Formatervezésében és esztétikai jegyeiben a Ssangyong feladta a különutas megoldásokat, műszakilag viszont a Rexton továbbviszi egyre ritkább felépítését. Hét üléssel és 202 lóerős dízelmotorral teszteltük az alvázas, felezős terepjárót.

Külső

Nem új modell a Ssangyong Rexton G4, 2017-ben írtunk már a negyedik generáció érkezéséről és 2018-ban teszteltük is az Y450-es Rextont. 2020-ban a dél-koreai gyártó leporolta egy modellfrissítéssel, új első és hátsó fényszórókkal, más hűtőmaszkkal, eltérő első és hátsó lökhárítókkal.

Toyota helyett jó lesz ez olcsóbban? 1

Mi még emlékszünk a márka retinaszaggatóan egyedi (csúf) autóira, de a Rexton már a 2001-ben bemutatott, Y200 kódjelű első generációjával is kerülte a tévelygést. A negyedik nemzedékre minimálisan azt mondhatjuk, hogy formája jól befogadható, de akár takarosnak is nevezhető.

Az orrára gazdagon hintett csillogás kicsit sok a jóból, egyszerűen a hűtőmaszk dimenziói miatt, de a tesztelt Ssangyong Rexton jó kiállású, arányos autó.

Úgy lehet leparkolni vele sokkal drágább aszfaltterepjárók közé, hogy a szemlélő csak nagy és elegáns terepjárókat lát. A nagyság nem illúzió, a hossz 4850, a szélesség 1960, a magasság tetősínnel 1825 mm. A tengelytáv is jó nagy, 286,5 centiméteres.

Toyota helyett jó lesz ez olcsóbban? 129

Nem illúzió a nagy méret, hossza 4850, szélessége 1960, magassága tetősínnel 1825 mm. A tengelytáv 286,5 cm

Egyediség nincs a dizájnban, lehetne egy jobb kínai márka vagy valamelyik japán konkurens autója is, a hátsó lámpák fekvő T-je volvós ihletésűnek hat. A tesztautó 255/60 R18-as gumikkal ellátott felnije helyett 20-as kerekek is rendelhetők 255/50 R20-as gumiabroncsokkal, de a látványért cserébe túl nagy ár lehet a vélhetően még kényelmetlenebb futás.

Belső tér

Valamiért a kedvezménnyel 17,9 millió forintos ár ellenére sem jutott kulcsérzékelő a hátsó ajtókra, csak az első kilincsekben van. Odabent nagyon sok hely és még több ötlet várja az utasokat a remekül variálható, gondosan kitalált utastérben.

Toyota helyett jó lesz ez olcsóbban? 130

Gázteleszkópok segítenek előrebuktatni az üléspadot a lehajló háttámlával együtt

Kezdjük az ülésekkel, ami inkább egy ülésrendszer. A vezetőé elektromosan állítható, memóriás, motoros deréktámasszal és kellően nagy méretű, jó párnázással. A középső üléssorban a háttámlák dőlésszöge egészségesen meredektől az ejtőzősen kényelmesig beállítható, a lábtér bőséges.

Kétfokozatú a hátsó ülésfűtés, nemcsak az ülőlapot melegíti, hanem a háttámlát is. Kis malőr, hogy a rugók ennyire erősek a háttámlában, emiatt kényelmetlenül nagy erővel kell visszahajtani a rugó ellenében, de ezzel együtt lehet élni.

Az üléspad a lehajló háttámlával együtt bukik előre, amiben gázteleszkópok segítenek, mármint odafelé, mert visszadönteni így nehezebb. Az egész nagy nyíláson méltóságunk viszonylag csekély sérülésével lehet bekászálódni a harmadik üléssorba, ahol ugyanúgy van belső világítás, mint elöl és középen.

Toyota helyett jó lesz ez olcsóbban? 131

Van levegőbefúvás, még a 3-ik üléssorból is külön szabályozható a fűtés-szellőzés

Mivel ez gyerekeknek szól, nem rónám fel az autónak, hogy 190 centisen a nagyon alacsony ülőlap miatt a lábtartás kényelmetlen és nem fér el a fejem, a térdemnek viszont volna elég helye. Kedves figyelmesség a levegőbefúvás leghátul derékmagasságban A székek gyorsan kihajthatók a padlóból, ügyes a kihajtást segítő pántok tépőzáras rögzítése.

Hét üléssel 240 literes csomagtér marad, a plusz két ülést lehajtva 872 literes tér várja a világutazás kellékeit, a padlóba hajtható ülésekkel a hétszemélyes maximuma 1806 liter. Az ötülésesben 1977 liter, mert ott nem vesznek el helyet lehajtva is a leghátsó ülések.

A jól megcsinált terepjárók belső tágasságát a G4-es Rexton is hozza, hatalmas belül, a széles csomagtérben gyermekkádtól a nyúlketrecig sok minden elfér.

Toyota helyett jó lesz ez olcsóbban? 132

Hét üléssel 240 literes csomagtér marad, a plusz két ülést lehajtva 872 literes a tért, a hétszemélyes maximuma 1806 liter

Lehajtott ülésekkel sík marad a rakfelület, a leghátsó részen több magasságban rögzíthető kis polc hozza síkba a csomagtér alját a lehajtott háttámlákkal. A 60 kilóval terhelhető polc alatt elfér mindaz, ami kell néha, de nehéz neki helyet találni egy autóban.

Jó dolog az automatikus csomagtérfedél-nyitás, még a lökhárító alatt sem kell kalimpálni lábbal, elég, ha odamegyünk a kocsihoz. Az autó hangjelzéssel és villogó irányjelzővel is utal rá, hogy magától felnyitja az ajtót, így biztosan nem kell letenned a saras földre a csomagot.

Míg a műszerfalon nem jön át a szalonhangulat a steppelt műbordíszítésektől, az ajtóburkolatok kifejezetten igényesek a rombuszmintás műbőrrel, a jó minőségérzetet itt nem torpedózzák meg akadályérzékelő nélkül hagyott ablakok, mind a négy automatikus. A barna műanyagok jól néznek ki, a Rexton belseje elegáns és praktikus élettér.

Toyota helyett jó lesz ez olcsóbban? 133

Kellően igényes és igazán praktikus élettér a Rexton belseje

Technika

Nem önhordó karosszériás, hanem létraalvázra épül a tesztelt Ssangyong Rexton G4. Ez jelentős különbség az 5+2 üléses, személyautó-alapú SUV-mezőnyhöz képest, amelybe a Mitsubishi Outlander, a Nissan X-Trail vagy a SEAT Tarraco tartozik.

Az utasok és az ütközésben részes másik autó utasainak védelmét szolgálja az alvázkeret tervezett deformálódásra képes első része, hogy az alvázgerendák ne nyársalják fel a másik autóban ülőket. Az alváz QuadFrame neve arra utal, hogy négyféle acélszelvényből áll össze, az alvázgerendákhoz 8 ponton kapcsolódik a karosszéria.

Toyota helyett jó lesz ez olcsóbban? 134

Csavarrugós a merev tengely és a tesztautó független futóműve is. Szokatlan, de értékes megoldás a többféle felhasználásra kétféle hátsó futóművel gyártani az autót

E-XDi220 a soros négyhengeres dízelmotor kódjele. 2157 köbcentis, egy turbóval 202 lóerőt ad le, 441 Nm nyomatékmaximuma széles fordulatszámsávon belül adott, 1600-tól 2600-ig.

Érdekes és aggasztó kitétel a kezelési útmutatóból, hogy a dízelmotor stabil működése nem garantált 2500 méter feletti magashegységekben hosszan vezetve, ezért lehetőség szerint inkább válasszunk alagutas útvonalat, különben a motor károsodhat. Minden autót optimalizálnak egy légnyomási és hőmérsékleti tartományra, de ez nem az a bekezdés, amit a legyőzhetetlenség illúzióját keltő terepjáróról olvasni szeretnék, ha az enyém volna.

Forgókapcsolóval aktiválható a négykerék-hajtás, alapesetben az Y450-es Rexton is hátsókerekes. Terepáttételes erőátvitelével a Rexton nagyon meredek emelkedőkön vagy lejtőkön is túljuthat, lefelé motorfékkel.

Toyota helyett jó lesz ez olcsóbban? 135

Menet közben is kapcsolható az összkerékhajtás, a terepfokozat aktiválásához természetesen meg kell állni

Nemrég teszteltük a Grand Musso pickupot, ott hatfokozatú volt az automatikus sebességváltó. Ennyi áttétel itt is elég lehetne, de a Rextonban fejlettebb a technika a bolygóműves, nyolcfokozatú és hidrodinamikus nyomatékváltós automatával. Itt a fokozatválasztó karral is elektronikus impulzust adunk, nincs mechanikusan összekötve a sebességváltóval.

Elöl kettős keresztlengőkaros a futómű, olyan távolságban egymástól, hogy a 18 mm-es objektívvel sem fért rá egy fotóra mind a kettő. Adekvát vasakból áll össze a kerékfelfüggesztés, a hátsó is masszív.

Hátsó futóműből van független, több lengőkaros, tekercsrugóval és van csavarrugós, de merev tengelyes, ami terepjáráshoz jobb. A merev híd strapabíróbb, erősebb és a mereven összekötött kerekekkel a kirugózó kerék később veszíti el a kapcsolatot az úttal, mint független futóművel.

Toyota helyett jó lesz ez olcsóbban? 136

2157 köbcentis a 202 lóerős turbódízel. A 441 Nm adott 1600-tól 2600-ig

Akinek a közúti viselkedés és a kényelem fontos, jobban jár a független, ötlengőkaros hátsó kerékfelfüggesztéssel, bár az sem kényelmes. Adaptív lengéscsillapítás, hátsókerék-kormányzás, aktív dőléskiegyenlítés és más műszaki finomságok nincsenek.

Vezetés

Van némi trónushangulata a magas vezetői üléshelyzetnek, a kapitányi pozícióból mégis normálisan integrálódom az autóba a bal egyben. Itt adott a tengelyirányú kormányállítás, ami a Grand Musso pick-upból szégyenszemre kimaradt.

Toyota helyett jó lesz ez olcsóbban? 137

12,3” a műszeregység képátlója, felbontása közepes, vannak ennél szebb képű digitális óracsoportok is

12,3” a műszeregység képátlója, felbontása közepes, vannak ennél szebb képű digitális óracsoportok is. A középső érintőképernyő 9,2 colos, a menürendszer jól strukturált, és a Rexton még utastéri hangerősítést is nyújt a „hátsó fülke beszélgetés”-ként futó, elég magyartalanul fordított, de annál hasznosabb funkcióval, hogy ne emelt hangon kelljen társalogni. Sajnos az AndroidAuto és az Apple CarPlay rendszere sem fut wifin át, csak a telefont kábellel csatlakoztatva.

Amíg csak úgy közlekedsz, és nincs szükség erős gyorsításokra, a Rexton G4-hez elégnek tűnik a négyhengeres dízel ereje. Városban a sok leállás kihozza a stop-start rendszer korlátait, az alapjárati motorleállításnak egy majdnem 20 millió forintos listaárú autóban finomabban illene működnie.

Elszánt csörtetéshez viszont kevés az erő, a motor csak addig tűnik erősnek, amíg meg nem próbálsz egyszer padlógázzal besorolni autópályán. A nagy, 2105-2241 kilós tömeg megfogja az autót, gyorsulása fakó ahhoz képest, hogy 202 lóerős.

Toyota helyett jó lesz ez olcsóbban? 138

Többnyire elég a motor ereje a 2105-2241 kilós Rextonhoz, de kevés benne a tartalék. Ez egy közlegelő Dél-Pesten, ilyen is van a fővárosban

Markáns, mély hangjával városban a kigyorsításokkor erősen jelen van a dízel utazás közben, de a négyhengeres orgánuma nem zavaró, és egyenletes sebességnél a zaj összemosódik a többivel.

Terepen nem jártam, nem elsősorban a szinte karcmentes karosszéria aggasztott, inkább az alulról védtelen osztómű. Ha ezt egy elhelyezem egy kiálló kő csúcsán, az milliós tétel lehet. Egy védőlemez utólagos felhegesztésével az autó adottságai sokat javulnak, a független hátsó futóművesnek kicsit még nagyobb is a hasmagassága, mint a merev tengelyes verziónak. Előbbi 204, utóbbié 224 mm, terepezéshez mégis jobb a merev tengely, mint a független futómű, mert előbbi a hepehupákon a földre szorítja a berugózással a kirugózó kereket.

Most már alapfelszerelés Premium kivitelben az önzáró hátsó differenciálmű, a tesztautóhoz még 199 000 forint lett volna a felára. Szükség van rá, mert nélküle kigyorsításkor a terheletlen autóban az ívbelső hajtott kerék vastagon kipörög, amennyiben a menetstabilizálással együtt a kipörgésgátlást is kiiktattuk.

Toyota helyett jó lesz ez olcsóbban? 139

Kényelmesek az ülések oldaltartásuk szerény. Az utas oldali fotel hátulról is előretolható a háttámla belső oldalán lévő kapcsolóval

Aszfalton állandó gond az úthibákra trampli módon reagáló futómű, a Rexton még 18-as felnikkel is bárdolatlan reakciókkal jut túl az úthibákon. A besüllyedt csatornafedelekbe, kiálló sínekbe beleremeg az autó eleje-hátulja. Ez jelentős hátrány a személyautó-alapú konkurensekhez képest, amelyekkel szemben ez a konstrukció terepen élvez előnyt.

Autópályán kellemesen utazunk, mert a darabos rugózás kellemetlensége háttérbe szorul, a motorhang egyenletes sebességnél tompa, a percenkénti fordulatszám körülbelül 1900 130-nál nyolcadikban.

Hosszabb utakon is érvényesülnek az utastér kvalitásai a sok rakodóhellyel, a rendes ülésekkel, a leghátsó sorból is szabályozható fűtéssel-szellőzéssel. A középső üléssor árnyékolórolói is jól jönnek, a Rexton igen jó utazóautó, ha nem a kis fogyasztás az elsődleges.

Toyota helyett jó lesz ez olcsóbban? 140

Egyszerűen használható a belső tér, a sok feliratos, megvilágított nyomógomb megkímél attól a tébolytól, amerre a VW konszern halad új villanyautóival

Költségek

7,9 liter volt 100 kilométeren az a minimum, amivel osonni tudtunk vele, a reális városon kívül 9-9,5 liter, ha nem mész gyorsan. Budapesten sok újraindulással és megállással 11-12 liter elfogy 100 km-re. A tesztátlagunk vegyes használatban, benzinkúton mérve 9,74 liter lett százon.

2018-as tesztünk szerint 8 millió forint volt a hátul hajtó alapverzió és 13 millió forintba került a 4×4-es csúcsmodell.

Toyota helyett jó lesz ez olcsóbban? 141

Club, Clever és Premium felszereltséggel kapható a Rexton, ez a csúcsmodell, kizárólag 4×4-es hajtással, kedvezménnyel 17,9 millió forintért

Most a legolcsóbb Ssangyong Rexton listaáron 15 999 000 forint hátsókerék-hajtással, a tesztelt Premium 4WD ára 18 899 000 Ft, amiben benne van a forintgyengülés és a hazai infláció. Az árengedmény minden modellre egymillió forint. A hasonló méretű terepjárókhoz képest a Rexton G4 árpozíciója reális, a legendás Land Cruisertől is tiszteletteljes távolságot tart.

A Rexton Y450 és 4×4-es, 7 üléses vetélytársai – Listaár, forint
Hyundai Santa Fé 2,2 CRDi (194 LE) 19 899 000
Ssangyong Rexton G4 4WD aut. Premium (202 LE) 18 899 000
Toyota Land Cruiser 2,8 D-4D Comfort Family (204 LE) 27 235 000
VW Tiguan Allspace 2,0 TDI 4 Motion DSG Elegance (200 LE) 20 356 258 944

Öt év/150 000 km a garancia, ami épphogy versenyképes más márkák ajánlataival, ha a Tiguan 2+2 év/200 ezer kilométerét vagy a Hyundai 5 éves, de kilométer-korlátozás nélküli garanciáját nézzük. A Kia Sorentóé 7 évre szól a 150 000 km-en belül. A Ssangyong eladásainak növekedése javíthat az új Rexton értéktartásán, mert az egyre több Ssangyonggal az utakon a márka kimozdulhat a korábbi ismeretlenségből.

Toyota helyett jó lesz ez olcsóbban? 142

Alvázas felépítése, felezős összkerékhajtása egyedivé teszi, erősebb motorral, alacsonyabb fogyasztással és kényelmesebb rugózással léphetne előrébb

Értékelés

Sokat drágult idén a Rexton G4 is, de még mindig vonzó áron nyújt nagyon jelentős használati értéket, ötletes, praktikus belső térrel és autópályán jó kényelemmel. Alvázas felépítése, felezős összkerékhajtása egyedivé teszi a sokkal többe kerülő Land Cruiseren innen. Potensebb motorral, alacsonyabb fogyasztással és főleg kényelmesebb rugózással léphetne előre.

Mellette – Ellene
 
  • Tágas és átgondolt utastér
  • Igen jó variálhatóság
  • Kedvező minőségi benyomás
  • Jelentős szállítókapacitás
  • Jó adottságok terepjáráshoz
  • Kedvező ár/érték/felszereltség arány
 
  • Kényelmetlen rugózás
  • Magas fogyasztás
  • Ráérős gyorsulás
Hogy tetszik a Ssangyong Rexton G4?
átlag
6.88
szavazat
833
Hogy tetszik a Ssangyong Rexton G4?