A hétvégén már csak az ország magasabban fekvő pontjain havazott, amilyen például a budai Svábhegy. Itt közlekedik a  Széchenyi-hegyi Gyermekvasút a 7-es számú, keskeny nyomtávú vasútvonalon, és olyan fotók készültek róla, hogy instant karácsonyi hangulatot fecskendezett belénk. Fent ültél a vonaton? Irigykedünk!

Aranyos fotókon a hétvégi budapesti havazás 1

Gőzmozdony vontatta a Gyermekvasúton közlekedő nosztalgiavonatot a Normafa és a Széchenyi-hegy megállók között.

A Gyermekvasúton rendszeresen egy MÁV 490-es gőzmozdony húzza a kocsikat. A típus futótengely nélküli négycsatlós, szertartályos, telített gőzzel üzemelő mozdony volt – azaz az ikerhengeres gépezet a mozdony valamennyi tengelyét hajtotta –, belsőkeretes.

Aranyos fotókon a hétvégi budapesti havazás 2

A mozdony kéthengeres gőzgépe mind a négy kerékpárt hajtja, kazánja olyan kialakítású, hogy benne nemcsak szénnel, hanem (pl. erdei vasutaknál) sokkal gazdaságosabb fával is lehessen tüzelni.

Aranyos fotókon a hétvégi budapesti havazás 3

A Gyermekvasút két végállomása a Széchenyi-hegy és a 235 méterrel alacsonyabban elhelyezkedő Hűvösvölgy. A pálya 11,7 km hosszú, egyvágányú, nem villamosított, a vasútvonalon a kereskedelmi és forgalmi szolgálatokat a vonal átadása óta 10–14 éves gyermekek látják el (felnőttfelügyelettel).

Aranyos fotókon a hétvégi budapesti havazás 4

A dízelmozdony is munkára volt fogva a hétvégén.

2015-ben a vasútvonal bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a világ leghosszabb olyan vasútvonala, ahol a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el.

Aranyos fotókon a hétvégi budapesti havazás 5

Ültél már ezen a Gyermekvasúton?
Igen
63% (165)
Nem
34% (90)
Igen, pont most hétvégén is
3% (7)

Aranyos fotókon a hétvégi budapesti havazás 6

Aranyos fotókon a hétvégi budapesti havazás 7

Indulásra készítenek fel egy gőzmozdonyt a Gyermekvasút hűvösvölgyi vontatási telepén.

Aranyos fotókon a hétvégi budapesti havazás 8

Aranyos fotókon a hétvégi budapesti havazás 9