A legelső Smart teljes hossza 2,5 méter volt, és még a második modell sem lépte túl a 2,7 métert. Ehhez képest a 2019 óta a német Daimler és a kínai Geely vegyesvállalataként működő márka első új generációs típusának, a Smart #1-nek nem a teljes karosszériahossza, hanem csupán tengelytávja 2,75 méter – ehhez nincs mit hozzáfűzni, az új cég csupán nevében és emblémájában vállal közösséget a régi márkával.

Megérkezett a német-kínai prémium szabadidőjármű 1

A Smart #1 persze négyajtós, így tisztességesebb vállalás a Smart Forfourral összemérni: a kifutó modell 249 centiméteres tengelytávval társított 350 centiméteres teljes karosszériahosszt, ehhez képest viszont a Smart #1 nem 26, hanem 77 centiméterrel lett hosszabb. Ennek a bővülésnek jelentős részét az orr megnyújtására fordították a tervezők, így a Smart #1 sokkal inkább konvencionális arányokkal bír, mint tömpe orrú elődje.

Megérkezett a német-kínai prémium szabadidőjármű 69

Az autó tisztán elektromos hajtást kap, bevezetéskor egyetlen konfigurációban. A 200kW-os (272 LE) csúcsteljesítmény és a 343 Nm legnagyobb forgatónyomaték még akkor is bőségesen elegendőnek tűnik, ha tudjuk, a városi autó tömege meghaladja az 1,8 tonnát – összehasonlításként, a Smart Forfour benzinmotorral alig több mint fele ennyit nyomott, és elektromos kivitele is csupán 1,2 tonna volt.

Megérkezett a német-kínai prémium szabadidőjármű 70

Nem kell azonban ezen csodálkozni, hiszen míg az elektromos előd maximum 110 kilométert tudott megtenni egy feltöltéssel, az újonc akár 440-et is elmegy, köszönhetően 66 kWh kapacitású akkumulátor-csomagjának. Ez utóbbi egyenáramról akár 150 kW-tal, váltóáramról legfeljebb 22 kW-tal tölthető – előbbivel 30 percet, utóbbival 3 órát vesz igénybe a 80%-os töltöttség elérése.

Megérkezett a német-kínai prémium szabadidőjármű 71

A végsebesség 180 km/óra, a legnagyobb hasznos terhelhetőség 450 kg. Ami a csomagok szállítását illeti, az orrban 15 literes üregecskét találunk, az elsődleges csomagtartó pedig az állítható háttámla-szögű, hosszában tologatható hátsó ülések pozíciójától függően 273-411 literes. A padló teljesen sík, hátul is találunk szellőzőnyílásokat és pohártartókat, az oldalablakok keret nélküliek – akad tehát bőven prémium részlet.

Megérkezett a német-kínai prémium szabadidőjármű 72

A Lotus Eletre sportterepjáróval és a Zeekr 001 kombival közös padlólemezre épülő Smart #1 nem csak több helyet kínál utasainak, mint közvetlen elődje, de a digitális tartalmak dolgában is előrébb jár. Van benne például mesterséges intelligenciára épülő fedélzeti asszisztens, az autó képes a felhőre csatlakozni, és fejlett kiberbiztonsági megoldások védik a hekkerektől. A szoftverfrissítések vezeték nélkül, mobil adatforgalmon keresztül zajlanak.

Megérkezett a német-kínai prémium szabadidőjármű 73

Az autót nyitni és indítani okostelefonnal lehet, ami eleve ideálissá teszi járműmegosztó szolgáltatásokra. A vezető ultra széles formátumú, 9,2 colos digitális műszeregységen és 10 colos head-up kijelzőn keresztül felügyelheti a jármű működését, a központi érintőképernyő 12,8 colos, és az összes elsődleges funkció innen vezérelhető, a középkonzolon nincsenek hagyományos kapcsolók, gombok és tárcsák – illetve egy sor fedeles tárolórekesztől eltekintve semmi sincs.

Megérkezett a német-kínai prémium szabadidőjármű 74

A keréktárcsák 19 colosak, de nem keskeny öko-gumikkal, hanem 235/45 R19 méretű abroncsokkal szerelik őket

Kattints ide, ha rövid videókon is megnéznéd a Smart #1-est