Kell egy használt autó, de milyen legyen? Először azt kell eldöntenünk, milyen és mekkora autót keressünk. Használtan többé-kevésbé eltűnnek az újkori árkülönbségek, tehát a dízelváltozat, a kombi, az erősebb motor vagy az automatikus váltó könnyebben elérhető.

A használtautó-piac a várható javítási és a fenntartási költségeket erősen érzékelteti az árban, márkán belül a kiskocsi annyiba kerülhet, mint a nagyobb értékvesztésű középkategóriás modell. Nézzük meg a használt B Vectrák és a korai C Corsák, vagy akár az első Yarisok és a kortárs Avensisek árát.

Igazán jó használt autót vásárolni nehéz, de nem lehetetlen. Tanácsokat adunk a buktatók elkerüléséhez, mert van belőlük bőven.

Használtan a fenntartási költségek alapján árazza a piac az autókat

Használtan a fenntartási költségek alapján árazza a piac az autókat

Annak érdemes a nagyobb, többnyire biztonságosabb, kényelmesebb és jobban felszerelt modellt választania, aki nem városi autót keres. Autópályán például az 1,8 literes Ford Mondeo és az 1,4-es Fiesta benzinfogyasztása között egy liter a különbség azonos tempónál, míg városban 2-3.

Dízelt vagy benzinest?

Dízelmotort azoknak érdemes választaniuk, akik egyben legalább 15-20 kilométert tesznek meg, tehát van esélye bemelegedni a motornak. Modern, tehát közös nyomócsöves vagy PD TDI dízelmotort az vegyen, akinek mindig van tartalékban mintegy 300-400 ezer forintja például a kuplung és a kettős tömegű lendkerék vagy a négy injektor, a nagynyomású szivattyú cseréjére, esetleg turbójavításra 150 000 forintja. Ezek a kopásból adódó költséges javítások sokáig megúszhatók, de előbb-utóbb kijönnek használtan.

Csak magyar rendszámos használt autót vennénk, a regisztrálás költsége bizonytalan. A NAV néha rosszabb emissziós kategóriába sorolja az autót, mint a tulaj hiszi, ami felveri a regadót

Csak magyar rendszámos használt autót vennénk, a regisztrálás költsége bizonytalan. A NAV néha rosszabb emissziós kategóriába sorolja az autót, mint a tulaj hiszi, ami felveri a regadót

Modern dízelt az nézzen, aki sokat jár az autóval és van esélye az üzemanyagon behozni az esetleges nagyjavítások árát. Néhány százezer forintért elvihetők a régi szívódízelek, amelyek lomhaságuk ellenére érdekesek lehetnek, de környezetszennyezésük aggasztó.  A legolcsóbb használt dízelekről ebben a cikkben találtok információkat.

Mindenki másnak érdemes megfontolnia az autógáz használatát, amivel összebékíthető a szívó benzines motorok egyszerűsége és a dízelek üzemanyagköltsége. LPG-s használt autók átnézéséhez itt adunk tanácsokat, autógázkút pedig van elegendő az országban.

Behozni vagy itthonról?

Németország vagy más nyugati országok használtautó-kínálata csábítónak tűnik. Az autók jobb utakon mennek, futóművük kevésbé elhasznált, felszereltségük többnyire gazdagabb és ami messze van, az vonzóbbnak tűnhet, mint ugyanaz a megyehatáron belül.

Fotón mindig olyan ígéretesek a német hasznát autók. Kérdése, hogy érdemes-e elindulni értük, a hirdető elhallgathatja, hogy pl. láncot kell cserélni rajta vagy beteg a kormányszervo

Fotón mindig olyan ígéretesek a német hasznát autók. Kérdése, hogy érdemes-e elindulni értük, a hirdető elhallgathatja, hogy pl. láncot kell cserélni rajta vagy beteg a kormányszervo

Mi először mindenképp itthon néznénk körül. A népszerűbb autókból van választék Magyarországon és nem mindegy, hogy 80 vagy 2000 kilométert teszünk meg dolgavégezetlenül. Mert az autók kint is tudnak szebben csillogni a képeken, mint a valóságban és a címre megérkezve kiderül, hogy sok magánemberként feltöltött hirdetés mögött kereskedő van.

Csak akkor vágnánk neki a nyugatnak, ha több hónap alatt sem sikerült megfelelő autót találni itthon, főleg a rettenetesen gyenge forinttal, ami megdrágítja a kinti autókat. Akit a használtautó-behozatal foglalkoztat, ebben a cikkben elolvashatja az összes kiadást, ami biztosan adódik. A legfontosabb, hogy kétnyelvű adásvételit írjatok, különben jó pénzért hivatalos fordítóirodához kell majd vinni az egynyelvűt.

Átnézés: törött volt? Visszatekerték?

Egy használt autón ezer dolgot kell megnézni, csak a pedálgumikkal nem érdemes foglalkozni, mert olcsón cserélhetők és sok autóban 200-300 ezer kilométer után sem néznek ki vészesen. A kilométerállás manipulálásáról ebben a cikkben olvashattok részletesebben. A vizsgán és adásvételkor rögzített óraállás ellenőrzésének menetét itt találjátok

Itt azt kellene látni, hogy a bal oldali tetőoszlopon csúnyábbak a hegesztések és egyenetlenebb a szigetelőanyag, mint a gyári állapotú jobb oldalin. Az autó egy 2005 utáni Suzuki Swift

Itt azt kellene látni, hogy a bal oldali tetőoszlopon csúnyábbak a hegesztések és egyenetlenebb a szigetelőanyag, mint a gyári állapotú jobb oldalin. Az autó egy 2005 utáni Suzuki Swift

A javításnak más a helyi értéke az egymillió forint alatti kategóriában és megint más néhány éves autók esetében. A motortérben a rugótornyokat és a hossztartókat ellenőrizzük. Laikusoknak a legfontosabb, hogy a zárhídon, a hűtő felett átívelő lemezen, láthatóak legyenek a gyári táblák és matricák. Ha orrsérülés miatt cserélni kell ezt az elemet, akkor az adattábla sokszor nem kerül át. A hűtőre is vessünk egy pillantást, ne legyen az alján és a tetején se horpadás, egyengetés nyoma. A sárvédők csavarfejét, ha a sárhányót le kell venni, összekaristolja a szerszám, ez is egy apró jel. A gyűrött rendszám pláne, de ezt okozhatja vonóhorog is.

Leleplezhető a futásteljesítmény manipulálása

Célszerszámokkal könnyen manipulálható a kilométeróra állása

Célszerszámokkal könnyen manipulálható a kilométeróra állása

Célszerszámokkal könnyen manipulálható a kilométeróra állása


Egy autó állapotából nem mindig lehet következtetni futásteljesítményére, a szervizkönyv sokszor hiányzik, néha hamisítják, máskor egyszerűen kitépik belőle a túl nagy óraálláshoz tartozó lapokat és a 18. után a 25-ik oldal jön. Szerencsére 2012. január 1. óta az adásvételi szerződésben szereplő és a vizsgán leolvasott óraállást a hivatalok munkatársai feltöltik egy online adatbázisba. Arra nem vennénk mérget, hogy ez minden esetben a tényleges futásteljesítmény, mert aki csalni akar, az a vizsgák előtt visszaállíthatja a kilométerórát, de az emberek többsége aligha becstelen.

Ebből nagyon értékes adatforrás válik a hazai használt autókra a jövőben. Alapesetben az összes olyan használt autóról van már óraállás, amely 2012. január 1. óta megjelent műszaki vizsgán vagy gazdát cserélt. Az adatbázis napról napra értékesebb, de már most is benne van az autópark zöme. Egy online adatbázist sorban állva lekérdezni és utána a postást lesni az eredményért nem túl életszerű módszer. Ezért a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala elindította az online lekérdezést, amivel a rendszámot megadva gyorsabban juthatnak információhoz a használtautó-vásárlók. Egy gépjármű adatainak lekérdezése 625 Ft, benne van nemcsak az óraállás és a rögzítés időpontja, de az autó eredeti színe, az első forgalomba helyezés ideje, illetve hogy forgalomba van-e helyezve a jármű, továbbá körözik-e? A rendszer használatához először személyesen regisztrálni kell a kormányhivatalokban/okmányirodákban, ha valaki még nem tette meg ezt más ügyben. Az eljárási díj 625 Ft, de további járműve lekérdezése rendszámonként csak 275 forintba kerül, tehát érdemes egy körben több kinézett autó óraállását ellenőrizni.  A kinézett használt autók regisztrált futásteljesítményének lekérdezéséhez kattints ide!

Törésnyomokat, javítás jeleit keresve nézzük végig a karosszéria hegesztési pontjait! Ha a tulajdonos hozzájárul, óvatosan fejtsük le, majd nyomkodjuk vissza az ajtók gumitömítését. A kéderrel takart lemezéleken megállapítható, hol lett elvágva a kocsi. Alapesetben azt nézzük meg, hogy a két oldalon egyformák-e a hegesztésnyomok, hasonlóak e- a szigetelések. Ha az egyik oldalon szabálytalanabbak, akkor az javított lehet.
 

Így néz ki egy húzatópad pofája. A karmok nyomot hagynak az alvázon, ezt mindenképp nézzük meg, de azt persze le is lehet kenni alvázvédővel

Így néz ki egy húzatópad pofája. A karmok nyomot hagynak az alvázon, ezt mindenképp nézzük meg, de azt persze le is lehet kenni alvázvédővel

Az alváz éleit nagyon nézzük át, hogy látni-e rajtuk húzatópad nyomait! Az élekre rögzített pofák karmai határozott nyomot hagynak. Persze erre is kenhetnek alvázvédőt, a BMW-ken pedig az alváz üregeibe rögzíthetők az eszközök a súlyosan sérült karosszéria helyrehúzása előtt. Mindenesetre húzatópadon járt autót lehetőleg nem vennénk, olcsón sem.

Ha találunk valami gyanúsatt, először kérdezzünk és sose sértegessük az eladót! Ő is vehette törötten az autót jóhiszeműen, mi is tévedhetünk. A „nem is tudtam róla”kezdetű válasz nyilván nem ugyanolyan hiteles egy dörzsölt neppertől és egy családanyától. Ha nem tetszik a kocsi, hagyjuk ott, de kár összeveszni valakivel.

Állapotfelmérés: macerás, de megéri

Kérdezzük meg az eladótól, hogy hajlandó-e állapotfelmérésre elvinni az autót egy lehetőleg márkaszervizbe. Ha az autó ígéretes, ennek 10-20 000 forintos költsége bőven megéri a ráfordítást.

Egy márkaszervizes állapotfelmérésen, emelőre állva egész más mélységben ellenőrizhető egy használt autó

Egy márkaszervizes állapotfelmérésen, emelőre állva egész más mélységben ellenőrizhető egy használt autó

Eladóként csak akkor mennék állapotfelmérésre, ha előtte tisztázzuk a vevővel, mennyiért vinné el az autót, ha nem derül ki róla normál kopással nem magyarázható gond. Az állapotfelmérés azért is fontos, mert egy műhelyben alulról is látható az autó, ami sokkal árulkodóbb. Más kérdés, hogy a vonzó árú autók sokszor elkelnek, mire 2-3 nappal később szervizbe vinnénk őket.

A törésnyomok felderítéséről ebben a cikkben illetve ebben az anyagban olvashattok.

Festékmérők: gagyira ne költsünk!

Nagyobb értékű, 1,5 milliós forintnál többe kerülő használt autó vásárlásához megéri beruházni egy rendes festékrétegvastagság-mérőbe. A normálisabbak 45-70 ezer forinttól kaphatók, érdemes összedobni rá a családban, baráti társaságban. A készülék csak az újrafényezést képes kimutatni, a gyárinál vastagabb festéket és alatta a gittréteget, tehát nem mindenható a törött előélet felderítésében.

Nagy többségben 150 mikron alatti a fényezés gyári vastagsága. Minden elemet három helyen érdemes megmérni, az eredményeket a szemközti oldallal jó összevetni

Nagy többségben 150 mikron alatti a fényezés gyári vastagsága. Minden elemet három helyen érdemes megmérni, az eredményeket a szemközti oldallal jó összevetni

Olcsót azért nem szabad venni, mert alumínium elemeket nem mindig mérnek. Főleg felső kategóriás és sportautók motorházfedele, ajtaja, sárvédője lehet alumíniumból, vagy akár a teljes orr-része, mint a 2003-2010 közötti, E61-61-es 5-ös BMW-nek.

Minden elemet három ponton érdemes megmérni, az egymással szemközti elemek értékeit összevetve. Kérdezzük meg egy márkaszervizben, hogy az adott típus eredeti festékrétege hol mozog, de a gyári értékek többnyire 100-120 mikron körüliek. 250-300 mikron újrafényezést jelent, a még magasabb értékek gittet mutatnak a lakk alatt. 1000 mikron egy milliméternek felel meg, ami bőséges szórógittre utal.

Érdemes megnézni több azonos típusú autót, mielőtt elmegyünk a vágyott kocsi szemléjére. Aki látott többet, könnyebben megmondja, hogy 150 vagy 450 000 kilométer alatt kopott-e meg így a váltógomb. A megoldás 256 000, az autó egy 2007 utáni Ford Mondeo

Érdemes megnézni több azonos típusú autót, mielőtt elmegyünk a vágyott kocsi szemléjére. Aki látott többet, könnyebben megmondja, hogy 150 vagy 450 000 kilométer alatt kopott-e meg így a váltógomb. A megoldás 256 000, az autó egy 2007 utáni Ford Mondeo

A használtautó-vásárlás kiváló összefoglalása itt található. Annyira gondosan, mint a dokumentum szerzője kevesen vesznek autót, de legalább van miből felejteni. Sok sikert a vásárláshoz és fogadjatok meg egy tanácsot: lehetőleg ne az ársáv legaljából válasszatok! Inkább legyen egy régebbi autó jó állapotban, mint az utódja lezuttyanva. Jobb egy igazán szép E46-os, mint egy menőbb, de elhasznált E90-es 3-as BMW.
Nyugat-Európában sokkal drágább az autójavítás, a macerás kocsikat megéri elpattintani keletre

Nyugat-Európában sokkal drágább az autójavítás, a macerás kocsikat megéri elpattintani keletre