Volkswagen

Volkswagen

A Volkswagen egy 1937-ben alapított, német autómárka, melyhez konszernként egy tucatnyi márka köthető, többek között az Audi, a Bugatti, a Seat és a Škoda.

Tudj meg többet!

A Volkswagen a világ egyik legnagyobb autógyártója, melyet 1937-ben, a Német Munkafront (DAF) finanszírozásával alapítottak Németországban. Azóta egy tucatnyi autómárkát tulajdonló cégcsoporttá nőtte ki magát: saját márkáján kívül olyan gyártókat tud a soraiban a Volkswagen Group, mint az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Cupra, a Ducati, a Lamborghini, a Seat, a Škoda és a Porsche, valamint az MAN és a Scania.

 

Annak idején a Ferdinand Porsche által tervezett közismert „Bogár” összeszerelésére alapították, majd a lendület a II. világháborút követő időszakra is kitartott. Olyannyira, hogy 1972-re valóban népautóvá (németül ezt jelenti a Volkswagen márkanév) nőtte ki magát: 15 millió példánnyal a legendás Ford T-modellt is megelőzte a típus.

 

A következő évtizedek sikereit nagyban a mai napig is gyártott Golfnak és Passatnak köszönheti a Volkswagen. A márka renoméját ugyan megtépázta a 2015-ös dízelbotrány, de 2017-ben elsők között kötelezte el magát az elektromos autók nagyobb számban történő gyártása iránt. Az elektromos projekt oszlopos tagjának számít az ID.3, amit 2019-ben mutattak be.

 

Ezek a Volkswagen ismertebb modelljei:

 

Számos versenysorozatban, azon belül is főként a rali-világbajnokságon és a Dakar-ralin versenyzett a Volkswagen, de TCR-projektet is futtattak. A raliban Sébastien Ogier összesen négy világbajnoki címet szállított a wolfsburgiak számára 2013 és 2016 között, míg a Dakart 2009 és 2011 között egymás után háromszor húzta be a márka. 2019 végén valamennyi belső égésű motoros programját, egy évvel rá pedig a komplett gyári részleget megszüntette a Volkswagen. Pedig az elektromos, 670 lóerős I.D. R-rel a legendás Nordschleiféval, ismertebb nevén a Zöld Pokollal és az ikonikus hegyi pályával, a Pikes Peakkel együtt több helyszínen is körrekordot állítottak fel azzal.