Jövő tavasszal lesz négy éve, hogy a Toyota bemutatta a Yaris Cross városi szabadidőjárművet. A piaci bevezetés aztán sokat csúszott – Japánban 2020 őszén, Európában pedig csak 2021 derekán kezdődött meg a forgalmazás –, ám a modell evolúciós ütemtervén nem változtattak emiatt. Így a Toyota már most, a látszólag indokoltnál valamivel hamarabb bemutatta a típus első jelentős modellfrissítését.

Itt az új Toyota, most mindent elárulunk róla 1

A legfontosabb, hogy a Yaris Cross is megkapja azt a növelt teljesítményű, új generációs hibrid hajtásláncot, amely még 2023 májusában a Yarisban megjelent. A másfél literes benzinmotor változatlan, de nagyobb teljesítményű villanymotort illesztettek hozzá, valamint módosították a teljesítményvezérlő elektronikát. Így 116-ról 132 lóerőre nőtt a rendszerteljesítmény. A másik villanymotor nyomatéka a teljes fordulatszám-tartományban nőtt, a nyomatéki csúcs a korábbi 141 helyett 185 Nm.

Itt az új Toyota, most mindent elárulunk róla 47

Az autó így a korábbi 11,2 helyett 10,7 mp alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órára, a 80–120 km/órás átgyorsítás 9,3 helyett 8,9 másodpercet vesz igénybe – nem drámai mértékű tehát a változás, de a Toyota elegendőnek látta ahhoz, hogy az új mellett a régi hibrid változatot is a kínálatban tartsa – az új modell Hybrid 130, a régi Hybrid 115 néven fut majd.

Ezzel párhuzamosan a Toyota mérnökei a rezgéscsillapító és hangelnyelő megoldások továbbfejlesztésével (motor lengéscsillapító, szívócső rezonátor, egy helyett három réteg műszerfali hangszigetelés, valamint plusz egy réteg filc a motortér és a szélvédő találkozásánál), valamint vastagabb üvegből készített szélvédővel és oldalablakokkal csökkenti az utastéri zajszintet.

Itt az új Toyota, most mindent elárulunk róla 48

A műszeregység digitális, képátlója 7,0 vagy 12,3 colos lehet – utóbbi többféle üzemmóddal testre szabható. Az infotainment-rendszer gyorsabb, mint volt, navigációs rendszere felhőalapú (azaz online adatbázisból dolgozik), érintőképernyője kiviteltől függően 9,0 vagy 10,5 colos. A hangvezérlést is továbbfejlesztették, az okostelefon-integráció vezetékek nélkül megvalósul.

Nem csak adatkábelre nincs szükség a megújult Yaris Cross fedélzetén, de a (képeinken khaki színben látható) Premiere Edition kivitel esetében kulcsra sem: összesen öten nyithatják, zárhatják és indíthatják el (előre regisztrált) okostelefonjuk segítségével az autót. A telefont elő sem kell venni, elég, ha magunknál tartjuk. A funkció fizetős, de az első év bennefoglaltatik az autó vételárában. További funkciók is távvezérelhetők okostelefonról.

Itt az új Toyota, most mindent elárulunk róla 49

Új az EDSS rendszer, amely észleli, ha a vezető egy ideje inaktív – nincs gázadás, fékezés, kormányzás. Ilyenkor hangjelzéssel riaszt, és ha a sofőr erre sem reagál, automatikusan megállítja az autót, bekapcsolja a vészvillogót, és oldja a központi zárat.

A Yaris Cross megkapja a biztonságos kiszállást támogató rendszert (amely figyelmeztet, nehogy rányissuk az ajtót egy közeledő kerékpárosra vagy autóra), valamint a hátsó ülés foglaltságjelzését, amely emlékezteti a sofőrt, hogy a hátsó ülésen utasok (gyermek, kisállat) vannak.

Itt az új Toyota, most mindent elárulunk róla 50

A sávelhagyásra figyelmeztető jelzés okosabb lett: érzékeli, ha azért manővereztünk ki a sávból, hogy elkerüljünk egy ütközést vagy gázolást, és ilyenkor kikapcsolja a pittyegést, míg az autót a sáv középvonalában tartó funkció természetesebb, finomabb beavatkozással teszi a dolgát. Ami pedig a táblafelismerőt illeti, egyetlen mozdulattal érvényesíthetjük az azon szereplő sebességkorlátozást az autó sebességhatároló rendszerében, így elkerülve a gyorshajtást.

Itt az új Toyota, most mindent elárulunk róla 51

A rengeteg új funkció mellett a felszereltségi szintek választéka is bővült. Az új Premiere Edition exkluzív khakizöld fényezést (ld. fent), új 18 colos keréktárcsákat, öltésekkel díszített belső kárpitozást és műszerfalborítást kap – egyébként a karosszériaszín gyöngyházfehér vagy ezüstmetál is lehet, de minden esetben kéttónusú, kontrasztos tetővel.

Kiviteltől függetlenül új rajzolatú az üléskárpit, puha tapintású a műszerfal alsó része, valamint megjelent a kínálatban egy friss borókakék karosszériaszín.

Alább rövid videón tekintheted meg a Toyota megújult városlakóját.

a videó a hirdetés után indul