Röviden – Renault Megane E-Tech 100% Electric
Mi ez? A Renault 2022-ben érkezett kompakt méretű, tisztán elektromos hajtású autója, a tesztben 60 kWh-s akkumulátorral, 218 lóerős villanymotorral.
Mit tud? Kezelhető méretű karosszériában modern, élhető méretű utasteret kínál, kiviteltől függően, papíron 300-470 kilométeres hatótávval.
Mibe kerül? 14 549 000 forint most a kezdőára, az erősebb változatért több mint 16 milliót kell fizetni, a csúcsváltozat 18,3 millió forinttól indul, a tesztautó 19,5 millió forintba kerül.
Kinek jó? Bárkinek, aki modern megjelenésű és tartalmú elektromos autóra vágyik.

Egyelőre nem tűnt el a hagyományos Megane a Renault kínálatából, és valószínűleg még nem is fog. Az eddigi belsőégésű motort mindenképpen rejtő, klasszikus ötajtós, kombi és szedán mellé idén megérkezett a márka legnagyobb dobása, a teljesen elektromos Megane is az eddigi modellekhez képest vadonatúj külsővel. A név azonos, a Megane E-Tech azonban már a jövőt jelenti a márka és a modell számára is. Ez az új irány, a Megane az elektromos autóknak szánt jövőben is válasz lehet a kompakt méretű modellt keresők igényeire.

Külső

Teljesen jogosan viselheti a Megane nevet az új elektromos modell. Bár ezen túl semmi közös nincs az 1995 óta létező kompakt modellel, filozófiájában tökéletesen hozza a jövő autóját. A jelenlegi ötajtóshoz képest nemhogy nagyobb, de kisebb is 15 centivel, az elektromos modell teljes hossza kerek 4200 mm, szélessége 1768, magassága 1505 milliméter. (15 centivel hosszabb egy Cliónál és 65 mm-rel magasabb nála) Nemcsak a számok szerint, de élőben is roppant kellemes méret, városban is tökéletesen passzol a szűk helyekre, de kellőképpen nagyobb egy kisautónál.

Lehet példát venni róla – Renault Megane E-Tech 1

Látványos, kicsit túlgondolt a dizájn, mégis azon a nagyon vékony határon billeg, ahol már jól néz ki, de még nem túlzás. Azonnal felismerhetően Renault, miközben szinte minden részletében új. Az Iconic csúcsfelszereltséghez tartozó háromtónusú fényezéssel, matt arany betétekkel, fekete tetővel pedig semmihez nem hasonlítható az összkép. Ha nem is tudták a járókelők, mit látnak, mindenkinek feltűnt, rengetegen nézték, főleg hölgyek, és mindig az első lökhárítót, pont olyan szemekkel, mintha a pláza egyik kirakatában álltam volna, nem a zebra előtt.

Vonzó jelenség, magabiztos és kisimult, határozott kiállású autó. 20 colos felnijein büszkén feszít, kilincseit menet közben behúzza, a hátsók soha nem is látszanak ki, tetőtől talpig olyan, mint egy tanulmányautó. Kulccsal a zsebünkben feléje sétálva nyitja a kilincseit, hang- és fényjátékkal üdvözöl, megalapozza a hangulatot, és valahogy minden megmozdulása tényleg jó, nem művi, nem gagyi, beleillik a képbe, miszerint a Renault Megane leginkább egy kiegészítő.

Lehet példát venni róla – Renault Megane E-Tech 75

Jellegzetes a menetfény, vonzza a szemet az arany berakás

Belső

A gyártók sokat akarnak, a lehető legtöbbet mutatni és adni a vevőknek, és egyszerre az összes igényt kielégíteni. A Megane E-Tech belterén is látszik az izgalom a tervezők felől, de talán vettek egy mély levegőt, és tettek egy lépést hátra, így a belső dizájn megmaradt a jó ízlésen innen. Beáldozhatták volna a dizájnt a használhatóság oltárán, de nem tették, így az elektromos Megane beltere jól néz ki és praktikus is. Igényes részlet, hogy mind a négy ajtó zsebe kárpitozott, így bármit rakunk bele, nem fog zörögni.

Jó anyagokkal díszítették a belteret, és az utastér variálhatósága is széles körű. Lehet szövetborítású a műszerfal felső része, de lehet műbőr is szép varrással, ahogy a díszbetét is lehet műanyag, szövet és szépen kivitelezett fa is. A legmagasabb, Iconic felszereltséghez világosszürke, majdnem fehér bőrkárpit tartozik, a kiváló hangulatot ad az utastérnek. A mennyezet teljesen fekete, jól állna neki egy nagyobb üvegtető, de  így sem érezni szűknek a belsőt.

Lehet példát venni róla – Renault Megane E-Tech 76

Visszafogott a beltér dizájnja

Kiváló a helykínálat elöl és hátul is tökéletesen el lehet férni felnőttként. Bár a padló magas az akkumulátor miatt, messze nem vesz el sok helyet, így a kompaktosan alacsony tetővel együtt is kényelmes a fejtér, szélességben pedig hátul két főnek kényelmes, középre inkább nem száműznék senkit. Két USB-C csatlakozó kerül előre és kettő hátra is, az első sorban vezeték nélküli telefontöltő pad és hozzá tartozó, szem előtt lévő polc szolgáltatja a kényelmet és áramot kütyüinknek.

Két kijelző uralja a műszerfalat, balról a műszeregység 12,3 colos monitora középen a multimédia 12 colos álló képernyője, amely alapesetben egyébként 9 colos. A multimédia menüje váratlanul gyors, a rendszer prémiumautókat meghazudtoló sebességgel pörög, nincs várakozás kattintás után, de még egy kósza szaggatás sem. Tűpontos a kép, szép a grafika, jók az interaktív megjelenítések és ízléses az egész. A menük elnevezései között vannak különbségek (kis- és nagybetűk használata, rövidítések), de csak ennyi hiányzik, hogy tökéletes legyen. Logikus, könnyen használható, szörnyen sok beállítást kínáló rendszer, ami ráadásul Android-alapú, online, saját e-mail-címünkkel is bejelentkezhetünk rajta, így még az autóban is mindig kapcsolatban lehetünk.

Lehet példát venni róla – Renault Megane E-Tech 77

12 colos a multimédia kijelzője, kimondottan jól kezelhető a menü rendszer és gyönyörű a megjelenítése is

Zavarba ejtően pontos az összeszereltség, sehol egy reccsenés, zörgés, dübörgés, talán sosem ültem még ennyire jól összerakott Renault-ban. Ügyesen alakították ki az elektromos Megane belterét, így maradt hely tisztességes méretű csomagtartónak is. Alaphelyzetben 440 literes, kellőképpen mély, és még a kábelek sem foglalnak helyet, azok kaptak egy padló alatti rekeszt, így el tudjuk őket rejteni. 1339 literre bővíthető a raktér, de az ülések ledöntésével nem kapunk sík padlót. Sokat elárul a kialakításáról, hogy képes három lapra szerelt kis szekrényt elnyelni a csomagtartó, és mellé egy 150 centi magas összeszerelt szekrényt az utastér.

Technika

Alapjaitól villanyautónak készült a Renault Megane elektromos változata, a CMF-EV moduláris platformra épült modellnél így tervezhettek az akkumulátor és a technika ideális elhelyezésére. A villanymotort, az invertert és a töltőegységet mind az autó orrába építették be, így indokolt a markáns orrkiképzés. Az akkumulátorcsomag a padlóba került, mindössze 11 centi magas a vizes hűtőkörével együtt, így kellőképpen kompakt, nem vesz el sok helyet a beltérből. Az autó minden további területeit hasznos térnek szánhatták, így érthető a jó belső kialakítás.

Lehet példát venni róla – Renault Megane E-Tech 78

12,3 colos a digitális műszeregység, a grafikája tűéles

Jelenleg kétféle hajtáslánc-konfigurációban készül a Renault Megane E-Tech. Kétféle akkumulátor, 40 és 60 kWh-s kapacitású, illetve kétféle teljesítményre beállított villanymotor, 130 és 218 lóerős áll rendelkezésre az elektromos Megane-hoz. A kisebb akksi a gyengébb motorral, a nagyobb akksi az erősebb motorral párosítható, nyomatékból 250 és 300 Nm-t teljesít a két változat. Az akkumulátorok súlya 290 és 394 kilogramm, előbbiben 8, utóbbiban 12 modul kapott helyet (egyenként 24 cellával).

Töltőcsatlakozóját egy stilizált Renault-emblémás fedél rejti a jobb első sárvédőn. A CCS-csatlakozós autó váltóáramról (AC) is képes 22 kilowattal tölteni alapáron, ami igazi különlegesség, hiszen még a sokkal drágább prémiummodellek is általában 11 kW-os töltést kínálnak. A 22 kilowattos töltéssel az elektromos Megane is olyan egyedi, mint a Zoé, pedig az AC-töltőegységük sem egyezik, a Renault mégis fontosnak tartja, hogy a tölthetőség a lehető leggyorsabb legyen váltakozó áramról, a Megane pedig így a legtöbb köztéri oszlop maximális teljesítményét ki tudja használni. Egyenáramú (DC) töltést 130 kilowattos teljesítményig képes felvenni a nagyobb, 85 kW-ig a kisebb akkumulátorral.

Lehet példát venni róla – Renault Megane E-Tech 79

Minden gépészet az elejébe került, máshol nem foglal helyet

Teljes hatótávolsága a gyártó szerint 427-454 kilométer az erősebbik, nagyobb akkumulátoros, vagyis a tesztelt verzió esetében. Eszerint az átlagfogyasztás 14,0 kWh/100 kilométer, ami villanyautók között elég kedvező lenne, a teszthét után pedig a valóság sincs ettől annyira messze. A legkedvezőbb városi és elővárosi vegyes kör alatt 15,3 kWh/100 kilométeres átlagfogyasztást produkált, amivel közel 400 kilométeres hatótávolságra lett volna képes, ez pedig kimondottan kedvező.

Ezzel a fogyasztással 100 kilométer otthoni 38 forintos átlagárú kilowattonkénti árammal 580 forintba kerül az elektromos Megane-nal, de köztéri váltóáramú oszlopon töltve sem kerül többe 1530 forintnál (ebből 3,1 liter benzint tudnánk venni hatósági áron). A 22 kilowattos oszlopon töltve nagy előnye a Megane-nak, hogy kevesebb, mint 3 óra alatt megvan a teljes töltés, míg sok plug-in hybrid ennyi idő alatt sem képes 40-50 kilométer felvételére ugyanarról az oszlopról.

Lehet példát venni róla – Renault Megane E-Tech 80

Behúzódó első, rejtett hátsó kilincsei vannak, a részletei aprólékosak, mégis nagyon lesimult a forma

Vezetés

Fényjátékkal köszönt, hanggal jelzi, hogy észrevette a kulcs közelségét, és mire a kilincshez nyúlnánk, addigra pont a kezünkbe adja azt. Kicsit olyan, mintha életre kelne, és ez az interakció elég sokat számít. Ha a látvánnyal nem hozna elég jókedvet és vidámságot, ezzel biztosan. Még a földre is Renault-emblémát vetít elénk a sötétben, ezzel sokakat meg lehet fogni, lehet vele villantani, pedig a Megane-nak nem lenne szüksége ennyi színházra.

Csönd és kényelem fogad, ráadásul elég jó illatok uralkodnak bent. Felcsendül némi dallam, ahogy magunkra zárjuk az ajtót és a kijelzők életre kelnek, végigjátsszák az összes elérhető színt a tűpontos grafikával, aztán minden megnyugszik. Gombot kell nyomnunk az indításhoz, pedig annyira már nem kívánja ez a világ, sokkal jobban illene a Megane-nak is, ha már menetkész lenne, mire beülünk a szögletes kormánya mögé.

Lehet példát venni róla – Renault Megane E-Tech 81

Rövidek a túlnyúlásai, így könnyű vele a parkolás

Biztosan hamar hozzá lehet szokni, hogy a kormány mögött jobb oldalon három karból kell eltalálni, melyikre lesz szükségünk. Itt a váltó, az ablaktörlő és a multimédia karja is, egy párszor töröltem ablakot, mire D-t húztam volna a megfelelő karral, de ennyi nehézség belefér, legalább semmi nem foglalja a helyet a középkonzolon, és nem került egy karra az index és az ablaktörlő.

Furcsa a kormány formája, semmi nem indokolná ezt a szögletességet, és talán a méretet sem, de ennél több panasz nem érheti. A fogása elég jó, minősége szintén, és rákerült a menetmódkapcsoló (Multi sense) gombja is. Apró érdekesség, hogy az autó abban menetmódban indul újra, amiben leállítottuk, ezzel ügyesen szolgálja a sofőrt, nekem kimondottan tetszik, hogy nem kell mindent elölről kezdeni minden indításnál.

Lehet példát venni róla – Renault Megane E-Tech 82

Kapóra jött a Megane utolsó betűje

Kiválasztható, hogy milyen hangot adjon az autó kívülre lassú haladáskor, amiből bent túl sokat nem is hallani. Egészen kényelmes a városi közlekedés a Megane-nal: Comfortban nagyon könnyű tekerni a kormányt, Sportban érezhetően felkeményedik, ez jól is áll neki, különben a könnyű kormány miatt kicsit ideges a mozgása. A kormány mögött érezni igazán, hogy az elektromos Megane egy számmal kisebbre sikerült, mint elsőre tűnik. Ha kényelmesen beállítjuk az ülést, picit mesze ülünk a kormánytól, ha a kormány van megfelelően közel, akkor a pedálok miatt a lábtartás nem a legjobb. Egy hagyományos Megane-ban ennél sokkal jobb a vezetési pozíció.

Nem ülünk magasan, de magas az övvonal, szűk a hátsó ablak, így nem valami jó a kilátás. Éppen ezért kapunk digitális tükröt is, ha valaki nem bízna a hagyományosban, a parkolóradarokban vagy a 360 fokos kamerarendszerben. De az elektromos Megane elég pici ahhoz, hogy szinte bármilyen parkolóhelyre beférjen, és a 10,4 méteres fordulókör sem nevezhető nagynak.

Lehet példát venni róla – Renault Megane E-Tech 83

3D hatásúak a hátsó lámpák

Kiválóan mozog az autó, megvan az a tömbszerű érzés, amit eddig talán egyetlen Renault-ban sem tapasztaltam. Nincs csavarodás, nincs zörgés menet közben, és még a legrosszabb budapesti utakon haladva sem szólal meg igazán a futómű, ami kész csoda. Tökéletes a hangolása, csillapít, de közben nem libegősen puha, nagyok a kerekei, mégsem csattan a kátyúkon és nem tántorog keresztbordákon.

Kimondottan jó az összhang, a Megane E-tech súlya a nagyobb akksival is „csak” 1,6 tonna, ami villanyautók között kimondottan jónak mondható. Egy jóval kisebb elektromos Corsa súlya 1550 kilogramm. Vélhetően ezért is jó a futómű összhangja, nem szakad össze alatta, ha meg kell mozdítania, mellé határozottan jól kanyarodik. Egyszerű, könnyed mozgású autó, kellőképpen merev és csöndes is, és hogy ezt nem tükörsima külföldi utakon produkálja, hanem itt, Budapesten, igazán lenyűgöző.

Lehet példát venni róla – Renault Megane E-Tech 84

Letisztult, csinos, látványos, mégsem túlzó

Kevésbé érezni erősnek, kényelmesre hangolták a villanymotort, így hiába 218 lóerős, az elindulás komótos és kényelmes. Sport módban tud ugrani, de akkor sem égeti oda az első kerekeket, csak egészségesen húz. Ezzel az akkumulátorral és erővel 7,5 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h-ra, a végsebessége pedig 160 km/h, ennyi pedig bőven elég ahhoz, hogy dinamikusan is közlekedhessünk vele. Remek a vezetés összhangja, a fék emelésére lágyan kúszni kezd, és a lassítás is konstans, jól kivitelezett, a fékerő nagyon aprólékosan és pontosan adagolható.

Költségek

Sokat romlott a forint, mióta a Renault Megane E-Tech első árlistája megjelent itthon, és szinte biztosak lehetünk benne, hogy a jelenlegi sem fog sokáig tartani. Most minimum 14 549 000 forintot kell fizetni egy 130 lóerős, 40 kilowattórás akkumulátorral szerelt Megane e-Tech-ért. Az erősebb, 218 lóerős, 60 kilowattórás akkumulátoros változat 16 249 000 forintnál indul, viszont az alapfelszereltség mindkét kivitel esetében elég bőséges.

Lehet példát venni róla – Renault Megane E-Tech 85

220-nak hívják, valójában 218 lóerős, de nem tűnik annyira erősnek, harmonikus a mozgása, inkább kényelmes, mintsem sportos

LED-fényszórók, automata Renault-kártya, magasságban állítható ülések, tolatókamera, aktív vészfékező rendszer, sávtartó, követési távolságra figyelmeztető rendszer, okostelefon-tükrözés és a 22 kilowattos töltőegység is benne van az alapárban, de a 40-es akksi esetében a 85, a 60-as esetében a 130 kilowattos gyorstöltés képessége is mindenképpen jár, ahogy a 32 amperes Type2-es töltőkábel is, viszont a hőszivattyú 300 000 forintos felárat jelent. Az arany fényezésű külső elemek az Iconic csúcsfelszereltséghez tartoznak.

A Renault Megane E-Tech és vetélytársai – Listaár, forint
Renault Megane E-Tech EV40 (130 LE) 14 549 000
Peugeot e-2008 (136 LE) 13 700 000
Citroën ë-C4 (136 LE) 13 470 000
Volkswagen ID.3 (204 LE) 19 814 540

Értékelés

Kitalált és befejezett munka a Renault Megane E-Tech. Precíz, jól összeszerelt, kényelmes és kimondottan jó vezethetőségű, nagyon jó mozgású autó. Messze nem tűnik félmunkának, ergonómiailag, dizájnra és kivitelezésre sem lehet panasz rá. Remek életteret, zavartalan használatot és kényelmes hatótávolságot nyújt, így első autónak is tökéletesen beválhat.

Mellette – Ellene
 
  • Külső megjelenés
  • Méretek
  • Az utastér mérete, kialakítása
  • A csomagtér mérete
  • Vezethetőség, rugózás
  • Komfort
  • A multimédia menüje, kezelhetősége
 
  • Sok a kar a kormány mögött
  • A vezetési pozíció nem tökéletes

Szavazás

Hogy tetszik az új, teljesen elektromos Renault Megane?
átlag
8.32
szavazat
617
Hogy tetszik az új, teljesen elektromos Renault Megane?