Subaru

Subaru

A boxermotor nagy híveként ismert Subaru japán autómárkát 1953-ban alapították. Kínálatát manapság a sportautók mellett személyautók és SUV-k adják.

Tudj meg többet!

Hivatalosan 1953-ban hozták létre a Subaru japán autógyártó-vállalatot, ám gyökerei egészen 1915-ig nyúlnak vissza az időben. A sokáig repülőgépkutató-laboratóriumként működő Fuji Heavy Industries (FHI) átszervezésére 1932-ben került sor, immár Nakajima Aircraft Company Ltd. néven, mely a második világháború alatt Japán repülőinek egyik fő gyártójává vált.

 

A háború után Fuji Sangyo Co., Ltd.-ként szervezték újra a vállalatot, ami repülőgép-alkatrészekből építette meg Fuji Rabbit nevű motoros robogóját 1946-ban. A japán kormány rendelete értelmében négy évvel később 12 részre osztották fel. 1953 és 1955 összesen hat vállalat egyesült, és újra létrejött a Fuji Heavy Industries. A vezetés azonban új vállalatot akart létrehozni autógyártásra, és mialatt elkezdték fejleszteni a P-1 kódnevű autót, megszületett a Subaru.

 

Az első modell Subaru 1500 néven jelent meg, de ellátási problémák miatt csak húsz darab készül belőle. Az 1954-ben megjelent típust több másik követte, például a Subaru 1000, ami a márka története szempontjából meghatározó boxermotor 1965-ös megjelenése miatt fontos mérföldkő.

 

Később, amikor a japán kormány az autóipar összevonását rendelte el, a Nissan több mint 20%-os részesedést szerzett a Subaru anyacégében, mellyel egy együttműködés vette kezdetét a két gyártó között. A kooperáció jegyében jöttek létre azok a sikertípusok, mint a Legacy, az Impreza és az Impreza WRX, valamint a Forester. Azután, hogy a Nissan a Renault-val kötött szövetséget, FHI-részvényeit a General Motorsnak adta át, melyen az amerikai vállalat 2005-ben túl is adott.

 

A Fiastyúk csillagképet emblémáján tudó márka azóta a Toyotával működött együtt számos projektben, a BRZ 2012-es megjelenése is ennek köszönhető.

 

A Subaru egyike az utolsó, technikai megoldásaihoz makacsul ragaszkodó gyártóknak: miközben a legtöbb márka már évtizedek óta soros négyhengeres motorokat gyárt elsőkerék-hajtással, a japánok továbbra is kiállnak a boxermotor és a fejlett, szimmetrikus összkerékhajtás mellett, ami a márka összetéveszthetetlen stílusát és vonzerejét adja. Ennek ellenére a japánok sem zárkóznak el az alternatív hajtástól: a 2022-ben bemutatott, a Toyota bZ4X-en alapuló Solterra a márka első tisztán elektromos típusa.

 

A Subaru ismertebb modelljei:

 

Rövid Forma-1-es karrierje aligha, a raliban nyújtott teljesítménye viszont annál inkább hozzátett a Subaru történelmi sikereihez. Legjobb eredményeit kétségkívül a rali világában érte el, elsősorban a Subaru Imprezával, mellyel a gyártók között háromszor bizonyult a legjobbnak, egyéni világbajnoki címet pedig szintén három alkalommal szereztek vele.