A Honda próbálkozása mutatja, hogy nem a gyártók erőltetik a szabadidő-autókat, hanem a piacon van igény ezekre a kocsikra. A japánok megpróbáltak egy stílusos, modern, talán túl szokatlan, de méretét, akkumulátorcsomagját, teljesítményét tekintve élhető városi kisautóval sikereket elérni.

Ez volt a Honda e, ami végül utód nélkül kerül ki a kínálatból, ebben a méretosztályban, a városi minik területén nem lesz folytatás, mert egyszerűen bukás. Nincs rá igény, ellenben a szabadidő-autókkal. 

Utód nélkül búcsúzik az egyik legizgalmasabb villanyautó 1

Az egyedi, érdekes autók elvéreznek a piacon, a Honda e túl különc, túl drága volt a méretéhez képest, az emberek java nem akar ilyen autót

A cég héttagú kínálatában jelenleg négy SUV szerepel: a Honda CR-V, a kisebb Honda ZR-V, a Honda HR-V és az új elektromos e:Ny1, amely a múlt héten mutatkozott be az autógyártó első elektromos SUV-jaként Európában.

„Nem lesz több olyan méretű autó, mint a Honda e. Ezt magabiztosan állíthatom” – mondta a Honda UK autós üzletágának vezetője, Rebecca Adamson az Autocarnak. „Az Egyesült Királyságban a piaci kereslet a szabadidő-autókra irányul, ezért mi is erre a területre fókuszálunk. Amíg ilyen a piac, addig mi továbbra is SUV-központúak maradunk.”

Utód nélkül búcsúzik az egyik legizgalmasabb villanyautó 2

A jövő elektromos klasszikusa lehet a Honda e, kevés van belőle, de érdekességei, extrái miatt pár évtized múlva gyűjtői darab lehet

Honda e:Ny1

A márka második tisztán elektromos autójának alapját az új e:N Architecture F platform adja, 68,8 kWh-s akkumulátorcsomag található benne, amivel 412 kilométerre képes eljutni. A hajtásszabályozót, villanymotort és váltót is tartalmazó integrált hajtáslánc az első kerekeket hajtja, a villanymotor csúcsteljesítménye 204 LE , míg a forgatónyomatéka 310 Nm. 

Utód nélkül búcsúzik az egyik legizgalmasabb villanyautó 3

A Honda második villanyautója mi más lehetne, mint egy SUV