Röviden – BMW M240i
Mi ez? Második generáció a BMW kis sportkupéjából, a 2-es sorozatból. A 4-es technikai alapjain, soros hathengeres turbómotorral, 48 voltos hibrid rendszer nélkül, összkerékhajtással.
Mit tud? Klasszikusan jó BMW-s vezetési élményt nyújt, majdhogynem sallangok nélkül.
Mibe kerül? 12,1 millióról indul a 220i, 13-ról a 220d és 18,5-ről az M240i.
Kinek jó? Aki valódi BMW-s vezetési élményt keres egy új autóban

Szeretek BMW-s fejlesztőkkel, marketingesekkel, PR-esekkel beszélgetni a márka rendezvényein. Általában feltűnően hamar kerül szóba a „Régen minden jobb volt” téma és hangzik el az E46-os kódjelű 3-as sorozat példaként. Ezzel együtt általában az is kiderül, hogy a beszélgetőpartneremnek volt, vagy van is a birtokában legalább egy.

Így egy kicsit azért érthető, hogy mihez mérik ők a modelljeiket és hogyan állnak az autózáshoz. Bármennyire is tűnik úgy, hogy a BMW-nél kezd kihalni az eredeti érték, ez egyáltalán nem így van. Csak meg kell találni az utat, ahol még szerepelhet a zöld jövőkép hatalma mellett. Ez pedig most a 2-es sorozat, ami a legbéemvébb BMW a kínálatban, pláne a sorhatos motorral. Az M240i-vel pedig a München környéki tökéletes utakon autózhattunk elsőként!

Ilyen legyen egy BMW – M240i xDrive 1

Külső

Miután a 3-as és a 4-es már túl nagyra nőtt, a kompakt kupé és sportmodell szerepét az 1-es, majd a 2-es kezdte el betölteni. Mára a 2-es kupé is megnyúlt, viszont a 4-esnél még most is látványosan rövidebb, a kupénál pl. 22 centivel (4547 mm). A tengelytávja (2741 mm) 11 centivel rövidebb, szélessége 1,3 centivel kevesebb, viszont 5 milliméterrel magasabb nála.

Ugyanakkor már a 2-est is a CLAR padlólemezre épül, vagyis technikailag nem kap kevesebbet egy 4-es kupéhoz képest. A második generációs 2-es Coupé elődjénél 10 centivel hosszabb, 6,4 centivel szélesebb és a tengelytávja 5,1 centivel hosszabb. Pont jóleső méret, az E46 kupénál csak 2 centivel hosszabb a tengelytávja, úgyhogy itt nagy baj nem lehet a vezethetőséggel.

Ilyen legyen egy BMW – M240i xDrive 69

Ezzel a sziluettel rendesen beleillik az E30, E36, E46 sorba

Dizájnban viszont elég cifrára sikerült. Nem lehet elmenni mellette szó nélkül, de kétségtelen, hogy vannak nagyon jó részletei. Az M240i-t láthattuk csak közelről, így egyelőre csak a csúcsmodellről nyilatkoznék, de a szélesített sárvédők és a géptető power dome-ja élőben nagyot szólnak. Aztán ott a Thundernight fényezés, ami instant get, a lila minden BMW-nek jól áll, pláne ha kupé.

Az arányaiban van némi meglepő, főleg a hátulján, az elég karakteresre sikerült. A furcsa formájú első lámpákat állítólag a 02-es ihlette – mi nem látjuk benne, de ki tudja – minden esetre érdekes a belsejében lévő aranyozott betét miatt, ami csak közelről látszik. Széles, vízszintes veséket kapott klasszikus álló rácsozással (aktív lamellákkal), nem pedig az M Performance-os fűzött kitöltéssel, amitől így klasszikusabb a megjelenés és ennek mérhetetlenül tudunk örülni.

Az M240i nyomtávja elöl 9 milliméterrel, hátul 4-gyel szélesebb az alap 2-esnél. A csúcsmodell felnijei 19 colosak, rendesen feszülnek is rajtuk a Michelin PS4 S gumik, elöl még a kerékdőlésen is változtattak az alapkivitelhez képest.

Ilyen legyen egy BMW – M240i xDrive 70

Alapesetben 100%-ban hátul hajt, a Michelin Pilot Sport 4 S gumik tökéletesen passzolnak hozzá

Belső

Kellemes méretekkel rendelkezik az új BMW 2-es Coupé. Ennél nem kell, hogy nagyobb legyen, de már épp el lehet benne férni hátul, felnőttként is. Ebből a szempontból már az elődje is jól teljesített, de az igazán jó dolgok elöl történnek, szóval másszunk is ki a tökéletesen formázott M-es sportülések mögül és foglaljunk helyet a sofőrében.

Amit itt látunk, az leginkább egy 3-asra, vagy 4-esre emlékeztet, ugyanaz a megjelenés. Ha nem nézünk magunk mögé, könnyen el is felejtjük, hogy egy rövidebb modellben ülünk, mert széltében tökéletesen hozza egy 4-es kupé érzését. Kiválóak az anyagok, nagyon szép az kidolgozás, igényesek a varrások. Szóval senkit ne zavarjon, hogy a 2-es már csak Mexikóban készül, a gyártástechnológia és a minőség pontosan olyan, mintha Németországban gyártanák.

Ilyen legyen egy BMW – M240i xDrive 71

Itt ülni az egyik legjobb dolog, ami naponta történhet

Tökéletesen beállítható a sportülés, a tartása ördögi, a pozíciója ennél aligha lehetne jobb. Ebben érezzük igazán, hogy jó helyen vagyunk, lent ülünk, a tető alacsony, a kormány közel húzható és az egész hangulat hamisítatlanul sportos.

Már a 2-esben is ott figyelhet a 12,3 colos digitális műszeregység – alapból 7 colos digitális panelt kap – és a 10,25 colos érintőkijelzős multimédia a 7-es iDrive-val, szerencsére még tekerővel a középkonzolon. Online kapcsolatos a fejegység, szóval megy rajta az internetes böngészés, hírek, időjárás jelentés, és persze a felhő alapú navigáció és a frissítések is. Menetmódfüggő a digitális műszerblokk sémája, a képe tűéles, minden információ könnyen megtalálható rajta a multimédia menüje pedig még mindig nagyon logikus és könnyen kiismerhető.

Ilyen legyen egy BMW – M240i xDrive 72

Sorohatos, turbós, 374 lóerős és 500 Nm nyomatékú benzinmotor

Technika

Kezdetben háromféle hajtáslánccal érhető el az új BMW 2-es Coupé. Dízelből a 190 lóerős, 220d, benzinesből a 184 lóerős 220i és a 374 lóerős M240i érhető el. Utóbbihoz, a csúcsmodellhez volt szerencsénk a nemzetközi menetpróbán. Az M240i-ben azonban más konfigurációban szerepel a soros hathengeres motor, úgy teljesíti a 374 lóerőt és az 500 Nm nyomatékot, hogy ebben nem szerepel a 48 voltos hibrid rendszer, mint az M440i Gran Coupéban, amit szintén kipróbálhattunk.

Nyolcfokozatú automataváltó jár minden motorhoz, a sorhatoshoz pedig a kormány mögötti váltófülekkel és sportosabb programozással ellátott Steptronic, mindkettő ugyanaz a ZF szerkezet. Az M240i esetében széria tartozék az elektronikusan vezérelt zárású aktív differenciálmű és az adaptív M Sport futómű.

xDrive összkerékhajtással párosítják a soros hathengeres motort, aminek a hangolása talán a legnyersebb az eddigi M Performance modellek közül. A teljesítmény 100%-át is képes az első tengelyre küldeni pár másodpercig, ha szükség van rá, de alapesetben csak a hátsó kerekek nagymértékű kipörgésére válaszolva tereli előre a hajtást. Ellentétben pl. az M3 és M4 modellekben a négykerék-hajtás ebben a modellben nem kikapcsolható, de kellőképpen sokat enged ahhoz, hogy ne hiányozzon.

Ilyen legyen egy BMW – M240i xDrive 74

Elég nyers, keveset hajt előre, inkább csak biztonság miatt van

Elöl McPherson, hátul multilink futóművet alkalmaz a BMW a nagyobb sportmodelleken is, az M240i pedig szoros rokonságban áll a 4-essel. Minden futóműalkatrésze alumíniumból készül, hogy a rugózatlan tömeg alacsony lehessen. Az M240i fékrendszere alapból erősebb, de még a sportmodellen is van fejlesztési lehetőség, hiszen felárért megkaphatja  az M részleg nagyobb teljesítményű fékeit.  Ha úgy szeretnénk a féknyergeket pedig pirosra is festik.

Az M Performance által hangolt sport kipufogó rendszert akasztják a sorhatos motorra, így annak hangja is szép és nem csak a motortér felől. Az aktív szelepes rendszer lehet szofisztikált és dörmögősen sportos, de a hangzás bentről még ezzel is sterilebb, annál, mint amit a modell elbírna.

Ilyen legyen egy BMW – M240i xDrive 75

Hatalmasat lehet vele autózni, keresztbe falja fel a kanyarokat

Vezetés

Méreteiből adódóan ígéretes az új 2-es Coupé.  Bődületesen nagy hibát kellett volna elkövetnie a BMW-nek ahhoz, hogy ilyen adottságokkal el tudja rontani a modellt. Kimondottan jó, hogy igyekeztek megvalósítani klasszikus jegyeket a formában – már amennyire ez látható eredményhez vezetett – és a technikában is próbáltak a földön maradni.

Az M240i ügyfeleket nem fárasztják a 48 voltos hibrid rendszerrel, hiszen kit is érdekelne egy ilyen sportautóban a hatékonyság? A BMW kínálatában a M240i szerepe  a játszós autó és könnyen el is hisszük róla, hogy a fejlesztőcsapat szerette volna a leginkább jól sikerült elődökhöz a legközelebb húzni ezt a modellt.

Ördögien jól mozog, még a nyálkás, ködös időben is érezni, mennyire harmonikus. Súlyelosztása 50-50%, nem is tudja meglepni a sofőrt szinte egyetlen mozdulatával sem. Gyönyörűen kiszámítható, hogyan fog válaszolni egy élesebb kanyarban adott gázfröccsre, mintha valami szent könyvbe lenne vésve.

A sima 2-eshez képes változtattak az első kerékdőlésen negatív irányban, a  szélesebb nyomtávval párosítva ideális a tapadás az első tengelyen kanyarban. Ha gyorsan akarunk menni vele, tökéletesen benne van, csak kicsit melegíteni kell hozzá a PS4 S abroncsokat. Összetesszük a kezeinket, hogy az M240i-t ezekhez állították be.

Ilyen legyen egy BMW – M240i xDrive 76

Mindent érezni a kormányon, amit kell, annyira közvetlen már úgy sem lehet, mint régen volt, ez a legszebb megoldás jó ideje

Ha nem érdekel minket a gyorsaság, sokkal inkább a játék, az M240i abban is igazi partner. Nem kel sokat noszogatni, kicsit nagyobb gázadásra úgy vágja keresztbe magát, mint a kiskutya, akinek a hasvakarás a mindene. Tartott gázzal szép íveket rajzol, félállású kipörgésgátlóval (MDM) egy igazán jóindulatú játszós autó, nagy szöget enged, de szépen segít összeszedni annak is, akinek magától amúgy nem menne.

Néha teljesen képes úgy viselkedni, mintha be sem kapcsolna az xDrive, nyújtottabb kanyarokban is érezni, ahogy tol a hátulja és finoman sodródni kezd, tényleg csak biztonságból van ott, nem úgy mint az M440i-ben. Kormányzása még mindig kicsit szintetikus, de őszintén szólva, ennek már nehéz bármi negatívat felróni, annyira jól érezni rajta az autó mozgását. Nem mondom, hogy nem irigyeltem meg az előttem kanyargó E46-ot, de ez már valami egészen hasonló.

Ilyen legyen egy BMW – M240i xDrive 77

Tökéletes tartásúak a sportülések, a beltér éppen elég tágas

Jól szól a motor, jól szól a kipufogó, de valahogy a hangélmény még nem az igazi ennél a modellnél sem. A kipufogó halk durrogásait először valami mechanikai zörgésnek hittem, ez a része sajnos a tesztkör végére sem jött át teljesen. Annál a hanggenerátornál mondjuk jobb, mint amit a BMW éveken keresztül használt. Tökéletesen működik a váltó, egy pillanatig nem kell beleszólni a váltófülekkel, erősebb fékezésre és nagyobb gázfröccsre is pontosan úgy vált vissza, ahogy szükséges lesz.

Mindemellett ebben a BMW-ben is pont az a jó, amire az M-esek ma már szinte képtelenek: a kulturált közlekedésre. Mert a futómű tud kényelmes lenni, a kormány nem mindig súlyos, a gázreakció nem mindig borotvaéles, magyarul ezzel az autóval járni is nagyon jó, miközben korábbi M-es modellek teljesítményét hozza. És ez az arany középút nagyon jól áll az M240i-nek.

Ilyen legyen egy BMW – M240i xDrive 78

Minden irányban nagyobb elődjénél

Költségek

Sportmodellként az ára alapvetően magasan kezdődik, az M240i 18,47 milliónál startol és erre még lehet bőven pakolni extrákkal. A Thundernight fényezésért elkért 270 000 forint még nem is mondható magas költségnek,  ahogy a 108 ezerért adott M Technológia csomag sem a nagyobb első féktárcsákkal és a hatékonyabb motorhűtéssel.

Head-up display, vezetéstámogató rendszerek, nagyobb digitális műszerfal szerepel az 1 millióért adott Innováció csomagban, és fűtött, gerinctámaszos ülések a Business Class csomagban 530 000 forintért. Mivel ebben a modellben a mechanikai elemek (sport difi, futómű, Steptronic váltó) alapból benne vannak, kényelemre tudunk leginkább költeni vagy a külsőre, amihez az M Performance részleg katalógusából is válogathatunk.

Ilyen legyen egy BMW – M240i xDrive 79

Szélesebb nyomtávot kap az alapverziókhoz képest

A BMW M240i  és vetélytársai – Listaár, forint
BMW M240i xDrive (374 LE) 18 470 000
Audi S3 (310 LE) 18 367 590
Mercedes-AMG CLA 35 (306 LE) 19 128 000

Értékelés

Ez a modell bizonyítja, hogy a BMW, tudja, honnan jött és ahová tart, oda is viszi magával az eredeti értékeket, amíg csak lehet. A kevesebb néha több szabály ebben az esetben is igaz, aki igazi BMW-t keres az új modellek között, az az M240i-ben megtalálja a számításait.

Mellette – Ellene
 
  • Vezethetőség
  • Motor lobbanékonysága
  • Vezetési pozíció
  • Elérhető színek
  • Kivitelezés, minőség, ergonómia
 
  • Kipufogóhang
Igazi BMW. Szerintem adj neki 10 pontot
átlag
8.43
szavazat
308
Igazi BMW. Szerintem adj neki 10 pontot