Az Alpine márka eleve versenyautókkal kezdte működését, 1955 óta jóformán minden műfajban kipróbálták magukat, a ralitól kezdve a hosszútávú versenyzésen át a Formula-szériákig. Amire azonban most készülnek, arra még nem volt példa a márka közel 70 éves pályafutása alatt…

Olyan versenyre készül az Alpine, mint még soha 1

Az Alpine ugyanis 2023. június 25-én részt vesz a világ legismertebb hegyi felfutóversenyén, az észak-amerikai Pikes Peak International Hill Climb futamon. Ehhez pedig minden eddiginél szélsőségesebb mértékben építették át az A110-est.

Olyan versenyre készül az Alpine, mint még soha 21

A Signatech bevonásával megvalósult jármű rendkívüli aerodinamikai csomagot kapott, amelynek elemei a közel 20 kilométeres kaptató 156 kanyarjában az aszfalthoz hivatottak préselni az autót.

A motor is pluszlevegőhöz jut – muszáj is, mert a hegyen egyre kevesebb oxigénhez jut majd.

Olyan versenyre készül az Alpine, mint még soha 22

Normál légköri viszonyok között csaknem 500 lóerőt ad le a motor, és mivel külön nem említik, feltételezzük, hogy az 1,8 literes széria turbómotort használja a versenyautó.

Az A110 eleve nem nehéz, itt azonban még tovább csökkentették a tömegét; a rajtnál mindössze 950 kilót nyom majd a gép.

Olyan versenyre készül az Alpine, mint még soha 23

A Time Attack 1 kategóriában induló autó lámpáival is felhívja magára a figyelmet. A féklámpa egy hatalmas függőleges vezérsíkon helyezkedik el, a helyzetjelzők szintén függőlegesen rajzolják ki az autó széleit, és bár az első lámpatestek kerek kontúrjai megmaradtak, a belső párosban csak egy-egy vékony LED-csík világít.

Olyan versenyre készül az Alpine, mint még soha 24

Az A110 Pikes Peak volánjához Raphaël Astier ül majd. Ő már négyszer versenyzett a Pikes Peaken, illetve tavaly egy A110 Rallyval megnyerte a FIA R-GT kupát, így hely- és márkaismerettel egyaránt rendelkezik.

Olyan versenyre készül az Alpine, mint még soha 25