Már 2013-ban láthattuk a két japán gyártó, a Subaru és a Toyota összefogásának gyümölcsét, ami mindkét gyártóból a lehető legjobbat hozta el nekünk. A Toyotától egy tökéletes súlyelosztású kupékarosszériát, a Subarutól pedig az imádott bokszermotort. Ezt 2022-ben megismételték a GR86-tal és a csillagos testvérrel, most pedig elérkezett a kötelező kör, az első elektromos Subaru járt nálam teszten.

Lehetne rajta Toyota- vagy Lexus-embléma is, de ez itt éppen a Subaru-jelvényt viseli és Solterra névre hallgat. Ki tudja, ha a Subaru akkor nem fog össze a Toyotával, lenne-e esélye most, a világban zajló elektromos viharban, ami elsöpörhet mindent, amit szeretünk, és ami teljesen kinyírhatja azt, amitől Subaru a Subaru: a bokszermotort.

Bubunak vége, hangtalan a legújabb Subaru, a Solterra 2

Külső

Alapjaiban elektromos autónak készült a Toyota új padlólemeze, amire a Solterra is épül. Ha ránézünk az autóra, ez teljesen egyértelmű; magas, de szűkek az ablakai, kerekeit egészen a sarkokba tolva hordja, rövid az eleje és a hátulja is. Ebben a helyzetben nincs igazán mihez ragaszkodni, mondhatni, egyszerű az építészet. Az akkumulátor sík padlót ad, motornak nem igazán kell helyet keresni, a töltőegység és az inverter pedig nem foglalnak nagy helyet.

Ebben az esetben a gyártó meg sem próbálja normális autónak álcázni a modellt, az akkumulátor vastagságával nem tudnak mit kezdeni – ha csak nem osztják el ügyesen az ülések alatt és a kardánalagútban, mint a Mini Cooper, a Porsche Taycan, vagy a Stellantis modellek esetében, de az nem olyan egyszerű, mint egy lapos téglára építeni egy autót.

Bubunak vége, hangtalan a legújabb Subaru, a Solterra 61

Magas építésű autó, de a padlóból 20-25 centit elvesz az akkumulátor

A Solterra méretei tökéletesen megegyeznek az ikertestvéreivel (4690x1860x1650, tengelytáv 2850 mm), viszont a formavilág kicsit más. A Subaru a szabadidős márka a hármas közül, a Lexus meg az elegáns, így az tér el a leginkább, míg a bZ4X és a Solterra megszólalásig hasonlít. A marketing szerint a Solterra lenne a terepjárós, túrázós fazon, de épp csak annyiban más a dizájn, hogy az első lökhárítóján látványosan hordja a ködlámpáit, míg a Toyotának a fényszóróiba integrálták.

Fényezetlen fekete elemeitől macsós, tömzsi orrától egy kicsit buta a forma, a kupéra csapott tetővel meg van esélye a divatból autót választóknál. Van itt minden, amire a nép most ugrik; szép fényezés, crossoveres elemek, szúrós tekintet, emelt hasmagasság és kupé tető, meg még elektromos is, hogy védje a világot. Mitől subarus? A kérdésre a választ még keresem.

Bubunak vége, hangtalan a legújabb Subaru, a Solterra 62

Nyers műanyag elemei miatt olyan, mintha terepjáró lenne, de csak crossover

Belső

Olyat csillan a napfény a zongoralakk tenger hullámain, ahogy kinyitom az ajtót, hogy szívem szerint azonnal rázárnám. 2023 van, fel nem tudom fogni, hogy ez még mindig kell, hogy a felületek, amikhez hozzáér a kezem, az ajtón, a középkonzolon, azoknak miért kell ilyen anyagból lenniük? 4500 kilométerrel a tesztautó középkonzolján már tiszta karc minden, ha letörlöm a port, csak még rosszabb lesz.

Magasra emelem a lábam, hogy be tudjak csúszni a fekete bőrülésre, és már nyomnám is lejjebb, mert a hajam beépült a tetőkárpitba, de ez ilyen. Ennek a felépítésnek a hátránya, hogy a padló olyan 25-30 centi vastag, vagyis a beltérből függőlegesen nem tud többet adni, mint egy szimpla „alacsonypadlós” kompakt ötajtós. Vagyis a magas karosszériával itt senki nem jár jobban.

Bubunak vége, hangtalan a legújabb Subaru, a Solterra 63

Kicsit régimódi, kicsit sötét, anyagaiban összességében nem rossz

Egészen furcsa az üléspozíció, hagyományosan jól lehet ülni az ülésben, viszonylag nyújtott lábakkal és döntött háttámlával, ez alapvetően tetszik és a Peugeot-hoz hasonló műszerfal elrendezést is szeretem. A kormány itt is pici és a műszeregységet fölötte látom, szerintem ez működik.

Körbe öllel az utastér, így egyáltalán nem érezni tágasnak a Solterrát. Mély a műszerfal, magas a középkonzol, de csak mert alatta van egy jókora polc, amibe lehet pakolni. Mehetnek a könyöklő alá is cuccok, meg az ajtózsebek is elnyelik a félliteres palackot, a telefonnak meg a nagy zongoralakk síkságon akad egy ajtóval zárható tárolója, aminek a fedele kicsit átlátszó, szóval látjuk ha jön értesítés. Itt tölthető indukciósan is a mobil, de ellentétben más gyártókéval, ez a pad nem gumírozott, így folyamatosan jár benne a telefon, aminek a vége, hogy nem tud tölteni.

Bubunak vége, hangtalan a legújabb Subaru, a Solterra 64

Jó választás volt a szövet, lazít a műanyag tengeren

Többféle műanyag burkolatot tapinthatunk és láthatunk, van itt szövet is a műszerfalon, ami kicsit könnyít a fröccsöntött világon, de az összképről folyton az jut eszembe, hogy olyan japános, műanyag. Bár a formák nem rosszak, inkább nem illik nézelődni, mert meg fogjuk bánni.

Annyira Toyotából van, hogy annak a fedélzeti rendszere is került rá, a multimédia kezelőfelülete, de még a hangjai sem mások. A rendszer egyébkén jól kezelhető, sajátos logikája van, de mint minden, ez is tanulható, ráadásul gyors is, és nem túl összetett, vagyis sok dolgunk úgysem lesz rajta.

Bubunak vége, hangtalan a legújabb Subaru, a Solterra 65

A lábtér hatalmas, de a padló magas, így ülni nem igazán jó itt

Hátul ülve is feltűnően villanyautós, a magas padló miatt nem igazán kényelmes ülni benne akkor se, ha a lábtér már-már superbes méreteket mutat hosszanti irányban. Csomagtere legfeljebb 452 literes lehet, ami nem éppen kevés, de a padló és a perem is jó magasan van, a padló alatti rekesz pedig épp csak az egyik kábelnek elég. Elöl nincs tárolója, az inverter és a töltőegység foglalja el a helyet, 2023-ban ennél sokkal okosabb elrendezést is fel lehetne már mutatni.

Technika

Annyiban igaz, hogy a Subaru a szabadidősebb márka, hogy a Solterra csak négykerékhajtással kapható, 2-vel nem, mint a bZ4X. Akkumulátora 71,4 kilowattóra teljesítményű és 96 cellából áll és vízhűtést kapott. Töltése nem túl acélos, 6,6 kilowattot tud felvenni óránként váltóáramú csatlakozóról (AC), de hamarosan érkeznek a frissebb autók is, ami már 11-re is képes lesz.

Bubunak vége, hangtalan a legújabb Subaru, a Solterra 66

Elöl nincs tároló, a technika foglalja el a helyet

Az egyennáramú (DC) tölthetősége 150 kilowatt, amivel 30 perc alatt 80%-ra tölthető a Solterra akkumulátora. Korábban a Solterra és a bZ4X hatótávolságával és fogyasztásával nem volt megelégedve a sajtó, az ígérthez képest sokkal kevesebbet írt ki és magasabb fogyasztást. Ez főként azért volt, mert a teljes nulla megtehető hatótáv után a Solterra és a bZ4X még 50 kilométernyi hatótávot tárolt, nem csak 10-et, vagy annyit sem, mint a legtöbb villanyautó.

Ezt az autót már frissítették, a nulla után már csak 10 kilométer marad benne, viszont javult a hatótáv és a fogyasztási érték is. A legnagyobb hatótáv most, a kisebb, 18 colos felnikkel 465 kilométer, a magasabb felszereltséghez tartozó 20-as szettel 414 kilométer, most ezt is írja ki az autó teljes töltés után. Fogyasztásban 16-18 kilowattóra között ígér, amit a teszthéten nagyjából hozott is. Nagyobb felnikkel teljesen általánosan használva, légkondival 17,5 kilowattórás fogyasztást és 370-380 kilométeres hatótávot produkált.

Bubunak vége, hangtalan a legújabb Subaru, a Solterra 67

6,6 kilowattal tud tölteni AC-ról, akár 150-nel DC-ről

Villanymotorjaiból kettő van egyenként 109 lóerősek, a teljes erő 218 ló és 337 Nm nyomaték. Végsebességét 160 km/h-ban korlátozták, cserébe a 100-at eléri 6,9 másodperc alatt, ha arra van szükség. Fizikai összkerékhajtása nincs, motorjai külön hajtják a tengelyeket, de van off-road program, ami segít laza talajon haladni a Solterrával.

Vezetés

Nálam nem jelent rossz pontot, ha valaki egy jó megoldást másol, és a Peugeot-k vezetési pozíciója és fedélzeti élménye szerintem az egyik legjobb. A Solterrában is egyből otthonos a kormány pozíciója és mérete, minek is kavarnék egy feleslegesen nagy kormánnyal, ha ez a pici is elég? Ebbe már nem azért ül az ember, hogy vezetési élményt kapjon, vagy visszajelzést a technikától, de legalább azért a kevésért dolgozni sem kell sokat.

Bubunak vége, hangtalan a legújabb Subaru, a Solterra 68

Kicsit furcsa az üléshelyzet, de nekem bejön

Rettentő masszív érzetű autó a Solterra, 2010 kiló üresen, velem meg némi cókmókkal mondjuk 2,1 tonna, ami nem jelent jót a hazai utakon, mégis csodát művel a futóműve. Alig hatják meg az úthibák, a legtöbbet úgy vasalja ki, mintha ott sem lenne, a nagyobbakon meg úgy lép át, mint ahogy a legnagyobbak csinálják, így erre jár a plusz pont.

Kormányzása olyan súlyos, kicsit semmilyen, kicsit masszív, sok emléket nem hagyott bennem, de azt azért igen, hogy minden helyzetben elképesztően stabil maradt a Solterra. Nagyokat lehet vele kanyarodni, és a villanymotorok nyomatéka is rendesen hirtelen érkezik, de nem bolond módjára. Az ereje nem tör falakat, de rendesen meglódítja az autót, ennél többre egy pillanatig nem lenne szükség, a vége úgyis 160, addig pedig pont elég rugalmasan tud gyorsítani.

Bubunak vége, hangtalan a legújabb Subaru, a Solterra 69

Nem kell félteni, hogy meghúzzák

Elnyújtottan adja le a teljesítményét és a visszatermelése sem erős, higgadtan, természetesen lehet vezetni, ami mindenképpen jó pont. Nehezen tudok viszont elvonatkoztatni attól, hogy semmivel nem érzem többnek az utasterét, mint egy normális ötajtósnak, vagy szedánnak, miközben a külső méretei miatt indokolatlanul sok helyet foglal el a parkolóban és a közúton is.

Fékezésre nem bólint a karosszéria, a villanymotorokból sem hallani semmit, ahogy a kerék és szélzaj is abszolút minimális. Hozza a kötelezőt minden téren, jól tartja a sávot magától és a távolságtartó tempomat sem túl ideges, mintha mindent pont jól kicentiztek volna, olyan japánosan.

Bubunak vége, hangtalan a legújabb Subaru, a Solterra 70

465 kilométeres hatótávra lenne képes kisebb felnikkel

Ahogy próbálgatom, karikázok vele a városban, vagy épp ugrok fel az autópályára egyetlen gázadással, az jár a fejemben, hogy ez mégis milyen autó? Ha lecserélnénk az emblémáját akármire, oda is illene, ha kicsit fényesebb a csomag, akkor még prémiumnak is jó, mert nincs olcsó hatása, csak éppen annyira semmilyen az egész, hogy a Subaru emblémának is csak azért örülök, mert már régen láttam magam előtt.

Elment 370 kilométert az én vezetési stílusom mellett, ha még oda is figyeltem volna, akkor a 400-at is ki tudtam volna belőle erőltetni, ami már nem rossz érték. Ha ugyanezt beleszuszakolták volna egy áramvonalasabb, alacsonyabb formába, akkor plusz 50 kilométert még megjósolnék neki, egyszer talán az olyan villanyautók ideje is eljön.

Bubunak vége, hangtalan a legújabb Subaru, a Solterra 71

Kiváló futóműve van a magyar utakra

Költségek

Háromféle felszereltséggel érhető el a Suberu Solterra, Comfort, Platinum és Platinum Plus közül lehet választani, utóbbi csak a nyitható panoráma tetővel tud többet a második szintnél. Minden vezetéstámogató rendszer alapáron benne van már, így a sávkövető, a távolságtartó, a ráfutásra figyelmeztető, a vészfékasszisztens és a holttér figyelő rendszer is, de keresztirányú forgalomra is figyelmeztet tolatáskor.

A Platinum csak kényelmi extrákat ad hozzá az alap csomaghoz, például Harman/Kardon hifi rendszer, szintetikus bőrüléseket, lebillenő tükröket, riasztót, elektromosan állítható utas ülést és kormányfűtést. 25,32 millió forintról indul most a Solterra, ebből pedig 2 milliót lendületből elenged a hazai Subaru forgalmazó Emil-Frey, amivel éppen csak 25 000 forinttal, de alá kínál a Toyota emblémás testvérmodell összkerekes változatának.

A Subaru Solterra és vetélytársai – Listaár, forint
Subaru Solterra (218 LE) 25 320 000
Toyota bZ4X (218 LE) 25 345 000
Lexus RZ 450e (313 LE) 27 590 000
Ford Mach-E (269 LE) 22 450 000
KIA EV6 e235 AWD (235 LE) 23 190 000

Értékelés

Egy sokadik villanyautó a kínálatban különösebben meghatározható identitás nélkül, egy autó, ami bármilyen emblémát viselhetne. Sem igazán negatív, sem igazán pozitív élmény nem éri a bent ülőket, A-ból B-be teljesen észrevétlenül képes eljuttatni az utasait, ami hosszú távon jó tapasztalatokhoz vezethet. Eddig sem volt Európában igazán élénk a Subaru, és ezután sem lesz már, a Solterra csak egy lesz a rengeteg opció közül azoknak, akik villanyautóban gondolkodnak.

Mellette – Ellene
 
  • Két motorral összkerékhajtás
  • Nem túlzó teljesítmény
  • Kihasználható hatótáv
  • Remekül csillapító és tartó futómű
 
  • Rengeteg műanyag az utastérben
  • Fejtérben szűk utastér
  • Csak 6,6 kilowattos AC töltés
  • Különösebben nincs benne semmi érdekes

Szavazás

 

Hogy tetszik a Subaru Solterra?
átlag
6.02
szavazat
289
Hogy tetszik a Subaru Solterra?