Utoljára négy éve volt autószalon Tokióban, a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet után idén október 25-én nyitott meg a páratlan években megrendezett autókiállítás. Magyar autórajongóként a Tokyo Mobility Show-n a legfontosabb újdonság idén a Suzuki Swift következő generációja. Elmentünk, megnéztük, beültünk és összegyűjtöttük mindazt, amit tudni lehet az egyelőre koncepcióautónak mondott újdonságról.

Külső

Egyetlen autót hozott el a tokiói standra a Suzuki, a sajtófotókon is kék fényezéssel és jobb oldali kormánnyal szerepel a Suzuki Swift. Megmaradt a karaktere, amit az RS2-es vagy vasaló Swift óta őriz a márka, de érezhetően változott az autó. Optikailag szélesebb és erőteljesebb lett elődjénél.

Nem tér vissza Esztergomba az új Suzuki Swift 1

Elöl újak a fényszórók, a nappali menetfény alulról és felülről is LED-ívvel keretezi a lámpákat. A hűtőmaszk lapított méhsejtmintás és feketére fényezett. A fő változás talán az övvonal kiszélesítése, a trapéz keresztmetszetű motorháztetőtől erős ív fut hátra a kilincsek és az oldalablakok között, ami jót tesz az autó kiállásának.

Valamit javulhat az autó alaktényezője is az új hátsó tetőspoilerrel. Alul részleges alvázborítás segít a levegőnek minél kevesebb örvényléssel átáramlani a kocsi hasa alatt, az első kerekek előtt menetszélterelő műanyaglapokat látni, ha lehasaltok a kocsi alá.

Információink szerint változatlanul 1695 mm a japán belpiacos modell szélessége, aminél az európai exportautók négy centiméterrel szélesebbek lesznek. Ebben nincs eltérés, a Japánban, Hamamacu városában gyártott kisautó kifutó verziója is kétféle karosszériaszélességgel készül.

Nem tér vissza Esztergomba az új Suzuki Swift 63

Javulhat az alaktényező az új hátsó tetőspoilerrel

3845 milliméter a mostani modell hosszúsága, ennél valamivel nagyobb lett az új, de gyári adatot még erről sem adott ki a márka. Az autó fejlesztési vezetője beszélgetés közben megerősítette, hogy jóval 4 méteren belüli a teljes hosszúság, mert a Swift egyik értéke az agilitás és a jó vezethetőség, amihez nemcsak a 9,6 méteres, kimondottan kicsinek számító fordulókör-átmérő tartozik hozzá, de a kompakt karosszériaméret is.

Belső tér

Mivel a padlólemez az eddigi és valószínűleg a tengelytáv sem változik érdemben, a belső tér és a csomagtartó nagyságrendileg akkora lesz, amekkora most. A jobbkormányos autóba beülve erős oldaltartású ülésekkel és teljesen vállalható anyagokkal találkoztunk abban a pár percben, amit sikerült az új Suzuki Swiftben töltenünk.

Nem tér vissza Esztergomba az új Suzuki Swift 64

Küzdelmes volt, de sikerült beülni a megújuló Swiftbe

Új a központi érintőképernyő és a rajta futó menürendszer is. A kijelző az eddiginél magasabban, jobban elérhető helyen van a műszerfal legtetején, esztétikailag azonban visszalépés a szellőzőnyílások alatti, a műszerfalba integrált megoldáshoz képest.

Olcsó digitális óracsoport helyett a Suzuki megőrizte a mutatós műszereket. A négy kerek óra közül egy jutott a hűtőfolyadék hőmérsékletének, ami egyre nagyobb szó. Van egy benzinóránk is, előbbi a fordulatszámmérőbe, utóbbi a sebességmérőbe integrálva.

Technika

2017-ben indult a jelenlegi Swift értékesítése. Bár a cég az átlagosnál hosszabb modellciklussal dolgozik, közel hét év után itt is számítani lehetett az autó megújítására.

Nem tér vissza Esztergomba az új Suzuki Swift 65

Megmarad a padlólemez, ezzel együtt a csatolt hosszlengőkaros hátsó futómű is

Nincs szó teljes generációváltásról, mert a padlólemezt és ezzel a technika zömét az új  a most futó autóból örökli. Elsősorban a külső tér el, akárcsak a 2016-os erős modellfrissítés után 2021-ben megújuló S-Cross esetében.

Továbbfejlesztett ütközés-megelőző fékrendszert kap az autó, erre utal a középső kijelzőn a DSBS II (Dual Sensor Brake Support) felirat is. A vezetőtámogató rendszerek közé tartozik a fáradásfigyelésen kívül a távfény és a tompított között váltó automatika.

Egyelőre nagyon erős a titoktartás az autó körül, még arra a kérdésére sem volt szabad válaszolnia a projekt főmérnökének, akivel a megújult Swiftről beszélgettünk, hogy mi a motorkódja vagy hány hengeres motor van az autóban.

Nem tér vissza Esztergomba az új Suzuki Swift 67

Jövőre jön az új Swift, 2025-ben az eVX koncepcióautóból kész lesz a szériagyártású modell. Háromhengeres benzinesre válthat a kisautó

Itt most összesen 10 perce volt a teljes magyar sajtócsapatnak arra, hogy megismerje a koncepcióautónak mondott Swiftet és az eVX tanulmányautót, amiből a Suzuki első elektromos autója születik az S-Cross méretében, továbbá lefotózza mindkettőt és kérdezze a gyári embereket a kocsikról. Így idő hiányában nem álltam neki leszedni a légszűrőházat és megnézni, hány gyújtótrafója van a motornak vagy kódjeleket keresgélni rajta, erre most nem volt lehetőség.

Valószínűleg 1,2 literes, de háromhengeres motor váltja a most szintén 1,2 literes, négyhengeres benzinest, és továbbra is önindító-generátoros kisegítő hibridhajtás teszi még takarékosabbá, ami most 12 voltos rendszert jelent, apró lítiumakkumulátorral és erősített önindítóval. Az ISG-nek nevezett, szíjhajtású villamos gép 1,94 kilowattos (2,64 lóerős).

31 éve jött az első hazai Swift

Bányabezárások, az államszocilista korszakban erőltetett nehézipar leépülése és az állami cégek csődje miatt Magyarországnak a rendszerváltoztatás után igen nagy szüksége volt új munkaadókra. Az egyik első nagy autóipari beruházó a Suzuki lett, az esztergomi üzemben 1992. október elején kezdődött meg a gyártás.

Nem tér vissza Esztergomba az új Suzuki Swift 68

Göncz Árpádé lett a 10 ezredik esztergomi Swift, az egykori köztársasági elnök később egy gyermekothonnak ajándékozta az autót

Ezer darab Swift készült el az eső évben Esztergomban. Az egyliteres motorral szerelt változatért 730 ezer forintot kellett fizetni, az 1,3-as kivitel ára 800 ezer forint volt. Napjainkban évi 110-120 ezer autó készül Esztergomban és 85 másodpercenként gördül le egy kész Suzuki a gyártósorról.

Alig egy évvel az ötajtós Swiftek sorozatgyártásának megkezdése után, 1993-ban indult a négyajtós Swift Sedanok gyártása. A gyár 1994-től termelt exportra is és 1996-ban ünnepelhettük a 100 ezres határ elérését. Mindössze három évvel később Esztergom meghaladta a negyedmilliós autós darabszámot és az itthon értékesített mennyiség elérte a 100 000 darabot, a Swiftnek köszönhetően.

Nem tér vissza Esztergomba az új Suzuki Swift 69

Ma ennek a darabszámnak nagyjából a négyszeresénél tart Esztergom

2000-ben a Wagon R+, 2003-ban az Ignis, 2005-ben az RS2-es új Swift, 2006-ban az SX4, 2008-ban a Splash, majd 2010. június 10-től az új Swift következett a hazai gyártásból. 2011-ben a magyar gyár már a kétmillió legyártott autót ünnepelte egy Swift személyében, 2014-ben ez a szám már 2,5 millió volt, 2017-ben pedig a harmadik milliót. 2023 szeptemberében az S-Cross volt az ünnepelt: 10 év után elkészült belőle a félmilliomodik autó.

Még nem adott ki a gyártó adatokat sem a motor paramétereiről, sem a menetteljesítményekről. Jelenleg a K12D kódjelű, láncos szelepvezérlésű, szívóoldalon változó vezérlésű, 16 szelepes és dupla vezérműtengelyes benzines 83 lóerős, 1197 köbcentis és 2800-as fordulaton ad le maximum 107 Nm forgatónyomatékot.

Nem tér vissza Esztergomba az új Suzuki Swift 70

Magasra került a korábban a műszerfalba integrált képernyő

A végsebesség most 165 km/óra a 4×4-es, 170 a fokozatmentes automatikus váltós és 175 km/óra az ötfokozatú kézi váltós Swifttel. Nagyságrendileg valami hasonlóra számíthatunk az újtól is.

Nem kaptunk egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy van-e jövője a két kipufogójáról azonnal megismerhető sportmodellnek, de a reakciók alapján Swift Sport helyzete nem tűnt reménytelennek.

Nem Esztergom lesz az új Suzuki Swift szülőhelye, ezt a gyárat továbbra is crossover és SUV-modellek gyártására használja a Suzuki, teljes hibrid és kisegítő hibrid hajtásrendszerrel. Ez egyben azt is jelenti, hogy a márka első elektromos autójának gyártására egy frissen épült indiai üzem kap lehetőséget. Jó ideje a Maruti/Suzuki India első számú autógyártója és a világ legnépesebb országa egyben a japán autómárka legnagyobb piaca is. Az ottani  együttműködés 1983-ban kezdődött.

Nem tér vissza Esztergomba az új Suzuki Swift 71

Ránézésre a térkínálat változatlan, az utas- és a csomagtérben is

Jövőre jön

Még arról sincs közelebbi információnk, hogy pontosan mikor kezdődik az autó piaci bevezetése, csak a 2024-es évet adta meg a Suzuki. Én arra tippelek, hogy legalább fél év, mire a szériaváltozatot bemutatja a márka, elkezdődik az autó sorozatgyártása és megérkezik az új Swift a magyarországi márkakereskedőkhöz, ami kerekítve 80 taggal mesze a legkiterjedtebb márkakereskedői hálózat hazánkban.

Egyelőre ennyit sikerül megtudni az autóról a néhány soros sajtóközleményekből és a helyi szakemberektől. A képgalériában találtok saját képeket a standról és gyári stúdiófotókat is az autóról, amely 2024-től Magyarországon is továbbírja a Suzuki Swift történetét.

Hogy tetszik az új Suzuki Swift?
átlag
7.13
szavazat
1027
Hogy tetszik az új Suzuki Swift?