Annak ellenére, hogy a WRX STI-t sokáig ismert formájában már nincs többé, nehezen kopik ki a köztudatból: ez persze annak is köszönhető, hogy a Subaru nagy teljesítményű, sikeres raliautója posztumusz korszakában is komoly eredményeket ér el – ráadásul a japán típussal Bradon Semenuk és navigátora, Keaton Williams megnyerte az idei amerikai ralibajnokságot (ARA).

Még mindig penge a Subaru nyugdíjazott sárdagasztója 1

Semenukék kiélezett küzdelemben győzték le Ken Block és Alex Gelsomino kettősét, miután csapattársuk, Travis Pastrana korábbi medencetörése miatt „kiszállt” a bajnoki küzdelemből, a legendás driftert pedig úgy sikerült megállítani, hogy zsinórban négy futamon is győzött. Mindemellett a Lake Superior-i záróforduló is tartogatott fordulatokat: Block – aki az ex-WRC-s Hyundai i20-szal versenyzett – három szakaszgyőzelemmel és tíz másodperces fórral kezdett, de a hetedik szakaszon kibabrált vele a leeső hó. A Subaru így kettős sikert könyvelhetett el a szezonzárón.

A WRX 1992-ben mutatkozott be, két évvel később pedig az Imprezával jelent meg a rali-világbajnokság (WRC) mezőnyében, felváltva a Legacyt. Bár a 247 lóerős teljesítmény igen csekélynek tűnt, a Subaru WRX STI már 1995-ben megszerezte az egyéni és a konstruktőri bajnoki címet, ami egyúttal a néhai legendás Colin McRae egyetlen év végi diadala is volt. Csapatszintű sikerét a következő két idényben is megismételte a Subaru, majd 2008 végén intett búcsút a sorozatnak.

Még mindig penge a Subaru nyugdíjazott sárdagasztója 2

A WRX STI gyártását az év elején, az új generációs STI bemutatkozásával lőtték le a változó piaci igényekre, valamint az elektrifikációra hivatkozva. Annak leleplezésekor egy tanulmányautót is bemutattak a japánok, akik a közel 1100 lóerős technikához nagy terveket szőnek: