Csupán egyetlen versenyhétvégét élt meg Michael Schumacher és a Jordan kapcsolata, mégis emlékezetessé vált a Forma-1 történetének egyik legrövidebb együttműködése. Pedig az 1991-es Belga Nagydíj hétvégéjén még csak sejteni lehetett, hogy később sokra viheti a kerpeni reménység, de azt talán senki sem gondolta, hogy hét ízben nyer majd világbajnokságot.

A jó 30 évvel ezelőtti történetet ezúttal a Bonhams árverése elevenítette fel, február 2-án ugyanis Párizsban kerül kalapács alá az 1991-es évjáratú Jordan-Ford. A szénszálas monocoque alatt a Ford 3,5 literes V8-as motorja bújt meg, ami 13 ezres percenkénti fordulatszámon 650 lóerős teljesítményt adott le. A HBA4 kódnevű motorhoz a Jordan és a Hewland hatsebességes manuális váltóját építették be.

Eladó a jól ismert F1-es autó, amivel Schumacher debütált 1

Michael Schumacher első királykategóriás versenyhétvégéjén a Jordan 191-essel vett részt.

A 191-es kódnevű modellel nemcsak Schumacher debütált, de Andrea de Cesaris és Alex Zanardi is versenyzett. Ez azonban a 191-6-os számú karosszéria, aminek még érdekesebb története van. Arra a bizonyos belgiumi hétvégére három különböző kasztnival érkezett a Jordan: a 4-es, az 5-ös, illetve a 6-os számúval. Bár Schumacher korábban egyszer sem vezette a csapat versenygépét, az 5-ös számúval azonnal gyorsabb volt, mint De Cesaris. Arra gyanakodott az olasz versenyző, hogy valami nincs rendben az autójával, így a 4-esről a 6-os számú kasztnira váltott.

Ekkor Schumacher vette át az 5-ös számút, mellyel a nyolcadik leggyorsabb időt autózta az első szabadedzésen, természetesen a nála jóval rutinosabb csapattársát is legyőzve. A sorrend később sem változott kettejük között: a kvalifikáción Schumacher végül a hetedik lett a Jordan 5-ös számú gépével, míg De Cesaris a 6-ossal a 11. legjobb időt autózta. A verseny azonban egy kanyar után véget ért Schumacher számára, miután a kuplung alig pár száz méter után megadta magát. Úgy tűnt, hogy az olasz versenyző pártjára áll a szerencse, de a hajrában őt is cserben hagyta a technika, miközben közel állt ahhoz, hogy megszerezze a Jordan első F1-es dobogóját.

A 2021-es Brit Nagydíj hétvégéjén a Haastól kirúgott jelenlegi Mercedes-tartalékversenyző, Mick Schumacher is kipróbálhatta édesapja első Forma-1-es versenyautóját:

Az ikonikus Jordan esetében 1,4-2 millió euró közötti leütési árra számítanak, ami átszámítva 550 milliótól 780 millió forintig terjedő vételárat jelenthet.