Nemrég Kínában jártam a Chery autógyár vendégeként, hogy vezethessem a Magyarországra elsőként érkező autóikat, az Omoda 5-öt és a crossover elektromos verzióját, az Omoda E5 -öt. De adódott egy bónusztrack egy ránézésre is izgalmas, a felső kategóriába célzó elektromos limuzin kipróbálására. A sikkes négyajtós rövid élete során sokféle nevet kapott már, de bármelyik is lesz a végleges, nem árt rá figyelni.

Külső

Ha rákerestek erre az autóra, a Chery Exeed Sterra ES, esetleg az Exeed Exlantix ES és az Exlantix E03 névvel vagy ezek kombinációjával is találkozhattok, pedig ugyanarról az autóról van szó. Európai exportneve valószínűleg nem tartalmazza az Exeed márkát, a kocsi Exlantix ES néven futhat majd, emiatt mi is így hivatkozunk rá.

Már drága és menő autók is jönnek Kínából Magyarországra 1

Jól látszik az Exlantix ES formáján, hogy ázsiai autó, de lehetne japán vagy koreai is. Szűkre húzott lámpaszemeivel, az alsó levegőbelépőt leszámítva zárt orr-részével, a lefelé szélesedő trapézt formál lökhárítóval igazán modernnek hat.

Európában tudomásom szerint ez (még) nem engedélyezett, de a lökhárítók szélén lévő LED-fényforrások képesek a fénypontokból különféle grafikákat, feliratokat alkotni és ezzel szórakoztatni a tulajt, vagy épp figyelmeztetni más közlekedőket.

Egyenesen fut hátra az övvonal, az ajtóra biggyesztett kopoltyú-utánzatot leszámítva semmilyen cicoma nincs a formában. Az ES kifejezetten esztétikus és jó arányú autó, az egymotoros verziók hátsókerék-hajtását hangsúlyozóan rövid első és hosszabb hátsó túlnyúlással.

Már drága és menő autók is jönnek Kínából Magyarországra 71

Van benne némi Porsche Panamera. Hossza 4945, szélessége 1978, magassága 1474 mm, a tengelytáv 3000 milliméteres

Teteje szépen ível a menő hátsó lámpák feletti légterelő élig, ami az áramló levegő minél kevesebb örvényléssel való leválását segíti. Nem gyári adat, tehát kezeljétek erős forráskritikával, de az autó alaktényezőjére 0,205-ös értéket találtam. Ha az igaz, az rendkívül jó eredmény.

Elegánsak a keret nélküli oldalablakok, ráadásul a jobb zajszigetelés érdekében az oldalüvegezés kettős. Méreteivel az Exlantix ES a felső középkategóriás autókat idézi, amilyen az új E-osztály.

Hosszúsága 4945, szélessége 1978, magassága 1474 milliméter a gyári adatlap szerint, amin 3000 milliméteres tengelytáv szerepel.

Már drága és menő autók is jönnek Kínából Magyarországra 72

Kínában az Omoda 5 kipróbálására érkeztem, de lecsaptunk a lehetőségre, hogy vezethessük az Exlantix ES-t is

Ezzel nagyjából akkora, mint a Taycan, az elektromos Porsche hossza 4963, szélessége 1966, magassága 1381 mm és kereken 10 centivel rövidebb, 2900 milliméteres a tengelytávja. A méretbeli fölény ellenére az Exlantix ES inkább az eggyel kisebb prémiumtermékek vetélytársa lehet.

Belső tér

Ezt az autót prémiummárkák ellenfelének szánja a Chery, ami látszik is a felhasznált anyagokon A minőségérzet jó, csak azért nem írom, hogy meglepően jó, mert az itthon is forgalmazott modelleken kívül elég sok kinti autó láttam az utazás során és az ottani márkák is megtanulták, hogyan keltsenek kedvező benyomást a beülőben.

Már drága és menő autók is jönnek Kínából Magyarországra 73

Elsőre kifogástalan a minőségérzet a belső térben

Fekvő monitor uralja a belső teret, a gyorsan reagáló kijelző képátlója 15,6” lehet. Mercedeses hatást kelt a középső tároló fedele és zárja, a középről kétfelé nyíló fedél alatt van elég hely rámolni. A sík hátsó padlóval akár hárman is elférnének hátul, a térdnek jutó hely kellemesen bő, de egy közel 5 méteres villanyautó 300 centis tengelytávval ennél tágasabb is lehetne.

Ha nem is oldalanként, de hátul is állítható a légkondicionálás a háromzónás klímaberendezéssel. A felület alatt két USB-C-töltőről lakathatjuk jól az éhes kütyüket, elöl egy induktív töltőfelület van, ahol a légkondicionáló hűtheti a töltés közben felforrósodó telefont.

Magas embereknek folyamatosan, alacsonyabbaknak bukkanón lesz kellemetlen a hátsó üvegtető. A csomagtérfedélig ívelő üvegtető egyik hátránya, hogy eleve lehetetlenné teszi az ötajtós kialakítást nagy csomagtérfedéllel. Ez nem zavarja a kínai márkákat, mert a hazai piacon a szedánok és a terepjárók mennek jól, taxinak a kombik is, ám ferdehátú ötajtósra nincs igény.

Már drága és menő autók is jönnek Kínából Magyarországra 74

15,6″ a kijelző képátlója, a mandarin nyelvű menüvel nem boldogultunk, de az kiderült, hogy a reakciók gyorsak

De a fő baj az, hogy a hátul utazó pont úgy beleveri a fejét az üvegbe, ahogy a hátulra kényszerülő ember a Tesla Model 3-ban is, ahonnan ezt a megoldást másolhatták. A konstrukció azokat is sújtja, akik szinte nem is használják a hátsó ülést, mert a kis csomagtérfedél és a kis rakodónyílás miatt nehéz a csomagtartóba pakolni.

Technika

Műszaki szempontból a prémiumszegmensbe szánt Exeed márka és elektromos almárkája, az Exlantix képviseli a csúcsot a Chery konszernen belül. Az E0X padlólemezre épülő szedán így a CATL legmodernebb akkumulátorait kapja és 800 voltos elektromos rendszerrel büszkélkedhet, mint csak nagyon kevés villanyautó.

Már drága és menő autók is jönnek Kínából Magyarországra 75

Az Exlantix ES a CATL legmodernebb akkumulátorait kapja és 800 voltos elektromos rendszerű

A próbaút után kapott gyári műszaki leírás 185 kW-os, 252 lóerős motort említ 350 Nm-es nyomatékcsúccsal, két- és négykerék-hajtással. Az összkerékhajtás egy villanymotorral nem jön ki és az autó is túl jól ment ahhoz, amire 350 Nm a túlsúlyos villanyautókban képes.

Másutt 252, 313 vagy 480 lóerős teljesítményről olvastam, megint más forrás szerint 360 és 720 lóerő közötti az Exlantix ES teljesítménye konfigurációtól függően. A valódi számok legkésőbb akkorra kiderülhetnek, amikor ezek az autók megérkeznek Magyarországra.

Igen fejlett a 800 voltos elektromos rendszer, ami nagyon gyors egyenáramú töltést biztosíthat. A technika értékes eleme a légrugózás is, amit elöl-hátul független, könnyűfém lengőkaros futóművel kombinált a kínai állami tulajdonú autógyártó.

Már drága és menő autók is jönnek Kínából Magyarországra 76

Európába CCS Type 2-es csatlakozóval jön, nem a ChaDeMo-rendszerrel megy a villámtöltés

A fotózott autó kínai kivitelű, ezért van rajta ChaDeMo-csatlakozó, de az európai exportverzió CCS Type 2-es csatlakozót kap, így villámtöltésre a jóval elterjedtebb CCS-töltőfejet használhatjuk. A DC-töltési teljesítményről nincs gyári adatunk.

Váltóáramról 11 kilowattal tölthető a modelltől függően többféle akkumulátor, ami az alapverzióban lítium vasfoszfát, a többiben nikkel-mangán-kadmium telep lehet. A nagyfeszültségű akkumulátor előkészíthető egyenáramú villámtöltésre, ha nem üzemmeleg, mert a folyadéktemperálású akkuk hűthetők és fűthetők is.

Kínában a gyár már bemutatta az Exlantix ET-t, amely egy hasonlóan fejlett technikájú elektromos SUV lesz. Erről azt mesélték a kiállított kocsihoz rendelt munkatársak, hogy két villanymotorral valósul meg benne az összkerékhajtás és a motorok nyomatékmaximuma 660 Nm lesz, ami 4,0 mp körüli gyorsulást tehet lehetővé 0-ról 100 km/órára.

Már drága és menő autók is jönnek Kínából Magyarországra 77

Gyári adatai szerint 252 lóerős és 350 Nm nyomatékmaximuma, de ehhez túl jól gyorsult

Vezetés

Magyaros furfanggal és partizános elszántsággal mi nem a gyári tesztpályán vezettük az autót, ahol csak bójákat lehetett volna kerülgetni, hanem szabadabb környezetet kerestünk a fotózásra elvitt kocsinak a HVG-s László Ferenc kollégámmal.

Ez sem ugyanaz, mint egy rendes menetpróba, de a programunkban egyáltalán nem szereplő autó vezetése így is nagy öröm volt. Kínai partnerünk, áldassék a neve, nagyon megküzdött ezért a lehetőségért a vezetési szándékunkat nehezen értő szervezőkkel.

Már drága és menő autók is jönnek Kínából Magyarországra 78

Kényelmes az üléshelyet, uras az ülés és nincsenek pszichedelikus villanyautó-hangok

245/50 R19-es nyári gumikon vettük át az autót. Az irányváltó a jobb oldali bajuszkapcsoló, ezzel lehet indulásra bírni az autót. A megindulás villanyautósan heves, a gyorsulás élénk és nem kísérik pszichedelikus, valódi vagy művi hangok az elektromos hajtáslánc működését.

Mostani hangolásával a kormányzás mesterségesen nehéznek hatott, és nem adott különösebben jó útérzetet vagy pontos visszajelzéseket. A kasztni elég nagy dőlésekkel viselte a tagadhatatlanul lelkes tempót, amit az elektromos hajtás lehetővé tett.

Tágas, padkáktól, árkoktól mentes területen vezethettük az autó, ahol nem gond bátornak lenni. Ha van is rá lehetőség, fordítóprogrammal sem sikerült megtalálni a mandarin nyelvű menüben a menetstabilizálás deaktiválását, így az ESP szigorú maradt. Az irányváltásokkor megbillenő karosszéria kellő játékosságot vitt volna az autóba, de az enyhén kilendülő fart az ESP gyors és rigorózus szabályozással megfogta helyettünk.

Már drága és menő autók is jönnek Kínából Magyarországra 79

Jól bírta a gyors kanyarokat, de nagyokat dőlt a karosszéria

A menetpróbáknak az a része kimaradt, amikor egyenletes sebességgel, nyugodtan, a zajszintre, az ülések kényelmére, a rugózási komfortra és a menük használhatóságára figyelve autózunk hosszabb távokat. Reméljük, hogy legközelebb hosszabb távon, higgadtabb tempóval is megismerhetjük az Exlantix ES-t, így többet és biztosabbat mondhatunk róla.

Áthangolt futóművel és kormányzással az autó akár közelebb is kerülhetne ahhoz a sportlimuzinhoz, amit külseje ígér és teljesítménye, gyorsulása lehetővé tesz.

A Chery németországi fejlesztőközpontja épp azért bővül ilyen gyorsan, hogy az autókat az európai gusztushoz igazítsa. Ha kezükbe veszik, az Exlantix ES is mérsékelheti lemaradását a kategória többi autójától, mire megkezdődik itteni értékesítése.

Már drága és menő autók is jönnek Kínából Magyarországra 80

Mivel az üvegtetőn nincs burkolat, keményen odakoppanhat az utasok feje a bukkanókon

Költségek, bevezetés

Egyelőre a kínai táblázatok Google-lencsés fordításából tudtam az autó felszereltségéről tájékozódni. A több mint 500 soros Excel nagyon részletes, még az is benne van, hogy a napellenzőkben lévő sminktükör a vezető és az utas oldalán is megvilágított.

Mégse vagyunk vele sokkal beljebb, mert ugyanott az is szerepel, hogy az utas oldalán nemcsak a magasságállítás hiányzik az alapverzió üléséből, de a fűtési lehetőség is. De akkora hibát aligha követ el bármilyen villanyautó-gyártó is ebben a kategóriában, hogy csak a vezető oldalán kínáljon ülésfűtést, az utas melegítse át a hideg bőrt télen. Tehát a felszereltségi részletekkel meg kell várni az európai értékesítést. Vezetőtámogató rendszerek lesznek bőven a sávban tartótótól a holttérfigyelésen át az aktív vészfékezésig és az adaptív tempomatig.

Már drága és menő autók is jönnek Kínából Magyarországra 81

Talán jövőre jut el Európába és hazánkba is, ára még közelítőleg sem ismert

Először az Omoda lép piacra Európában az Omoda 5 crossover benzines és elektromos verziójával, aztán várható a Jaecoo terepjáróinak bevezetése és utána kockáztatja meg a Geely a partraszállást a feljebb célzó Exlantix márkával. A tervezett árak egyelőre ismeretlenek.

Mivel 2024-ben kell bevezetni a nagyobb darabszámokat ígérő márkákat, az Exlantix ES értékesítésének kezdetéről egyelőre nincs gyári forrásból származó menetrendünk. Hallottunk 2024 végéről és 2025-ről is, de ez tényleg nagyon bizonytalan.

Aligha érdemes évekig avultatni egy autót, de a valóság még a kínai autógyártók felettébb ambiciózus hódítási terveit is felülírja azzal a feladattömeggel, amivel az európai típusjóváhagyás megszerzése és egy új márkanév bevezetése jár.

Már drága és menő autók is jönnek Kínából Magyarországra 82

Ebben a kategóriában ott a BMW i4, a Hyundai Ioniq 5, a Kia EV6 és a Tesla Model 3 is

Értékelés

Rövid, de intenzív próbaúton vagyunk túl az Exlantix ES-sel. Az alapok megfelelőnek tűntek, a 800 voltos elektromos rendszer komoly ígéret a töltés meggyorsítására, de az autónak át kellene esnie egy újrahangoláson, hogy jobb esélyekkel induljon a piacon.

Ebben a kategóriában ott a BMW i4, a Hyundai Ioniq 5, a Kia EV6 és az öregedő, de nagyon takarékos és saját, jól működő töltőhálózattal büszkélkedő Tesla Model 3 is, nem beszélve az Xpeng vagy a Nio általl gyártott kínai vetélytársakról, amelyek ugyanúgy európai hódításban gondolkodnak, mint a Chery az Exeed és az Exlantix bevezetésével.

Mellette – Ellene
 
  • Sikkes forma
  • 800 voltos elektromos rendszer
  • Erős motor
  • Elegáns belső tér
  • Adott a lehetőség az európai áthangolásra
 
  • Kis csomagtérnyílás
  • Kemény plafon az üvegtető miatt
  • Európaibb hangolást érdemelne
Hogy tetszik az Exlantix ES?
átlag
6.24
szavazat
229
Hogy tetszik az Exlantix ES?