Változatos neveken fut immár tíz éve és három generáció óta világszerte a Subaru alsó-középkategóriás crossovere. A nálunk XV-ként ismert modellt Észak-Amerikában jó ideje Crosstrek néven forgalmazzák, 221 mm-es szabad hasmagasságával és kiforrott összkerékhajtásával kifejezetten ügyesen boldogul földutakon, csúszós területen.

A Subaru mégis úgy érezte, vannak még távlatok a konstrukcióban, ezért elkészítette annak off-road-orientált kiadását: a Crosstrek Wilderness modellt. A recept ránézésre egyszerűnek tűnik: tovább növelték a szabad hasmagasságot, marcona műanyag burkolatokkal és színes betétekkel vadították a külső megjelenést, valamint vegyes használatú abroncsokat szereltek fel a kocsira.

Terepre vadították a kompakt Subarut 1

A valóság azonban ennél árnyaltabb. A legnagyobb, 2,5 literes bokszermotor mögé áthangolt fokozatmentes sebességváltót és módosított áttételű differenciálművet szereltek. Kis sebességnél és csúszós útfelületen ezzel javult az erőátviteli képesség, és mivel a váltóolajat külön hűtőkör temperálja, a legnagyobb vontatható tömeg csaknem kétszeresére nőtt: meghaladja a másfél tonnát.

Habár ezek a paraméterek jól mutatják, hogy a különleges kivitelű modellt nem autópályára szánták, a Subaru nemcsak az EyeSight vezetőtámogató arzenált nem hagyta ki belőle, de még vészhelyzeti automata kormányzással is felszerelte, amely 80 km/óra sebesség alatt segít a vezetőnek a megfelelő elkerülőmanőver végrehajtásában.

Terepre vadították a kompakt Subarut 63

Ami a már említett látványelemeket illeti, vadonatúj első és hátsó lökhárítók, méhsejrácsozatú hűtőmaszk, kövérebb kerékívtoldatok, fém kartervédő lemez, hatszögletű ködfények, valamint a motorházfedélre ragasztott, csillogásmentesítő matt fekete matrica csinál kedvet a kalandozáshoz. A belső térben vízálló, dombornyomott üléskárpitok és rézszínű dekorelemek különböztetik meg a Wilderness modellt az alapkivitelektől.

Speciális tetőcsomagtartót is kap a kocsi, amely statikusan több mint 300 kilóval terhelhető, így nyugodtan felverhetünk rajta egy komolyabb tetősátrat.

Terepre vadították a kompakt Subarut 64

A futómű hosszabb rugóstagokat és lengéscsillapítókat kapott, hogy további 15 mm-rel emeljék a hasmagasságot, illetve nagyobb terepszögeket biztosítsanak.

A Subaru bevált X-Mode elektronikus terep-üzemmódváltó rendszere sem hiányozhat, amely az AWD, CVT és ESP rendszerek egyedi vezérlésével segít előrejutni havon, murván, hóban vagy sárban. A rendszerhez kiegészítő kijelző is tartozik, az elmaradhatatlan műhorizonttal.

Terepre vadították a kompakt Subarut 65

Ugyancsak az X-Mode vezérlés része a meredek lejtőn automatikusan aktiválódó ereszkedésszabályozó váltóvezérlés.