A digitális kvarcórák vitathatatlan királya, a japán Casio 40 évvel ezelőtt, 1983-ban dobta piacra első ütős-verős, mindent elbíró modelljét, a G-Shockot.

A széria mára teljes almárkává nőtte ki magát, az ütés- és vízálló modellek a katonák, hegymászók, búvárok, extrém sportolók – na és persze a túrázáshoz, fürdőzéshez, kerti munkához használható időmérőt kereső hétköznapi emberek – kedvenc órái lettek.

A G-Shock család egyik legérdekesebb ága a Frogman széria, ezek az órák különösen jól bírják a vizet, sarat, a különböző erőforrásokat, miközben szerteágazó funkciókat kínálnak – a vízi különleges egységek, kommandók arzenáljának megszokott darabjai.

A sorozat új tagja Master of G alszériába tartozó GWG-B1000, egy kifejezetten por- és sárálló darab, amelyet homokos, sáros külső környezethez terveztek – nem véletlen a Mudmaster (sár-/dagonyamester) név.

Ezzel az órával a hegyoldalon is legurulhatsz 2

Az óra a megszokottabb műgyanta helyett fém külsőt kapott, ami nemcsak kimagasló ütésállóságot biztosít, hanem masszív és összetett megjelenést is kölcsönöz neki.

Termetes darabról van szó, a tokátmérő 52,1 mm, ebben persze benne van a szénszálas erősítésű, DLC (diamond like coating, azaz gyémántszerű) bevonatú külső védőkeret, mely a legdurvább környezetben is óvja a legsérülékenyebb részt, a számlapot fedő kristályüveget.

A Mudmastert hármas érzékelővel (Triple sensor) szerelik: iránytű, a tengerszint feletti magasságot (-700 és 10 000 m között) és légköri nyomás mérő érzékelő, valamint hőmérő (-10 °C és +60 °C közötti tartományban) szolgálja a viselőt. A Mudmaster folyamatos, problémamentes működését egy napelemes rendszer biztosítja, amely természetes vagy mesterséges fény híján is akár hat hónapig is képes ellátni az óraszerkezetet a szükséges energiával.

Ezzel az órával a hegyoldalon is legurulhatsz 4

Az óra 200 méterig vízálló, emellett 300 város világidő-kijelzésével, napkelte-napnyugta megjelenítéssel, stopperrel és visszaszámlálási funkcióval is segíti a felhasználókat. Bluetooth-kapcsolat révén okostelefonokkal is párosítható, így olyan pluszfunkciók válnak elérhetővé, mint a helymeghatározás vagy a térképen korábban rögzített pontokhoz való GPS-navigálás, a telefonkeresés, valamint a Misszió funkció, amely eltárolja a tevékenységelőzményeket az applikációban.

A modell fekete (GWG-B1000-1A), bordó (GWG-B1000-1A4), valamint zöld színű (GWG-B1000-3A) szíjjal érhető el, hazai fogyasztói ára valahol 320 ezer Ft környékén lesz.