J100 kódnevén készült a Ssangyongnál az új SUV, a Torres. Dél-Koreában tavaly óta kapható és nemrég becsörtetett a magyar piacra is. Házon belül a Korando és az 5+2 üléses Rexton közötti űrt tölti be, házon kívül többek között a Sportage, az X-Trial és a Kodiaq az ellenfél. Nevét nem a spanyol középcsatárról kapta, hanem a chilei Torres del Paine nemzeti parkról. Igazi színfolt a temérdek SUV között.

Külső

Sokféle autó ihletését tükrözi a design, de a Torres ezzel együtt karakteres autó. Mert a formatervéhez reciklált megoldások nem túl egyediek ugyan, de jók. Hossza kereken 4700 mm, a szélesség 1890, a tetőlemez magassága 1710 mm, a tetőkorláté egy centivel több. A tengelytáv 268 cm.

Ha kevesebbet fogyasztana, még tetszene is 1

Elölről kicsit a Jeepeket idézi a hűtőoromzat, a motorházfedélen a domborítások erőt sugallnak, a motorházon levő kapaszkodók is terepjárós látványelemek.

Oldalról a C-oszlop kicsit Land Rover Discovery-s hátulról pedig a Range Roverekre hasonlít a lámpamegoldás. Mégis igazságtalan volna az autót Wish-es Range Rovernek vagy wannabe Jeepnek nevezni, mert importált jegyek ide, ihletések oda, a tesztelt Ssangyong Torres vonzó darab.

Szögletessége, élekkel megszórt karosszériája üdítő a simára nyalt aszfaltterepjárók között. Marcona fizimiskája azt ígéri, hogy számíthatunk rá kisebb-nagyobb kalandokban, bár nagyobbakba az elsőkerekes tesztautóval nem érdemes bonyolódni.

Ha kevesebbet fogyasztana, még tetszene is 115

Külső pótkerekes terepjárókat imitál a formaterv, de a mankókerék a csomagtérpadló alatt lehet és a fedél felfelé nyílik

Hátul a kilincs elhelyezése miatt úgy tűnhet fel, mintha a csomagtérajtó oldalra nyílna, ráerősítve a terepjárós hangulatra. De a Ssangyong nem terheli ügyfeleit a dzsipeken a külső pótkerék súlya miatt alkalmazott ajtómegoldással. A fedelet itt is felfelé nyitja a villanymotor, egészséges sebességgel, ami rokonszenves a mindent agyonóvatoskodó ázsiai márkák között.

Belső tér

Furcsa az alul és felül is lapított kormánykerék, amivel a Torres fogad beszállás után. Minőségérzetre a belső tér hozza az elvárhatót, nincsenek igénytelen megoldások, a felhasznált anyagok teljesen rendben vannak. A sötét felületeket megtörő fényes díszítésekkel az utastér szinte elegánsnak mondható.

Ha kevesebbet fogyasztana, még tetszene is 116

Furcsa az alul-felül lapított kormánykerék. Minőségérzetre a belső tér teljesen rendben van

Nagyon jól belakható a belső tér. Az első ülések között is igen sok a pakolóhely, a fokozatválasztó kar helyigénye dacára sokfelé rámolhatunk elöl és a vezető oldali háttámláról nem maradt le az újságtartó zseb.

12,5” a digitális óracsoport képátlója. Ekkora felületen áttekinthetőbb műszernézetet is össze lehetne hozni. A középről a kijelző széle felé emelkedő diagramok és a kis számjegyek miatt a sebességmérő és a fordulatszám leolvasása is nehézkes. Szerencsére a sebesség külön is megjelenik digitálisan, jó nagy méretben.

Nagyobbrészt valódi gombokkal, kapcsolókkal jól megoldott a belső funkciók használata, ezért kár a klímavezérlést a 8,0” képátlójú LCD-érintőpanelre száműzni. Felül a középső érintőképernyő 9 hüvelykes, egy forgókapcsolós kialakítása a Toyotákat idézi.

Ha kevesebbet fogyasztana, még tetszene is 117

Fűthető és szellőztethető a két első ülés, a fűtés-szellőzés kezelőfelülete szükségtelenül bonyolult

Kár, hogy az AndroidAuto és az Apple CarPlay csak kábellel fut a felső kijelzőn, wifin át nem, pedig ehhez adott a vezeték nélküli töltő is. A középső kijelzőt hat nyomógomb veszi körül a fontosabb menüpontok közvetlen elérésére, ez nagyban megkönnyíti az autó használatát.

Nagyon jó dolga van a hátsó utasoknak. Először is a Torres kifejezetten tágas a második sorban, van kartámasz, érdemi mennyiségben érkezik a hűs befúvás középről. Még napvédő rolók is voltak a tesztautóban és a légrostélyok alatt két USB-A töltőről táplálhatók a folyton éhes kütyük.

Frissítettünk!

Kedves Olvasóink! A cikk korábbi verziójában tévesen szerepelt lehetőségként az a márkanévcsere, amin a tulajdonosváltás kapcsán a Ssangyong bizonyos nagy piacokon átmegy, köztük Németországban. Magyarországon továbbra is Ssangyyong néven lesznek kaphatók az autók, az importőr nem áll át a KG Mobility márkanévre. A sajnálatos tévedésért minden érintettől elnézést kérünk!

Kár azért, hogy legalább a csatlakozók egy része nem USB-C-s és a hátulról kihagyott akadályérzékelős ablakemelőkről is régen le kellett volna szokniuk az ázsiai autógyártóknak, ha egy első generációs Focus meg tudta adni ezt a „luxust”. Kellemetlen végig felhúzva tartani a kapcsolókat, ha átszellőztetted az autót és a levegő dübögése miatt becsuknád a hátsó ablakokat.

Ha kevesebbet fogyasztana, még tetszene is 118

Nagyon jó dolga van a hátsó utasoknak. Sok a hely, van kartámasz, középről érkezik a hideg-meleg levegő, még napvédő roló is jár. Két USB-A töltőről táplálhatók a kütyük

Jókora csomagtér várja a cuccokat, a gyári adatok szerint 703-ról 1662 literre bővíthető a terület. A hátsó üléstámla két állásban rögzíthető, ezzel is nyerni pár centit, ha ezen múlna a fedél lecsukása, mert személyautóval tilos úgy bármit is szállítani, hogy a csomagtérfedél nincs bezárva és az ablaktörlő tengelyére rögzített gumipók tartja.

Technika

Alapjában véve a Korando technikájára épül a nagyobb Torres is, amely a márka alvázas, felezőváltós terepjáróival szemben konstrukciósan is személyautó, önhordó felépítéssel, elöl MacPherson, hátul független, négy lengőkaros kerékfelfüggesztéssel.

Ha kevesebbet fogyasztana, még tetszene is 120

Szíjas vezérlésű az 1497 köbcentis, soros négyhengeres benzines. 163 lóerős, a nyomatékmaximum 280 Nm

Szíjas vezérlésű az 1497 köbcentis, soros négyhengeres benzines. A G15DTF kódjelű motor sűrítési aránya 1:9,5-höz, szelepből 16, vezérműtengelyből kettő, turbófeltöltőből egy van benne, fix lapátgeometriával.

C2-es minősítésű, 0W30-as viszkozitású motorolaj való a benzinesbe. A megengedett olajfogyasztás maximum 0,5 liter 1000 kilométerre a gépkönyv szerint. A motor 4,5 literes olajtölteténél több kenőanyag kell a bolygóműves, hidrodinamikus nyomatékváltós sebességváltóba, egészen pontosan 6,2 litert ad meg a kezelési útmutató.

15 000 km vagy egy év a karbantartási periódus, ennél hosszabbra nem is jó hagyni az olajcseréket. Normál üzemanyag-minőséggel a benzinszűrőt elég 30 000 kilométerenként ellenőrizni, a gyújtógyertyák cserperiódusa 60 000 km.

Ha kevesebbet fogyasztana, még tetszene is 121

Elsőkerék-hajtással is független a hátsó kerékfelfüggesztés. Az első MacPherson konstrukció

Hengerűrtartalmához képest a 280 Nm-es nyomatékcsúcs jó eredmény egy benzinestől. Az is dicséretes, hogy percenként 1500 és 4000 közötti fordulatszám között állandó ez az érték. A csúcsteljesítményt a gyár 163 lóerőre állította be. A végsebesség nem éri el a 200 km/órát 191-nél kifullad az automata váltós modell, a manuális 194-et megy. A 100-ra gyorsulásról nem találtam gyári adatot.

1598 kilóról indul a benzines Ssangyong Torres, a szintén hatfokozatú automatikus váltóval 30 kilóval nehezebb. A 4×4-es automata minimumsúlya 1718 kg, tehát 90 kg az összkerekes modell súlytöbblete a kezelési útmutató szerint. A vontatható tömeg a mezőnyön belül kicsinek számít a fékezett utánfutóra megadott 1500 kilogrammal.

2023 szeptemberében 799 000 forintos felárt rendelhető az automatikus váltó, ami a Premium felszereltséghez alapáras. Normal, Sport és Winter üzemmódokat lehet választani az automatikus váltós modellben, a manuális Torresekből a téli kimarad.

Ha kevesebbet fogyasztana, még tetszene is 122

Hatfokozatú a kézi és a bolygóműves automatikus váltó is. Felára 799 000 Ft,a tesztelt Premiumban alapfelszerelés

Csak az automatikus váltós Torresekhez érhető el az összkerékhajtás. Az automatikus nyomaték-elosztású, de csekély sebességnél fixre állítható négykerék-hajtással az autóhoz szükségpótkerék is jár, ami bölcs megoldás. Terepen defektet kapva különösen kiábrándító a kihasadt gumi oldalán kifolyó defektjavító trutymóba meredni.

Vezetőtámogató rendszerekből a Torres hozza a ma elvárhatót. A ráfutásgátlón és az adaptív tempomaton kívül van sávtartórendszer, az autó figyelmeztet a sávelhagyásra, ügyel a vezető éberségére, a holttér ellenőrzésére és a sávváltások biztonságára.

Kitolatáskor figyelmeztet a keresztirányú forgalomra a kocsi mögött, az elsőkerekes modellben is aktiválható az automatikusan fékező lejtmenet-vezérlés és adott a MultiCollision Brake, amely ütközés után rögzíti az autót, hogy az irányítás nélkül továbbguruló autót ne érje még több ütközés, ne okozzon újabb balesetet. Ezt a funkciót a vezető felülbírálhatja gázadással, ha az autó mozgásképes, mielőtt belerongyol egy W900-as Kenworth.

Ha kevesebbet fogyasztana, még tetszene is 123

Hossza kereken 4700 mm, a szélesség 1890, a tetőlemez magassága 1710 mm, a tengelytáv 268 cm

A tolatókamera képén a segédvonalak követik a kormány elfordítását, ahogy kell, ami a tükrökkel együtt sokat segít a beparkolásban az egészen fordulékony aszfaltterepjáróval.

Vezetés

10,84 méter a fordulókör átmérője, ami igen kedvező egy 4,7 méteres autótól. Városban autózva érdemes hamar deaktiválni az alapjárati motorleállítást, mert az autó darabosan, rázkódással kel életre a stop-start fázisok után. Ez azonban a jobbik eset, mert kétszer is úgy jártam, hogy a féket felengedve és az elinduláshoz gázt adva a motor nem kezdett járni és igénybe vehettem a mögöttem rostokolók türelmét P-be kapcsolva, a motort az indítógombbal beindítva.

Ha kevesebbet fogyasztana, még tetszene is 124

Igen tágas a 703-ról 1662 literre bővíthető a csomagtartó. A kivett kalaptartónak van helye a padló alatt

163 lóerő és 280 Nm pont elegendő az autóhoz, ha elég a higgadt haladás. A hatfokozatú automatának néha be kell segíteni kézi kapcsolással, minél dinamikusabban vezetünk annál kevésbé talál magára. Autópályán 130-140-től lassan nő a sebesség, de aki nem jár Németországba, azt cseppet sem fogja zavarni, hogy az általa fel nem keresett sebességtartományban kifullad a motor.

Itt úgyis inkább a kényelmes, nyugodt utazás adja magát. Hangulatra a tesztelt Ssangyong Torres jól hozza azt, ami szerethető egy aszfaltterepjáróban. Magabiztosságot sugall és jó biztonságérzetet ad a magas üléshelyzet, az ülések kényelmesek.

A bőrüléseket elöl szellőztetni is lehet, a fűtéshez hasonlóan három fokozatban. Az első állásban az ülésszellőztetés hosszabb utakon is aktiválva maradhat, nem hangos a ventilátor, mégse izzadunk bele a nem szellőző kárpitba. A hátsó ülésfűtés a szélső üléseken kedves figyelmesség, Clever és Premium szinten alapáras, akárcsak az első szellőztetés.

Ha kevesebbet fogyasztana, még tetszene is 125

Kellemes utazóautó. Csendes, sok a rakodóhely, mindenkinek és mindennek van benne hely

Nagyon jól elfér mindenki és minden csomag, a hátsó utasokat roló védi a tűző naptól, a motor viszonylag finom járással hálálja meg a temérdek benzint, amit tankolunk beléje és nyugodtan vezetve az automatikus váltó ráérős, alig érezhető kapcsolásai is illenek a komfortos összképbe. A klímakomfort nem az igazi, meleg időben a légkondicionálás túl erősen hűtött, hiába próbáltuk megszelídíteni a beállított hőmérséklet emelésével.

Hatodikban a motor csekély fordulatszámon jár, 130-nál 2500-as, 150-nél 3000-es fordulatszámon percenként. 160-170-es sebességnél is kellemesen halk az utastér, a nagy kerekek ellenére a gumik sem harsognak. A motorhang jól csillapított, a szélzaj is elfogadható, pláne egy szögletes karosszériájú, a menetszélbe nagy tükrökkel feszülő SUV-tól.

Kicsit rontanak a rugózáson a nagy felnik. A 245/45 R20-as gumikkal a futómű szárazabban reagál az éles peremű úthibákra, kiálló sínekre, de összességében rendesen tompítja az úthibákat és szép nyugodtan fut, amíg egyenesen haladhatunk.

Ha kevesebbet fogyasztana, még tetszene is 126

Nagyokat dől kanyarban, szokatlanul billegős a futómű

Mert a tesztautó öles oldaldőléssel és kínos billegéssel küzdötte át magát a kanyarokon. Akkorákat dől irányváltáskor, hogy az utasok felnéznek a könyvből és nem értik, hová ez a száguldás, pedig szó sincs komoly tempóról. Autópályán az egyenesfutást is bizonytalanná teszi az erős billenési hajlam.

Ezt a bizonytalanságot tetézte nedves úton a tesztautóra szerelt gumiabroncs kiábrándítóan gyenge vizes tapadása. Kanyarban könnyen elengedte az ívet, fékezéskor is elég hamar elfogytak a tartalékai. Nem minden vevő jár rosszul a gumikkal, mert szerencsére a Nexen Roadian GTX nem az egyetlen első szerelésű gumiabroncs a hazánkba érkező autókon.

Költségek

11 499 000 és 15 099 000 forint között mozog a Ssangyong Torres listaára, amiből az egységesen félmilliós engedménnyel 11-14,6 milliós vételárak adódnak. Reális összeg, bár nem annyira hívogató, mint a piros Kuga a 9 999 000 forintért a Ford plakátjain, de ha korrektek vagyunk és listaárat hasonlítunk listaárhoz, akkor a Ssangyong nem kér sokat a jó kiállású, terepjárónak rajzolt és gazdagon felszerelt SUV-ért.

Ha kevesebbet fogyasztana, még tetszene is 127

Jól felszerelt a Premium csúcsmodell, listaára kedvező a konkurensekhez képest

Ha sokat gyorsítasz, autópályán és országúton is elfogy 12-13 liter százon, ami abszolút értékben is sok, ahhoz képest végképp, amennyi erő ebből születik. Nagyon ráérős stílusban, elhanyagolható forgalomban sikerült lemenni 7,5-8 literig.

A Ssangyong Torres 1,5 aut. Premium és vetélytársai – Listaár, forint
Ford Kuga 2,5 Titanium X (190 LE, full hibrid) 16 660 000
Kia Sportage 1,6 DCT 48V hybrid GT Line (150 LE) 15 149 000
Nissan X-Trail 1.5 VC-T Xtronic N-Connecta (163 LE) 16 399 000
Ssangyong Torres 1,5 GDI aut. Premium (163 LE) 15 099 000

Városban 11,6 literes fogyasztást mértünk tankolástól tankolásig. A tesztátlagunk, amiben a városi mellett gyorsabb autópályás és országúti szakaszok voltak, alig jobb ennél 11,4 literrel. 650 forintos benzinárral komoly érvágás a fogyasztás és a hatótáv is csekély. Mivel a tank csak 50 literes, gyors egymásutánban alszanak ki a benzinszintet jelző sávok.

Nem kellene a motornak így tékozolnia a benzint. Egy Škoda Kodiaq az egyformán 150 lóerős 1,4 és 1,5 TSI-vel 8,08 l/100 km-es átlagot produkál a Spritmonitoron, a 150 lóerős Ford Kuga 1,5 EcoBoost 8,6-ot, aminek a közelébe is nehéz kerülni a Torres-szel.

Ha kevesebbet fogyasztana, még tetszene is 128

Nagyon sokat fogyaszt, 10-11 liter simán elfogy 100-on

Ezen a gondon segíthetne egy dízelmotor, ami azonban nincs és nem is lesz. Pedig a jobb hatásfokú öngyulladásos motor a jóval nehezebb, sokkal nagyobb hajtáslánc-, lég- és gördülési ellenállású Grand Musso pick-upban 10,3 literes tesztátlagot hozott hasonló körülmények között, nagyrészt ugyanazokat az utakat bejárva.

Öt évre, de csak 100 000 kilométerig érvényes a jótállás, ami a cikk írásakor 161 925 forintért kiterjeszthető 150 000 kilométerig az öt éves időkorláttal.

Ha kevesebbet fogyasztana, még tetszene is 129

Jövőre lesz belőle elektromos. Itthon nem vált nevet a Ssangyong, nem lesz belőle KG Mobility

Értékelés

Erős felfutásban van itthon a korábban tetszhalott Ssangyong. A Torres átlagos autó a kategórián belül, de karaktere kiemeli a sok megúszós egyen-SUV közül. A nagyon megdrágult új autók között versenyképes áron nevez be a magyar piacra. Magas fogyasztása miatt azok járnak jól a benzinessel, akik keveset autóznak.

Mellette – Ellene
 
  • Egyedi formaterv
  • Hatalmas csomagtartó
  • Kényelmes, tágas hátsó üléssor
  • Elérhető 4×4-es hajtással
  • Gazdag felszereltség
  • Jó zajcsillapítás
  • Praktikus belső tér
 
  • Nincs motorválaszték
  • Igen magas fogyasztás
  • Erős oldaldőlés kanyarban
  • Finomhangolást igénylő stop-start és automatikus váltó
Jól néz ki? Hogy tetszik a Ssangyong Torres?
átlag
6.40
szavazat
802
Jól néz ki? Hogy tetszik a Ssangyong Torres?