A sporttudományok terén elismert szaktekintélynek számító loughborough-i egyetem kutatói arra jutottak, hogy bár a súlyzós edzőtermi gyakorlatok jóval több örömet okoznak, mint a kardioedzés, mindkettőnél euforikusabb hangulatba kerülünk, ha zárt pályán száguldhatunk egy versenyautóval.

Bár magunktól is erre a sorrendre tippeltünk volna, a számszerűsített eredmények elgondolkodtatók.

Az autózás jobb, mint a kondizás 1

Ha amatőrként magunk megyünk körbe egy versenypályán, a kutatásban alkalmazott eszközök (arcfelismerő technológiák, pulzusmérők és kitöltött kérdőívek) szerint 116 százalékkal jobban érezzük magunkat, mint egy kardioedzés során. Ha viszont profi autóversenyző utasaként teszünk meg egy kört, 141 százalékra ugrik a kardiogyakorlatokhoz viszonyított örömszint.

A súlyzós edzéseknél már nem ilyen egyértelmű a különbség: ott mindössze 4% az autóvezetés előnye, ami pedig a mitfahrerként való élvezkedést illeti, arról nem közölt adatot a kutatásról beszámoló közleményt.

Az autózás jobb, mint a kondizás 15

Annyi bizonyos (már amennyire a felmérés tanulságait bizonyosságnak tekinthetjük), hogy ha kombinált kardio- és súlyzós edzést végzünk, ahhoz képest 59 százalékkal több örömet okoz a zárt pályán vezetés, és 77 százalékkal jobban élvezzük, ha hivatásos autóversenyző utasaként csapathatunk.