Miután – mindkétszer a második szezonjában – megnyerte a Forma-3-as és Forma-2-es bajnoki címet, Mick Schumacher 2021-ben bemutatkozhatott a Forma-1-ben a Haas-csapatnál. A hétszeres világbajnok fia az amerikai csapatnál felemásan szerepelt, az alkalmankénti villanások mellett első és második szezonjában is baleseteket okozott, így 2022 végén az alakulat elbúcsúztatta.

Schumacher idén a Mercedes tesztpilótájaként és tartalékosaként dolgozott, a háttérben pedig kereste a versenyzési lehetőséget. A Forma-1-ben nem akadt állandó ülés, így azon kívül talált új munkát: Schumi 2024-től az Alpine vadonatúj WEC-s (hosszútávú-világbajnokság) Hypercar-projektjében vezet majd.

A Renault által néhány évvel ezelőtt feltámasztott, elérhető árú élménysportkocsikat gyártó márka már harmadik szezonját tölti az F1-ben, jövőre pedig a reneszánszát élő WEC-ben is megjelenik majd.

Schumacher az Alpine-hoz igazolt 1

Kép: Groupe Renault

Az Alpine WEC-autóját már tavasz óta tesztelik, Schumacher is kipróbálta már októberben Jerezben.

„Az autó meggyőző, alig várom a kezdést! Formaautókkal nőttem fel, így a zárt fülkés, zárt kerekes járgány kiváló lehetőség lesz a képességeim és készségeim továbbfejlesztésére” – mondta a 24 éves pilóta.

„Borzasztóan hiányzott idén a versenyzés, gyerekkorom óta imádom és csinálom, szóval időnként nehéz volt nézni, ahogy mások kigurultak a pályára. A hosszútávú versenyzés új kihívás számomra, biztos vagyok benne, hogy nagyszerű pillanatokat élünk majd meg az Alpine-nal” – folytatta.

Az Alpine jövőre két A424 LMDhs-t indít a szériában, így Schumacher mellett további öt versenyzőt is megneveztek: az LMP2 kategóriában már eddig is az Alpine-nál vezető Nicolas Lapierre, Charles Milesi és Matthieu Vaxiviere-hez Schumi, valamint Ferdinand Habsburg és Paul-Loup Chatin csatlakozik.

Schumacher az Alpine-hoz igazolt 2

Habsburg és Chatin (Kép: Groupe Renault)

Az Alpine motorsportért felelős alelnöke, Bruno Famin kiemelte, hogy a WEC-projekt főnöke, Philippe Sinault gyors, de emellett megbízható és csapatszellemben dolgozó versenyzőket keresett, akik megfelelően képviselhetik majd az alakulatot a hypercar kategóriában.

„Bízunk benne, hogy mindannyian hozzáadnak majd a projekthez a tapasztalatukkal és képességeikkel. Charles például a fiatalságát hozza, Nicolas a hosszútávú versenyzésben gyűjtött tapasztalatával mentorként is segítheti az ifjoncokat, Mick pedig a csúcskategóriás tapasztalataival segíthet. Bár most először kóstol bele a hosszútávú versenyzésbe, a lelkesedése szinte tapintható, biztos vagyok benne, hogy Mick igazi értéket jelent majd a csapatnak” – magyarázta Famin.