Mostanában elég aktuális, és néhány hónapig még az is lesz, szóval hoztunk néhány tanácsot, hogyan vágj neki egy csúszós, fagyos emelkedőnek autóval.

Ne nyomd a gázt ész nélkül

Ha nem akar megindulni az autó (ez még összekerékkel is előfordulhat) ne azzal próbáljunk javítani a helyzeten, hogy nagyobb gázt adunk. A kerek ettől csak gyorsabban pörögnek majd, és csak kopnak a gumik. Vagy elindul kis gázzal, szépen araszolva, minimális kipörgésekkel, vagy inkább guruljunk lentebb, ahol lendületet tudunk venni és úgy próbáljunk meg feljutni az emelkedőre.

Nem követendő példa: egy kamionos ismerősömmel utaztam jó néhány éve, aki a rakodóterületen jeges aszfaltra tévedt és se előre, se hátra nem tudunk tovább menni. Ő azt a megoldást választotta, hogy addig pörgette a kerekeket helyben, amíg az meg nem olvasztotta maga alatt a jeget és tapadást nem találtunk az aszfalton. Ez jó néhány percig tartott és jó néhány milliméter abroncsot elfogyasztottunk. A munkáltató biztosan lájkolta…

Ne félj kommunikálni

Kérjük meg bátran a körülöttünk lévő autósokat, gyalogosokat, hogy segítsenek, akár megtolással, akár visszagurítással. Minél tovább szerencsétlenkedünk egyedül, annál nagyobb lesz a stressz és annak ritkán van jó vége. Plusz ha segítséget kérsz, hamarabb kievickélhetsz a bajból és másokat sem tartasz fel túl sokáig.

Amikor jogos az „anyázás”

Ha nyári gumival szenvedünk egy havas, jeges emelkedő alján, akkor benne van, hogy anyukánk sűrűn fog csuklani, ha ezzel feltartjuk a többi autóst. Legyen minidig megfelelő abroncs a verdádon.

Kötél

Vontatókötél legyen mindig az autóban, különösen télen. És azzal is legyünk tisztában, hol van a vonószem és hová kell betekerni.

Túl vagy a nehezén? Tényleg?

Amikor végre felszenvedtük magunkat a domb tetejére, nem árt, ha gondolunk arra is, hogy a lejtő alján bizony meg kell tudni állni. Jó esély van rá, hogy az az oldal is ugyanúgy síkos, ezért nagyon óvatosan ereszkedjünk lefelé, ha kell használjuk a motorféket, ne nyomjuk rendes féket túl erősen.

Akadtál már el emelkedő alján?
Igen, nagyon kellemetlen volt
21% (223)
Nem, én sosem akadok el sehol, profi vagyok
32% (340)
Előfordult, de általában gyorsan megoldottam
47% (495)