Az 1968 köbcentis dízelmotorból a másik teljesítményszint a 150 lóerős.

Messze jut és gyorsan tölt a konnektoros hibrid

Eddig a Kodiaqból kimaradt a konnektorról tölthető akkus hibrid, amit a gyár végre pótol. A hibrid hajtásrendszer a váltóba integrált villanymotorra, valamint az 1,5 TSI-re épül és 150 kW vagy 204 lóerő a csúcsteljesítménye.

Ez a Škoda fontos lesz a magyar családoknak 152

Egyenáramról villámtölthető 50 kW-tal, 11 kW-tal a váltóáramú töltés is gyors

25,7 kilowattóra a plug-in hibrid bruttó akkukapacitása, amiből a nemrég látott B9-es Passat alapján 19,7 kilowattóra a kiautózható nettó kapacitás. Ez 100 km feletti elektromos hatótávot nyújthat takarékosan vezetve és a szabványos WLTP-mérés szerint.

Szintet lépett a töltés is, mert a váltóáramú fedélzeti töltő 11 kilowattos és lehetőség lesz egyenáramú villámtöltésre is! 50 kilowattos a DC-töltő, amivel fél óra alatt feltölt a telep.

A nagyobb kapacitás és a sokkal gyorsabb töltés újraírja a helyzetet, ezeket az autókat azoknak is érdemes tölteni, akik máskülönben a gyári nejlonzsákban hagynák a töltőkábeleket.

Ez a Škoda fontos lesz a magyar családoknak 153

Matt króm felülettel díszíthető a hátsó tetőoszlop, a Sportline-on fényezett fekete a borítása. A tetőlégterelő sokat javít az áramvonalasságon

Akkor veszik el a zöld rendszám, amikor megérdemelnék a plug-in hibridek?

Könnyen lehet, hogy mire Magyarországra ér a Škoda Kodiaq iV, már nem lesz jogosult zöld rendszámra. Akárcsak az összes többi konnektorról tölthető akkus hibrid és a maroknyi hatótávnövelős elektromos autó.

Szerintem fájdalmas ostobaság volna épp akkor elvenni a plug-in hibridektől a zöld rendszámot, amikor végre piacon vannak és egyre nagyobb számban jönnek azok az autók, amelyek megérdemelnék a privilégiumokat. Az új generációs plug-in modellek akár 60-100 kilométert elmennek árammal, így érdemi szén-dioxid-megtakarítást hozhatnának a belső égésű motoros üzemhez képest. Szemben azokkal az autókkal, amelyek 2016 óta, részben nyúlfarknyi hatótávval biztosították a zöld rendszám előnyeit.

Ez a Škoda fontos lesz a magyar családoknak 154

Háromból háromszor elment 100 km-t normál körülmények között az új generációs, nagy akkus plug-in hibridek közé tartozó Mercedes-Benz GLC 400e. Mégis elveszítheti a zöld rendszámot, a Kodiaq iV talán meg sem kapja

Mennyivel jobb megoldás volna a plug-in hibridek zöld rendszámát elektromos hatótávminimumhoz kötni, akár felső teljesítménykorlát megadásával a hajtásrendszerre. Vagy a műszaki vizsgák alkalmával végzett kiolvasástól függően meghagyni a tényleg szorgosan töltött autókon a zöld rendszámot és levenni azokról, amelyek alig mentek árammal.

Ha a megszellőztetett formában jön ki a rendelet és az érintett használt autók is elveszítik a következő műszakival a zöld rendszámot, akkor az összes BMW i3 REX-tulaj helyében még addig túladnék a kocsin, ameddig érdekel bárkit is. És persze újra levizsgáztatnám az összes Amperát, PHEV Outlandert és Priust zöld rendszámmal, ameddig még lehet. A vizsgadíj, akár többször ismételve, sokkal kisebb kiadás a cégautóadón és a parkolási díjakon adódó megtakarításnál.

Mivel majdnem minden vevő megrendelte a DSG-t és a kézi váltós modellek komplikálják a gyártási folyamatot meg a készletezést, ráadásul a hajtáslánconként külön mérendő emissziós értékek megszülésénél is csak a baj van a maroknyi vevőt érdeklő manuális autókkal, az új Škoda Kodiaq kizárólag automatikus sebességváltóval készül. A dupla kuplungos sebességváltók hétfokozatúak, kivéve az iV-t, a PHEV-é csak hatgangos.

Ez a Škoda fontos lesz a magyar családoknak 155

Sok hely felszabadult a kézi váltó eltűnésével és a magasra tett fokozatválasztó karral. A DSG-k hétgangosak, kivéve a plug-in hibridét

Elöl MacPherson, hátul négy lengőkaros a kerékfelfüggesztés. A gyári alapfutóművön kívül létezik sportfutóműves, ültetett Kodiaq, és kapható lesz adaptív lengéscsillapítás a húzó- és nyomófokozatban külön-külön szeleppel állítható karakterisztikájú lengéscsillapítóval, amit nemrég részletesen bemutattunk a B9-es Passat kapcsán.

Egy újonnan megrendelt autóban szerintem mindenképpen érdemes fizetni az elérhető legjobb fényszóróért, ülésért és hifiért. Lámpából ez a Top-LED mátrixfényszóró, ülésből a pneumatikus masszírozással ellátható, motoros deréktámaszos komfortülés, audiorendszerből pedig a Canton-hifi szerepel az opciós listán. Itt a 14 hangszóróból négy a térhatású hangzásért felel.

 

Ez a Škoda fontos lesz a magyar családoknak 157

Két kesztyűtartó van, a Kodiaq ismét brillírozik praktikus részletekben. A fenti kijelző képátlója alapáron 10″, nem 13

60 km/óráig működik a korlátozottan önvezető rendszer, amelynek a kocsi környezetében mozgó autók segítenek elindulni, megállni és tartani a sávot sűrű forgalomban. A keresztirányú forgalomfelügyelet előrefelé is figyel a takarásból fejhallgatóval kivágódó szuicid kerékpárosokra és a többi egynyomú kamikázéra.

Mostantól a Kodiaqban a gázt és a féket is magától kezeli a parkolórobot, amely állóra fékezi az autót, ha akadályt érzékel.

Okos megoldásként akár ötféle parkolási helyzet eltárolható, ezeket a beállásokat a kocsi képes magától reprodukálni, legfeljebb az utolsó 50 méter megtételével. Az adott parkolóhely felismerésével az autó magától végrehajthatja a beállást. Luxusautókból megismert funkció a távirányításos parkolás, amikor oldalirányba szűk helyre okostelefonos alkalmazással távirányítjuk az autót, öt méteren belüli távolságról.

Ez a Škoda fontos lesz a magyar családoknak 158

Telefonos távirányítással is tud parkolni és megjegyezheti a beállást ötféle parkolóhelyre, legfeljebb 50 méteres úttal

Hazai bevezetés: legalább fél év

Klasszikus felszereltségi szintek helyett belső hangulatok különböztetik meg a modelleket különböző kárpitokkal és árnyalatokkal a Loft és a Lounge verzióban. Az EcoSuite utasterében használt bőr cserzőanyaga természetes eredetű, a kávébab-feldolgozás mellékterméke. A szőnyeg, a csomagtérborítás és a tetőkárpit műanyag szövetszálainak 100 százaléka újrahasznosított anyagból készült.

Nincs acélfelnis, dísztárcsás alapverzió az autóból. 17-20” közötti könnyűfém felnikkel jön az új Škoda Kodiaq, a képeken látható autókon a legnagyobb van. A színválaszték kilenc fényezésből áll, két alapszínt hét metálfényezés egészít ki.

Ez a Škoda fontos lesz a magyar családoknak 159

Decembertől lesz rendelhető az új Kodiaq, akárcsak a negyedik generációs Superb kombiverziója

Németh János, a Škoda magyarországi márkaigazgatója arról tájékoztatta a Vezesst, hogy az importőr tervei szerint decembertől lesz rendelhető az új Kodiaq, akárcsak a negyedik generációs Superb kombiverziója.

Autójuk átvételében a Superbre váróknak jobb a helyzetük, mert a Combi márciusra befuthat, a Kodiaq kiszállítása májusra várható a Porsche Hungaria szakembere szerint. Ha már új Škodák: a lépcsőshátú Superb valószínűleg jövő márciustól rendelhető és májusban érkeznek meg az első autók Magyarországra.

Hogy tetszik a 2024-es Škoda Kodiaq?
átlag
8.23
szavazat
564
Hogy tetszik a 2024-es Škoda Kodiaq?